Συγκρατημένη αισιοδοξία επικράτησε στη Wall Street με το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, μιας εβδομάδας κρίσιμης καθώς οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία τα νέα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού και βέβαια την έκβαση της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve.

Στο ταμπλό και οι τρεις βασικοί δείκτες κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος. Ο Dow Jones παρουσίασε μικρή άνοδο ύψους 0,18% στις 38.868 μονάδες, ο S&P 500 πρόσθεσε τελικά 0,26% φτάνοντας τις 5.360 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε ακόμη καλύτερα με κέρδη 0,35% και τις 17.192 μονάδες.

Στο μέτωπο των μάκρο η ημέρα ήταν φτωχή, καθώς τα… σπουδαία έρχονται τις επόμενες ημέρες με επίκεντρο κυρίως το μέτωπο του πληθωρισμού.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 3,4% σε ετήσια βάση, παρουσιάζοντας ελαφρά κάμψη σε σχέση με το 3,5% το Μάρτιο. Οι προβλέψεις για το Μάιο, που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, θέλουν το δείκτη να παραμένει αμετάβλητος στο 3,4%, όμως τυχόν νέα κάμψη τόσο για το βασικό δείκτη όσο και για τον δομικό θα βοηθήσει τις ελπίδες της αγοράς να αναπτερωθούν.

Σε κάθε περίπτωση, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του δείκτη, η ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Fed θα ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο.

Το συμβούλιο είναι βέβαιο ότι θα κρατήσει και πάλι στάση αναμονής, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 23 χρόνια. Όμως, το μεγάλο ερώτημα έχει να κάνει με το σήμα που θα στείλει μέσα από τις νέες οικονομικές προβλέψεις που θα εκδώσει.

Στη συνεδρίαση του Μαρτίου, το λεγόμενο dot plot του συμβουλίου είχε στείλει σήμα για τρεις περικοπές των επιτοκίων μέσα στη χρονιά. Όμως, οι επενδυτές ανησυχούν, διόλου αβάσιμα, πως η Τράπεζα θα προχωρήσει σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της, μειώνοντας έτσι τον προβλεπόμενο αριθμό των περικοπών των επιτοκίων σε δύο ή και μόνο μία.

Βεβαίως, οι επενδυτές θεωρούν δεδομένο ότι ο Τζερόμ Πάουελ θα επαναλάβει την άποψη πως το συμβούλιο θα χρειαστεί να δει αρκετούς μήνες προόδου στο μέτωπο του πληθωρισμού πριν ξεκινήσει την αντιστροφή της πολιτικής. Όμως αν η πρόοδος αυτή δεν καταγραφεί και από τα στοιχεία για το Μάιο σημαίνει πως πιθανότατα η πρώτη μείωση δεν θα έρθει ούτε τον Σεπτέμβριο, όπως είναι το καλύτερο σενάριο που «βλέπουν» κάποιοι αναλυτές.

Πάντως, σύμφωνα με το FedWatch Tool της CME, πλέον οι αγορές προεξοφλούν μόνο μία μείωση των επιτοκίων εντός του 2024 και μάλιστα στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Εν αναμονή των στοιχείων αυτών, η αγορά προσπαθεί να «πιαστεί» από επιμέρους ειδήσεις κυρίως από το επιχειρηματικό επίπεδο.

Στις επιχειρηματικές ειδήσεις της ημέρας ξεχώρισε η ενεργοποίηση του split της μετοχής της Nvidia (σε αναλογία δέκα για μία), που εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε νέα δυναμική τη μετοχή της εταιρείας μικροτσίπ τεχνητής τεχνολογίας, καθώς η τιμή της έγινε πλέον πολύ πιο ελκυστική ακόμη και για τους μικρούς παίκτες. Έτσι, παρά την χλιαρή έναρξη της διαπραγμάτευσης της, σταδιακά η Nvidia έχτισε μια ακόμη κερδοφόρα επίδοση με περίπου 1%.

Η ανοδική τροχιά της Nvidia βοήθησε ευρύτερα το κλίμα και στις τεχνολογικές μετοχές κρατώντας και τον Nasdaq σε καλύτερες επιδόσεις. Εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της Apple που δέχτηκε πιέσεις, καθώς τα νέα σχέδια της εταιρείας στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης δεν κρίθηκαν σε πρώτη φάση ως ικανοποιητικά από τους μετόχους.

Πάντως το ετήσιο συνέδριο Worldwide Developers Conference της Apple θα «τρέξει» τις επόμενες ημέρες και θα επιφυλάξει αρκετές ειδήσεις κυρίως από την ανακοίνωση αλλαγών ή νέων προϊόντων.

Στις κερδισμένες ξεχώρισε επίσης η μετοχή της φαρμακευτικής Eli Lilly που έπιασε νέο υψηλό, καθώς το FDA έκρινε πως η νέα θεραπεία της για το Alzheimer είναι αποδοτική στα πρώτα στάδια της ασθένειας, ενώ ισχυρά κέρδη κατέγραψε και η KKR μετά την ένταξη της στο δείκτη S&P 500, ακολουθώντας το έτερο μέγα fund της Blackstone.

Άλμα της τάξεως του 8%, το υψηλότερο σημείο εδώ και τέσσερα χρόνια, κατέγραψε και η μετοχή της αεροπορικής Southwest Airlines, αφότου έγινε γνωστό πως στη μετοχική σύνθεση της μπήκε δυναμικά με πρόθεση για αλλαγές το fund Elliott Management.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών περιπλέκει την υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν

ΑΑΔΕ: Νέα σφράγιση πρατηρίου και διακοπή προμήθειας καυσίμων από τις εταιρείες εμπορίας και τα διυλιστήρια (pic)

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ μπορεί να περιμένει αρκετές συνεδριάσεις για νέα μείωση στα επιτόκια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ