Ο φόβος ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να συνεχίσει τη σφιχτεί νομισματική πολιτική και να μην περιορίσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, οδήγησε στο «κόκκινο» τους δείκτες της Wall Street, κλείνοντας την πρώτη ημέρα της εβδομάδας, έχοντας καταγράψει ισχυρές απώλειες.

Συγκεκριμένα, οι σημερινές ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν εν αναμονή των νέων μακροοικονομικών μεγεθών για την αμερικανική οικονομία, τα οποία δύναται να επηρεάσουν την επικείμενη απόφαση της ομοσπονδιακής τράπεζας για το ύψος των επιτοκίων.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 482 μονάδες ή 1,4% και περιορίστηκε στις 33.947 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε 1,79% στις 3.998 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, διολίσθησε 1,93% στις 11.23 μονάδες.

Τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς οι συνθήκες απασχόλησης παραμένουν «σφιχτές». Κι αυτό, εύλογα, δεν ευνοεί μια απόφαση επιβράδυνσης του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, δεδομένου ότι οι υψηλότεροι μισθοί συμβάλλουν στη διατήρηση του πληθωριστικού φαινομένου.

Ο φόβος των επενδυτών, επομένως, για μια νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων (κατά 75 μονάδες βάσης) φαίνεται να επηρεάζει την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία δεν είναι απολύτως βέβαιη ότι η Federal Reserve πράγματι θα ρίξει τον ρυθμό σύσφιγξης, όπως είχε αναφέρει προ ημερών ο επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ.

Σημειώνεται ότι η Federal Reserve είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει στις 13 και 14 Δεκεμβρίου, με τους traders να προσδοκούν μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (σήμερα βρίσκονται στο 3,75% – 4%). Δηλαδή, μια ελαφρώς μικρότερη παρέμβαση σε σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει τους τελευταίους μήνες (75 μονάδες βάσης).

Σε επίπεδο μετοχών, το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε στη μετοχή της Tesla, η οποία διολίσθησε 6,37%, εξαιτίας των δημοσιευμάτων περί μείωσης κατά τουλάχιστον 20% της παραγωγής των ηλεκτρικών μοντέλων «Y» στο εργοστάσιο της Σαγκάη.

Πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών. Η Microsoft υποχώρησε 1,88%, η Amazon κατέγραψε απώλειες 3,31% και η μετοχή της Netflix σημείωσε πτώση 2,44%. Η μετοχή της Salesforce έκανε βουριά 7,40%, καθώς ο CEO της εταιρείας ανακοίνωσε την αποχώρησή του. Ισχυρές απώλειες κατέγραψε η μετοχή της VF Corp. η οποία υποχώρησε 11,14%.

Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά έντεκα μονάδες βάσης στο 3,61% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά εννέα μονάδες βάσης στο 4,38%.

Διαβάστε επίσης

Ο Μητσοτάκης με «Πιερρ» και ο Τσίπρας με… Λαλιώτη, έρχεται φόρος στις τράπεζες και Τούρκος συνέταιρος στον Φουρλή

Αρχίζουν οι πτήσεις στο διάστημα με εισιτήριο 125.000 δολάρια. Εχουν ήδη κλείσει οι πρώτες 1.000 θέσεις

Πόσο κοστίζουν οι συναλλαγές μας με τις τράπεζες: Οι προμήθειες για λογαριασμούς, δάνεια και κάρτες (πίνακες)