Νέο υψηλό για τη φετινή χρονιά «άγγιξε» ο δείκτης Dow Jones, που ήταν και ο μεγάλος πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης της Wall Street με ράλι άνω των 500 μονάδων. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο ο καλύτερος μήνας (τουλάχιστον μέχρι τώρα) της χρονιάς, με όλους τους δείκτες να μετρούν σημαντικά κέρδη.

Στο ταμπλό, ο Dow Jones έκανε άλμα ύψους 520 μονάδων ή 1,47% φτάνοντας τις 35.950 μονάδες.

Ο S&P 500 κατάφερε να περάσει, επίσης, σε θετικό έδαφος με άνοδο 0,38% και τις 4.567 μονάδες.

Όσον αφορά στον Nasdaq, ο τεχνολογικός δείκτης βρισκόταν υπό πίεση από την έναρξη της πίεσης και τελικά «έκλεισε» στις 14.226 μονάδες μειωμένος κατά 0,23%.

Πάντως, ο απολογισμός του Νοεμβρίου είναι συνολικά εντυπωσιακός. Ο Dow παρουσιάζει κέρδη άνω του 8%, διακόπτοντας ένα καθοδικό σερί τριών μηνών. Είναι δε, η καλύτερη επίδοση του από τον Οκτώβριο του 2022. Αντίστοιχη αύξηση άνω του 8% και για τον S&P 500, αν και μεγαλύτερος κερδισμένος ήταν ο Nasdaq με άνοδο περίπου 10%. Για τους δύο αυτούς δείκτες, πρόκειται για την καλύτερη μηνιαία επίδοση τους από τον Ιούλιο του 2022.

Μάλιστα, δεδομένου ότι τόσο ο S&P όσο και ο Nasdaq βρίσκονται πολύ κοντά στα υψηλά τους για τη φετινή χρονιά, με την «ψαλίδα» να κυμαίνεται στο 1%, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι ο Δεκέμβριος θα φέρει νέες καλές ειδήσεις.

«Οι επενδυτές ανησυχούν ελαφρά για το τι θα συμβεί για το υπόλοιπο της χρονιάς, όμως πιθανότατα η αγορά έχει αρκετά πολεμοφόδια για να ολοκληρώσει τη χρονιά ακόμη ψηλότερα» επεσήμανε ο Τόμας Μάρτιν, της Globalt.

Άλλωστε, τα προγνωστικά στα μάκρο είναι σε γενικές γραμμές θετικά. Η οικονομία κινείται σταθερά, οι καταναλωτές έχουν επιδείξει υψηλές αντοχές παρά την αύξηση του κόστους ζωής, ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί σταθερά.

Μόλις σήμερα ο… αγαπημένος πληθωριστικός δείκτης της Fed, ο δείκτης δαπανών ατομικής κατανάλωσης (PCE) κατέγραψε νέα επιβράδυνση άνω του αναμενόμενου στο 3,5% σε ετήσια βάση, από το 3,7% τον Οκτώβριο.

Τα νούμερα αυτά ήρθαν να προστεθούν στη γενική πεποίθηση της αγοράς πως η Fed έχει τα περιθώρια να κρατήσει στάση αναμονής και κατά την επικείμενη συνεδρίαση της, το Δεκέμβριο, έχοντας ουσιαστικά τερματίσει τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων. Εξού βέβαια και το ενδιαφέρον εντοπίζεται στα σενάρια για το χρονοδιάγραμμα της έναρξης των περικοπών των επιτοκίων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και ίσως μάλιστα κι από την άνοιξη.

«Αυτό που κινεί την αγορά είναι σαφώς η μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής» σχολίασε ο Σόνου Βαργκέζε της Carson Group.

Σε επίπεδο μετοχών, οδηγός στην κούρσα του Dow στάθηκε η εταιρεία cloud software της Salesforce που κέρδισε πάνω από 8% μετά τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις που ανακοίνωσε.

Στον αντίποδα οι τεχνολογικές μετοχές κινήθηκαν χαμηλά κατά τη σημερινή συνεδρίαση, αν και παραμένουν μεταξύ των πρωταγωνιστών του Νοεμβρίου. Ενδεικτικά η Nvidia έχασε σχεδόν 3% την Πέμπτη, ωστόσο έχει κερδίσει πάνω από 14% μέσα στο μήνα. Αντιστοίχως η Tesla υποχώρησε κατά πάνω από 1%, αλλά έχει συνολικά ενισχυθεί κατά σχεδόν 20% το Νοέμβριο.

Πάντως, η νούμερο ένα κερδισμένη στον Nasdaq για το μήνα είναι η κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου PDD Holdings, που ελέγχει μεταξύ άλλων την Temu, με συνολική άνοδο της τάξεως του 43%.

Υψηλές επιδόσεις είχαν και οι μετοχές των βιοτεχνολογικών εταιρειών που ειδικεύονται στην αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας των αντισωμάτων ADCs για την ανάπτυξη στοχευμένων αντικαρκινικών φαρμάκων μετά και τη συμφωνία εξαγοράς της ImmunoGen από την φαρμακευτική AbbVie. Ηίδια δε, η μετοχή της ImmunoGen επιδόθηκε σε ένα θεαματικό ράλι της τάξεως του 80%!

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις ενισχύθηκαν ελαφρά. Η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε και πάλι πάνω από το 4,3% στο 4,33%, ωστόσο συνολικά μέσα στο μήνα έχει χάσει περίπου 56 μονάδες βάσης. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο μήνα είχε εκτοξευτεί πάνω από το ιστορικό όριο του 5%.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: To παρασκήνιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ – Στα 2 εκατ. βαρέλια θα φτάσει η συνολική περικοπή (upd)

Mάικ Νόβογκρατς: Bitcoin, χρυσός και ασήμι θα καταγράψουν άνοδο, εκτιμά ο γνωστός επενδυτής

Μητσοτάκης στην εκδήλωση της Google: Να γίνουμε παγκόσμιο κέντρο τεχνητής νοημοσύνης (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ