Δύο όμοια σπίτια στην ίδια πολυκατοικία πωλούνται ή μεταβιβάζονται την ίδια χρονική περίοδο. Ο ιδιοκτήτης του ενός πρόλαβε να κάνει δήλωση φόρου μεταβίβασης στην εφορία πριν την πρωτοχρονιά, ενώ ο άλλος όχι. Η μεταβίβαση ολοκληρώνεται φέτος, άλλη έχει όμως το ένα και άλλη το άλλο.

Άλλους φόρους, άλλες αμοιβές και έξοδα πληρώνει ο ένας , άλλα ο άλλος για ίδια ακίνητα, μόνο και μόνο επειδή «μπλόκαραν» στα τέλη του 2021 δήμοι, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία –παρότι μάλιστα στον ΕΦΚΑ κόπηκαν όλες οι άδειες Χριστουγέννων για να προλάβουν να εκδώσουν ενημερότητες για μεταβίβαση ακινήτου.

Είναι μόνον η κορυφή του «παγόβουνου», από την όγκο των προβλημάτων που προκάλεσε η αδυναμία τριών υπουργείων να συντονιστούν στις παρατάσεις που δίνουν. Και για αυτό στην κυβέρνηση συζητούν πλέον να δώσουν και πάλι παράταση, έως και τον Μάρτιο.

Το αλαλούμ ξεκίνησε στα τέλη του 2021. Οι ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ και ειδικά η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για αφορολόγητες γονικές παροχές από τον Οκτώβριο του 2021 έδωσε ξανά πνοή στις μεταβιβάσεις ακινήτων, αφού μέχρι τότε θεωρείτο «κατάρα» να αφήσεις σπίτι στο παιδί.

Η αλλαγή των αντικειμενικών αλλά και η εκπνοή της διορίας για φθηνές τακτοποιήσεις αδήλωτων τετραγωνικών, στάθηκε το έναυσμα για χιλιάδες νοικοκυριά να σπεύσουν να προλάβουν τις φθηνές μεταβιβάσεις.

Επιπλέον από 1ης Ιανουαρίου θα ξεκινούσε και η ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου, που σημαίνει και έξτρα «καπέλο» 300-1000 ευρώ στις μεταβιβάσεις.

Από τον Νοέμβριο ήδη όμως, οι κρατικές υπηρεσίες αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση, ενώ συμβολαιογραφεία και μηχανικοί σήκωσαν τα χέρια ψηλά και ουσιαστικά έδιωχναν τους πολίτες.

Τον Δεκέμβριο το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε 1 μήνα παράταση (έως 31/1) για τις αντικειμενικές στις μεταβιβάσεις, αλλά μόνο για όσους πρόλαβαν να πάνε στις ΔΟΥ τη δήλωση μεταβίβασης. Ίδια παράταση έδωσε και το υπουργείο Περιβάλλοντος, για μεταβίβαση με απλή βεβαίωση μηχανικού αντί ηλεκτρονικής ταυτότητας. Το Εσωτερικών δεν έδωσε παράταση στα αδήλωτα τετραγωνικά, αλλά πληροφορίες λένε ότι φέρνει σχετική διάταξη σε επόμενο νομοσχέδιο

Ωστόσο το «αλαλούμ» με τις μεταβιβάσεις συνεχίζεται:

  • ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης πρόλαβε να κάνει δήλωση στην ΔΟΥ έως 31 Δεκεμβρίου, δεν σημαίνει ότι έχει ολοκληρώσει και τα συμβόλαια. Αν δεν προλάβει έως 31 Ιανουαρίου, τότε τινάζονται όλα όσα έχει κάνει στον αέρα και θα πληρώσει τους αυξημένους φόρους, αμοιβές και έξοδα που συνεπάγονται οι νέες αντικειμενικές. Για μία ημέρα διαφορά δηλαδή, μπορεί να πληρώσει πολλαπλάσια χρήματα, ενώ σε άλλους ένα ίδιο ακίνητο κοστίζει πολύ λιγότερο!
  • αν το υπουργείο Εσωτερικών φέρει τελικά παράταση στην πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά, τότε αυτή θα ανοίξει τον Φεβρουάριο. Συνεπώς, για όμοιο ακίνητο, άλλο ΤΑΠ και πρόστιμα πλήρωσε κάποιος τον Δεκέμβριο που ήταν ανοικτή η πλατφόρμα, άλλο τον Ιανουάριο που ήταν κλειστή και άλλη τον Φεβρουάριο αν ανοίξει
  • αν ανοίξει όμως τον Φεβρουάριο, θα έχει λήξει η παράταση για αντικειμενικές και για ηλεκτρονική ταυτότητα. Δηλαδή τον Δεκέμβριο όλοι θα γλύτωναν 3 επιβαρύνσεις (για αντικειμενικές, αδήλωτα τετραγωνικά, ηλεκτρονική ταυτότητα), τον Ιανουάριο υπέστησαν μία ή δύο (για αδήλωτα τετραγωνικά ή και νέες αντικειμενικές) αλλά γλίτωσαν την ηλεκτρονική ταυτότητα, ενώ τον Φεβρουάριο θα γλιτώσουν για τα αδήλωτα τετραγωνικά αλλά θα πληρώνουν έξτρα για αντικειμενικές και ηλεκτρονική ταυτότητα.

Όλα αυτά όμως προσβάλλουν τις αρχές της ισότητας των πολιτών, την αξιοπρέπεια των νοικοκυριών που άλλα πίστεψαν και άλλα βρήκαν, αλλά και την αξία των εξαγγελιών του πρωθυπουργού που θα οδηγούσαν και σε μια νέα ομαλότητα την κτηματαγορά.

Στη βάση αυτή –έστω και αργά και στην κυβέρνηση συζητούν ξανά για μια λύση, που θα αφήνει περιθώριο έως τον Μάρτιο τουλάχιστον για να ολοκληρωθούν μεταβιβάσεις επί ίσοις όροις για τους πολίτες.

Το πρόβλημα είναι ότι εδώ και 20 ημέρες έχουν ήδη ολοκληρωθεί μεταβιβάσεις και έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα (π.χ. εμβαδά με πρόστιμο) γεγονός που δυσχεραίνει τις αποφάσεις για νέα παράταση αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου και επιστροφή έξτρα χρεώσεων στις οποίες τυχόν υποβλήθηκαν οι υπόχρεοι.

Διαβάστε ακόμη:

O …αποσκελετωμένος ιχνηλάτης Απόστολος Βακάκης και η «δίαιτα» της Jumbo στα κινέζικα

Carlos Tavares (Stellantis): «O βιαστικός εξηλεκτρισμός στην Ευρώπη ενέχει κινδύνους»

«Ξέφραγο αμπέλι» η Ελλάδα σε ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα spam