Προφανώς και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία δημιουργούν -όσο παρατείνονται- σοβαρά ζητήματα, αλλά στο μεταξύ οι Ρώσοι χορεύουν στο ταψί τη Γερμανία και την ΕΕ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξε πως ελέγχουν ενεργειακά όλη τη Δυτική Ευρώπη.

Οι Γερμανοί είναι με την πλάτη στον τοίχο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν είναι στο 59% και την 1η Νοεμβρίου το ποσοστό αυτό πρέπει να έχει φτάσει στο 80%. Με τα αποθέματα χαμηλά, τις καλοκαιρινές ανάγκες σε ενέργεια και τα προβλήματα στο LNG που είναι ακριβό και δύσκολη η εξεύρεση ποσοτήτων, η κατάσταση κάθε άλλο παρά ευοίωνη προδιαγράφεται.

Η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson το είπε προχθές ξεκάθαρα: Η Ρωσία έχει επιλέξει την τακτική του εκβιασμού και η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε σενάριο. Σύμφωνα με την Επίτροπο, οι Υπουργοί Ενέργειας συζήτησαν την ασφάλεια των προμηθειών καθώς ήδη υπάρχουν 12 κράτη-μέλη που έχουν επηρεαστεί από τις αποφάσεις της Ρωσίας για διακοπή του φυσικού αερίου.

«Ξέρουμε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, η κρίση μπορεί να γίνει χειρότερη» υπογράμμισε η Επίτροπος για να προσθέσει «αυτή τη στιγμή οι προμήθειες από τη Ρωσία είναι στο μισό σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και οι ροές μπορεί να μειωθούν ακόμη περισσότερο. Πρέπει να επιταχύνουμε την απάντησή μας στις ρωσικές ενέργειες» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι μέχρι τον Ιούλιο θα παρουσιαστεί η πρόταση της Κομισιόν και έκανε λόγο και για την πλατφόρμα κοινής αγοράς φυσικού αερίου ώστε να επιτευχθούν καλύτερες τιμές.

Την ίδια στιγμή στην ευρωπαϊκή ατζέντα -όπως φυσικά και στη χώρα μας -είναι ψηλά τα μέτρα μείωσης της κατανάλωσης, τα οποία θα χρειαστεί να πάρουν οι χώρες- μέλη αν οι Ρώσοι μειώσουν την παροχή φυσικού αερίου.

Κι ενώ η Ευρώπη αντιμετωπίζει έναν ενεργειακό εφιάλτη, οι Ρώσοι χλευάζουν και απειλούν. Το Κρεμλίνο δια του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε χθες ότι η Gazprom είναι πιθανόν να επιδιώξει τη μεταβολή των όρων των συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου προς τις δυτικές χώρες που θα επιβάλουν πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου. «Εξαρτάται από την κατεύθυνση, εξαρτάται από την απόφαση που θα λάβει η Gazprom. Πιθανότατα, θα εγερθεί το θέμα της μεταβολής των όρων των υπαρχόντων συμβολαίων, μεταβολής της τιμής», δήλωσε ο Πεσκόφ.