Με έντονες πιέσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 1,02% και να βρίσκεται στις 947,87 μονάδες ακολουθώντας τις Ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες και σήμερα συνεχίζουν να βρίσκονται σε φάση διόρθωσης ακολουθώντας την πτώση των δεικτών σε ΗΠΑ και Ασία, καθώς η προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων συνεχίζει να ασκεί ισχυρές πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές.

Οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν χθες στα χαμηλά της ημέρας, αν και βρέθηκαν να κερδίζουν έδαφος για το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Οι επενδυτές προβληματίζονται από την προοπτική μιας αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής φέτος στις ΗΠΑ, με την Federal Reserve να αναμένεται να προχωρήσει σε τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων της. Από την άλλη δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η Ελληνική αγορά έχει ανεξαρτητοποιηθεί θετικά σε σχέση με τις διεθνείς αγορές με τους επενδυτές να τοποθετούνται στις πτωτικές συνεδριάσεις διατηρώντας την αγορά γύρω από τις 950 μονάδες, ένα γεγονός το οποίο δείχνει ότι οι αγοραστές παίρνουν πρωτοβουλίες στο Χρηματιστήριο και ελέγχουν την κίνηση της αγοράς. Για αυτό το λόγο άλλωστε η αγορά διατηρείται σε υψηλά 85 μηνών και κοιτάζει πιο μακριά πλέον προς το επόμενο όριο, τις 1.035 μονάδες.

Η ψυχολογία του Τραπεζικού δείκτη έχει αρχίσει και φτιάχνει κλίμα στην ευρύτερη αγορά, ενώ ο συγχρονισμός των τραπεζών με τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 Banks δείχνει ότι, επιτέλους, οι εγχώριες τράπεζες ακολουθούν την τάση. Είναι ενδεικτικό ότι οι εγχώριοι τεχνικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά θα μπορούσε να δει ένα gap up στις επόμενες συνεδριάσεις και μόλις βελτιωθεί το κλίμα στη Νέα Υόρκη με την διατήρηση του επιλεκτικού ενδιαφέροντος και την αυξημένη μεταβλητότητα να είναι αυτή την στιγμή το επικρατέστερο σενάριο.

Το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τις επόμενες συνεδριάσεις, εντοπίζεται μεταξύ των 970-920 μονάδων ενώ παραμένουν στο επίκεντρο της επενδυτικής κοινότητας τα προς ανακοίνωση εταιρικά αποτελέσματα Δ’ τριμήνου που έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Τεχνικά  όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 949 – 950 μονάδων, έχει ανοδικά περιθώρια για κίνηση προς τις 1013 μονάδες. Οι ελπίδες για τετραψήφια νούμερα του Δείκτη θα ελαχιστοποιηθούν με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 900 – 895 μονάδων, με ενδιάμεση στήριξη στις 927 – 923 μονάδες. Σε αυτή την περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις στις 888, 878 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) – 877 (gap) και 865 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Οι ΚΜΟ 30,60,90 και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών, “συνωστίζονται” στη ζώνη 922 – 895. Αντίστοιχα όσο ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2240 μονάδων, οι αγοραστές θα συνεχίσουν να έχουν στο στόχαστρό τους τις 2366 – 2371 και 2390 μονάδες.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις στις 2231, 2150, 2101 (gap και εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2072 μονάδες (ημερήσιο “stop long”), Οι ΚΜΟ 30,60,90 και ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών, έχουν στήσει την δική τους “Γραμμή Μαζινό” μεταξύ 2220 και 2160 μονάδων. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 0,98% και βρίσκεται στις 2.291,13 μονάδες η Ελλάκτωρ και τα Ελληνικά Πετρέλαια με 2,07% και 2,03% αντίστοιχα σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες με την ΕΛΧΑ, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Βιοχάλκο, Motor Oil, Εθνική, Quest, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Πειραιώς να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1% και η Aegean, ΔΕΗ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Σαράντης, ΟΛΠ, Jumbo και ΟΤΕ κινούνται ήπια πτωτικά με καμία μετοχή του δείκτη να μην είναι με θετικό πρόσημο.

Διαβάστε ακόμη

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τριπλό «αλαλούμ» φέρνει παράταση

Κρυπτονομίσματα: Ο μεγάλος κίνδυνος που έρχεται το 2022

Η «έξοδος Μεσολογγίου» του Αλέξη, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκει την… Grivalia της, οι Αμερικάνοι την Αλεξανδρούπολη και το Χρηματιστήριο τον πρόεδρό του