(Last upd 22.00) Μοιρασμένο το συναίσθημα στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street καθώς ο ενθουσιασμός που προκάλεσαν τα αποτελέσματα της Nvidia έρχονται σε αντίθεση με τον σκεπτικισμό που δημιούργησε η αξιολόγηση της Fitch που υποβάθμισε σε αρνητικό το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,24% στις 32.721 μονάδες έχοντας ήδη συμπληρώσει τέσσερις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις. Ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,73% στις 4.145 μονάδες, ενώ ο Nasdaq, από την έναρξη της συνεδρίασης, σημειώνει δυναμική άνοδο ύψους 1,52% στις 12.673 μονάδες.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της ημέρας, κάτι που αντανακλάται στο άλμα του Nasdaq είναι η μετοχή της Nvidia που ξεκίνησε τη συνεδρίαση με άλμα ύψους 27%, καθώς η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης παρουσίασε πολύ καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές να αυξήσουν την τιμή στόχο για τη μετοχή. Η επίδοση αυτή επιβεβαιώνει και τις μεγάλες δυνατότητες του κλάδου.

Το ράλι της Nvidia συμπαρέσυρε και τις μετοχές άλλων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας όπως οι AMD και Taiwan Semiconductor, οι οποίες σημειώνουν άνοδο κατά 6,4% και 9,7% αντίστοιχα, ενώ η VanEck Semiconductor ETF ενισχύεται κατά 6,2%.

Σχολιάζοντας τον ενθουσιασμό που προκάλεσαν τα αποτελέσματα της Nvidia ο Ντύλαν Κρέμερ της Certuity ανέφερε στο CNBC ότι τα καλά νέα από τους τομείς της καινοτομίας και της τεχνολογίας μπορούν να αντισταθμίσουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες για μια πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας ή τη συνέχιση της πολιτικής των αυξημένων.

Από την άλλη πλευρά, η Fitch Ratings αργά χθες το βράδυ έθεσε σε αρνητική επιτήρηση την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των ΗΠΑ σε ξένο νόμισμα. Ο οίκος αξιολόγησης δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους έχουν αυξήσει τους κινδύνους για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να «χάσει» τις πληρωμές σε ορισμένες από τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, η Fitch δήλωσε ότι εξακολουθεί να αναμένει μια λύση πριν από την ημερομηνία «Χ».

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναλυτή Εντ Μόγια της  Oanda στο CNBC, όλοι ασχολούνται σήμερα με την «η ιστορία» της Nvidia «επειδή είναι ένα ευπρόσδεκτο διάλειμμα από τις συζητήσεις για το ανώτατο όριο χρέους, τους τραπεζικούς φόβους και τον πληθωρισμό μαζί με τη σύσφιξη της Fed».

Οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους συνέχισαν να επιβαρύνουν τους δείκτες. Χθες ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις σημειώνουν πρόοδο, αλλά ότι παραμένουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών για την επίτευξη συμφωνίας.

Πάντως, τα αναθεωρημένα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών έδειξαν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο κινήθηκαν σε καλύτερα επίπεδα, στο 1,3% σε ετήσια βάση, ήτοι δηλαδή κατά 0,2% υψηλότερα από την πρώτη εκτίμηση.

Διαβάστε ακόμη

Λουκέτο για τα Kitchen Lab του Άκη Πετρετζίκη

Εξοχικά: Πιο φθηνά και από τα σχέδια αγοράζουν τώρα οι ξένοι στην Ελλάδα

Η Ελλάδα στις κορυφαίες επιλογές της Morgan Stanley για τις αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ