Η αγωνία των επενδυτών για την ομαλή ολοκλήρωση του πολυήμερου θρίλερ για το χρέος κράτησε στο «κόκκινο» τους δείκτες της Wall Street, αν και οι διακυμάνσεις ήταν χαμηλές εν αναμονή των κρίσιμων εξελίξεων τις επόμενες ώρες.

Συγκεκριμένα στο ταμπλό ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,40% στις 32.910 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση ύψους 0,60% στις 4.180 μονάδες, ενώ και ο Nasdaq ακολούθησε σήμερα το καθοδικό ρεύμα χάνοντας 0,63% στις 12.935 μονάδες.

Με τα νούμερα αυτά, ο μήνας ολοκληρώθηκε βρίσκοντας κερδισμένο μόνο τον Nasdaq με κέρδη ύψους 5,8%, σε αντίθεση με τον Dow που μετρά απώλειες ύψους 3,5% με μόλις 6 μετοχές του δείκτη να παρουσιάζουν μηνιαία άνοδο. Σχεδόν αμετάβλητος ο S&P 500 με οριακά κέρδη ύψους 0,3%.

Το στοιχείο αυτό δεν καλλιεργεί αισιοδοξία στους επενδυτές που γνωρίζουν ότι ο νέος μήνας που ξεκινά, ο Ιούνιος, είναι παραδοσιακά ανάμεσα στους «κακούς» για τους δείκτες, κυρίως δε, για τον S&P 500 και τον Dow.

Αναβρασμός στο Καπιτώλιο

Μετά την οριακή ψηφοφορία (με ψήφους 7 προς 6) στην αρμόδια επιτροπή κανονισμών της Βουλής των Αντιπροσώπων, χθες το βράδυ, άνοιξε ο δρόμος ώστε η διαδικασία να περάσει στην ολομέλεια του Σώματος.

Η πρώτη ψηφοφορία επί της διαδικασίας στην ολομέλεια της Βουλής αναμένεται, άνευ απροόπτου, τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος. Εφόσον περάσει, θα ακολουθήσει σύντομη κοινοβουλευτική συζήτηση, για να ακολουθήσει νέα ψηφοφορία, κάποιες ώρες αργότερα. Ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει.

Παρά την ισχυρή αντίσταση από τους υπερσυντηρητικούς βουλευτές, που δεν κάνουν βήμα πίσω, ο πρόεδρος της Βουλής, Κέβιν Μακ Κάρθι δήλωσε βέβαιος ότι το νομοσχέδιο θα εγκριθεί. Το ίδιο θεωρούν και οι αναλυτές, συνυπολογίζοντας και τις θετικές ψήφους από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, όμως η επιφυλακτική αντίδραση της αγοράς αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών τόσο για την τελική ετυμηγορία όσο και για το πως θα φτάσουμε μέχρι εκεί. Αν δηλαδή, υπάρχουν ενστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες χρονικές καθυστερήσεις.

Επίσης υπάρχει νευρικότητα για το μέγεθος των διαρροών από αμφότερα τα κόμματα, αλλά και τον τελικό αριθμό των ψήφων που θα λάβει το νομοσχέδιο, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικούς τριγμούς και εσωκομματικές εξελίξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν τολμά να κάνει προβλέψεις για νούμερα.

Εφόσον όλα πάνε τελικά καλά στο Κογκρέσο, την σκυτάλη θα πάρει η Γερουσία, όπου θα επαναληφθεί η διαδικασία. Και εδώ απαιτείται διακομματική συναίνεση για να διασφαλιστεί ο απαιτούμενος αριθμός των 60 ψήφων επί συνόλου 100. Αν και το γεγονός ότι η πλειοψηφία του Σώματος ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς κάνει τους αναλυτές να πιστεύουν ότι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι πιο εύκολη.

Τελικός στόχος είναι η νομοθετική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, εγκαίρως δηλαδή για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο της στάσης πληρωμών, πριν την ημέρα «Χ» της 5ης Ιουνίου.

Στον ορίζοντα… η Fed

Πάντως, με το τέλος της… επώδυνης υπόθεσης του χρέους η αγορά θα στρέψει το ενδιαφέρον της σε ένα επίσης ακανθώδες θέμα: την επιτοκιακή πολιτική της Federal Reserve. 

Με το χρόνο για το επόμενο συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας να μετρά αντίστροφα, οι πιθανότητες να αποφασιστεί παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων έχουν περιοριστεί, καθώς τα γεράκια επιμένουν ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά ψηλά. Ωστόσο φαίνεται πως υπάρχει στο τραπέζι το σενάριο μιας προσωρινής παύσης, έως ότου υπάρξουν περισσότερα στοιχεία από την πορεία της οικονομίας.

Σε σημερινές δηλώσεις τους δύο μέλη του συμβουλίου, ο Φίλιπ Τζέφερσον και ο Πάτρικ Χάρκερ, εμφανίστηκαν πιο διαλλακτικοί απέναντι στην προοπτική ενός προσωρινού φρένου.

Πάντως, η λεγόμενη Μπεζ Βίβλος της κεντρικής τράπεζας που καταγράφει τα οικονομικά δεδομένα από 12 περιφέρειες της χώρας ανέφερε πως η οικονομική δραστηριότητα έχει μείνει σχεδόν στα ίδια επίπεδα, λίγο χαμηλότερα, ωστόσο οι προσδοκίες για την μελλοντική οικονομική ανάπτυξη έχουν επιδεινωθεί.

Διαβάστε ακόμη

Το ΠΑΣΟΚ παίζει με τους φόρους (μη, τζιζ), οι… προλήψεις του Μητσοτάκη, ο Γρύλλος παίρνει πλοία της Attica Group και η μάχη της ακτοπλοΐας

Νέες εξαγορές χωρίς βιασύνη για την Ideal Holdings – «Άνοιγμα» σε Μ.Ανατολή, θυγατρική σε Μπαχρέιν (pics)

Πώς αξιολογεί η Moody’s τις τέσσερις τράπεζες μετά τις εκλογές (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ