Με ισχυρή πτώση έκλεισαν την Τρίτη οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με το επενδυτικό κοινό να ανησυχεί έντονα για την έκβαση των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ – Κίνας, μετά, μάλιστα, από  την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να θέσει άλλες 28 κινεζικές εταιρείες στη «μαύρη λίστα».

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,19% στις 26.164,04, μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που παρουσίασε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες έκλεισε στο -1,67% στις 7.823,78 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες 1,56% στις 2.893,06 μονάδες.

Από τον τραπεζικό κλάδο οι μετοχές των Citigroup, Bank of America and J.P. Morgan Chase είχαν απώλειες άνω του 1%. Ο βιομηχανικός κλάδος του δείκτη S&P 500 έχασε 1,6% με βασικούς αρνητικούς πρωταγωνιστές τις Caterpillar και  Deere.

Οι μετοχές των εταιρειών Big Tech, όπως  Facebook, Amazon και η μητρική της Google,  Alphabet παρουσάισαν και αυτές πτώση. Πιό απότομη πτώση ήταν αυτή των κατασκευαστών τσιπς όπως η VanEck Vectors Semiconductor ETF που έκλεισε με 2,6% απώλειες , ακολυοθούμενη από τις   On Semiconductor, Qualcomm και Nvidia.

Οι έντονες πτωτικές τάσεις,  οι οποίες εμφανίσθηκαν σχεδόν αμέσως με τά την έναρξη της συνεδρίασης,   μετριάσθηκαν σε σημαντικό βαθμό μετά τη δήλωση του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος, σε ομιλία του σε συνέδριο οικονομολόγων στο Ντένβερ, ανέφερε ότι θα πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της μεταβλητότητας των αγορών.

Οπως είπε,  τα μέτρα αυτά δεν έχουν σχέση με μείωση των επιτοκίων και περαιτέρω νομισματική χαλάρωση, αλλά με την επέκταση του ισολογισμού της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, με στόχο να αντιμετωπίσει τις απότομες μεταβολές των αγορών. Ο Πάουελ είπε ότι θα δώσει περισσότερα στοιχεία τις επόμενες ημέρες. Πάντως, όπως παρατηρούν αναλυτές, στην κίνηση αυτή θα συμπεριληφθούν και τα ομόλογα.

Τις τελευταίες εβδομάδες τα επιτόκια στην αγορά repos εκτοξεύτηκαν στο 10% και η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να παρέμβει με «ενέσεις» ρευστότητας. «Η μεταβλητότητα αυτή μπορεί να εμποδίσει την αποτελεσματική εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής και την αντιμετωπίζουμε» είπε ο Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος επανέλαβε ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θεωρούν ότι η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή αλλά αντιμέτωπη με ρίσκα, τα οποία απορρέουν κυρίως από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τις εμπορικές εντάσεις.

Στο βασικό θέμα που απασχολεί τις αγορές σε όλο τον κόσμο, αυτό δηλαδή της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ -Κίνας, την τρίτη υπήρξε μια νέα εξέλιξη. Οι ΗΠΑ έθεσαν 28 οργανισμούς της Κίνας σε μαύρη λίστα κατηγορώντας τους ότι εμπλέκονται στην εκστρατεία καταστολής των κινεζικών αρχών, κυρίως εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Πλέον οι 28 αυτοί οργανισμοί -στους οποίους περιλαμβάνονται κυβερνητικοί οργανισμοί αλλά και τεχνολογικές εταιρείες- δεν θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα από τις ΗΠΑ χωρίς την έγκριση της Ουάσινγκτον.

«Η αμερικανική κυβέρνηση και το υπουργείο Εμπορίου δεν μπορούν και δεν θα ανεχθούν τη βίαιη καταπίεση των εθνικών μειονοτήτων στην Κίνα», τονίζει στην ανακοίνωση ο υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος.

«Αυτό το μέτρο δεν θα επιτρέψει στις τεχνολογίες μας (…) να χρησιμοποιηθούν για την καταστολή ανυπεράσπιστων μειονοτήτων», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή επηρέασε αρνητικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία έκλεισαν με σημαντική πτώση.

Σε ότι αφορά τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού έπεσε κατά  0,3% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο τους δύο προηγούμενους μήνες. Η πτώση αυτή ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων οκτώ μηνών.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχώρησε 0,95% στα 52,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός έκλεισε  0,46% υψηλότερα, στα 1.511,30 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ και της στερλίνας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,0953 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινήθηκε 1,6 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 1,537%.