Οριακά πάνω από τις 40.000 μονάδες έκλεισε ο Dow Jones την Παρασκευή, έπειτα από μια υποτονική συνεδρίαση, κατά την οποία οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street παρουσίαζαν μικρές μεταβολές μέχρι τα τελευταία λεπτά.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης κέρδισε κυριολεκτικά στο νήμα 134 μονάδες ή 0,34% κλείνοντας στις 40.003 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,12% στις 5.303 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 0,07% στις 16.685 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Dow Jones κατάφερε να ξεπεράσει για λίγο το ψυχολογικό όριο των 40.000 μονάδων, για πρώτη φορά στην ιστορία του, αγγίζοντας τις 40.051,05 μονάδες, κλείνοντας όμως κατά 0,1% χαμηλότερα στις 39.869 μονάδες. Με απώλειες έκλεισαν και οι Nasdaq και S&P 500, πέφτοντας από το νέο υψηλό, στο οποίο είχαν φτάσει μία μέρα νωρίτερα, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Απριλίου στις ΗΠΑ.

Παρά τις απώλειες της Πέμπτης, οι δείκτες έκλεισαν την εβδομάδα με θετικά πρόσημα. Οι Nasdaq και S&P 500 κέρδισαν 2,1% και 1,5% αντίστοιχα, στο μεγαλύτερο κερδοφόρο εβδομαδιαίο σερί τους μετά τον Φεβρουάριο, ενώ ο Dow Jones συμπλήρωσε πέντε διαδοχικές εβδομάδες κερδών, καθώς βρέθηκε υψηλότερα κατά 1,2%.

Παρά το δύσκολο ξεκίνημα που έκαναν το β’ τρίμηνο, οι δείκτες καταγράφουν κέρδη από τις αρχές του έτους, καθώς ήδη οι Nasdaq και S&P 500 βρίσκονται τουλάχιστον κατά 11% υψηλότερα, ενώ ο Dow έχει προσθέσει πάνω από 6%.

Αν και κάποιοι επενδυτές εκφράζουν ανησυχία για τη διάρκεια του ράλι, ο Tom Hainlin της U.S. Bank Asset Management πιστεύει ότι η θετική οικονομική ανάπτυξη και η επιβράδυνση του πληθωρισμού είναι ο τέλειος συνδυασμό για να συνεχίσει το αμερικανικό χρηματιστήριο την ανοδική πορεία του. «Αυτή είναι μια αρκετά αισιόδοξη κατάσταση, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον», δήλωσε ο ίδιος στο CNBC. «Εκτίμησή μας είναι ότι η αποτίμηση είναι λίγο υψηλή σε σχέση με την ιστορία, αλλά το ίδιο ισχύει για την αύξηση των κερδών και τη σταθερότητά τους».

Εξάλλου, κέρδη σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών πληροφορικής και real estate σε επίπεδο εβδομάδας, ενισχυμένες κατά 3% και 2,5% αντίστοιχα. Άνοδο 1,8% κατέγραψαν οι μετοχές του κλάδου υγείας και 1,7% ανέβηκε ο κλάδος τηλεπικοινωνιών.

Άνοδο 10% σημείωσε η Reddit την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας της με την OpenAI, ενώ στο +1,2 βρέθηκε η Take-Two Interactive Software, μετά την ανακοίνωση του update στο νέο Grand Theft Auto. Βουτιά σχεδόν 20% έκανε η GameStop, μετά την ανακοίνωση μειωμένων πωλήσεων και έπειτα από την είδηση ότι σκοπεύει να πουλήσει 45 εκατ. μετοχές της. Κατά 1% και 1,5% αντίστοιχα ενισχύθηκαν οι μετοχές των Walmart και Caterpillar οδηγώντας τα κέρδη του Dow, ενώ οι Chubb και Valero Energy διευρύνθηκαν κατά 9,5% και 4,7%, σημειώνοντας τα υψηλότερα κέρδη στον S&P 500.

Μικρές μεταβολές κατέγραψαν οι αποδόσεις των ομολόγων, με το αμερικανικό 10ετές να ενισχύεται κατά πέντε μονάδες βάσης στο 4,42% και το 2ετές να αυξάνεται κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,82%.

Στα εμπορεύματα, κέρδη σημείωσε το πετρέλαιο, με το αργό τύπου WTI να προσθέτει 1,05% φτάνοντας στα 80,06 δολάρια το βαρέλι, και το brent να σημειώνει την πρώτη εβδομάδα κερδών έπειτα από δύο αρνητικές, ενισχυμένο κατά 0,85% στα 83,98 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας, το WTI σημείωσε άνοδο 2% και το brent περίπου 1%. Κατά 1,3% στα 2.407 δολάρια η ουγγιά ενισχύθηκε ο χρυσός spot, στο υψηλότερο επίπεδό του μετά τις 19 Απριλίου.

Διαβάστε ακόμη

Συμβούλιο της Ευρώπης: Εγκρίθηκε η πρώτη διεθνής συνθήκη για την τεχνητή νοημοσύνη

Παντελής Χηνάκης-Γλάρας: Με στόχο την ελίτ των νηογνωμόνων κινείται ο INSB Class (pics)

Xpeng: Το 2026 παραδίδει το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο (tweet + vids)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ