Γνώμες

Και οι μεταβιβάσεις ακινήτων θέλουν τον Πιερρακάκη τους!

  • Βασίλης Στεφανακίδης


Τις ημέρες αυτές, γίνεται ένας πραγματικός πανζουρλισμός στα συμβολαιογραφεία της χώρας, από πολίτες που θέλουν να κάνουν γονικές παροχές και εν γένει μεταβιβάσεις εν όψει των νέων αντικειμενικών τιμών που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο αλλά και της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου.

Πλην όμως τα εμπόδια στις μεταβιβάσεις είναι σε πολλές περιπτώσεις ανυπέρβλητα και η ευθύνη δεν βαρύνει ούτε τους πολίτες ούτε τους συμβολαιογράφους γιατί τα άφησαν για την τελευταία στιγμή.

Οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου είναι τόσο γραφειοκρατικές και χρονοβόρες και οι ευθύνες βρίσκονται στις Δημόσιες και Δημοτικές υπηρεσίες.

Η δε χαρτούρα και τα πιστοποιητικά που πρέπει να συγκεντρωθούν από τους ενδιαφερόμενους είναι στην κυριολεξία ένας Γολγοθάς.
Οι κυριότερες εστίες καθυστερήσεων είναι οι μηχανικοί που πρέπει να συντάξουν εκθέσεις για τη μη ύπαρξη αυθαιρεσιών κι όταν -που είναι και το σύνηθες- υπάρχουν, πρέπει να τις τακτοποιήσουν, να τις στείλουν στη συνέχεια στο Κτηματολόγιο και μόνο τότε μπορεί να εκδοθεί η απαιτούμενη βεβαίωση.

Ένα άλλο εμπόδιο είναι η έκδοση πιστοποιητικού ότι έχει πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ του ακινήτου στην τελευταία πενταετία όπου και πάλι η αναμονή από τις εφορίες μπορεί να διαρκέσει ακόμα και πάνω από ένα μήνα.

Και φυσικά αφού προηγηθούν αυτά στο τέλος πρέπει ο οικείος Δήμος όπου ανήκει το ακίνητο να εκδώσει πιστοποιητικό ότι είναι εξοφλημένο το Τέλος Ακίνητης Περιουσίαςμε τα διορθωμένα τυετραγωνικά (ΤΑΠ). Όμως σε πολλούς Δήμους η έκδοση του ΤΑΠ μπορεί να χρειάζεται –χωρίς μέσον- ακόμα και δυο μήνες.

Μετά ταύτα, είναι και οι ηλεκτρονικές δηλώσεις για να πληρωθεί ο φόρος μεταβίβασης αν και η πλατφόρμα δεν λειτουργεί εύρυθμα ακόμα, οπότε νέες καθυστερήσεις και αναμονή.

Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να απλοποιηθούν κάποιες διαδικασίες στις μεταβιβάσεις, όπως οι ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης από τους Συμβολαιογράφους αλλά και η Ταυτότητα κτηρίου που αναμένεται να μπει σε λειτουργία από τις αρχές του νέου χρόνου. Όμως παράλληλα η αγορά δεν πρέπει να νεκρώσει επειδή δεν υπάρχουν υπάλληλοι στις εφορίες ή στους Δήμους για να υποδεχθούν αυτές τις δηλώσεις.

Το πρόβλημα είναι οφθαλμοφανές και οφείλει να παρέμβει το αρμόδιο υπουργείο και η ΑΑΔΕ για να δώσουν κάποια παράταση 2-3 μηνών στην ισχύ των νέων αντικειμενικών ώστε να πάψουν όλες αυτές οι χιλιάδες των συμπολιτών μας, να ζουν με την αγωνία προλαβαίνουν δεν προλαβαίνουν να κάνουν τα συμβόλαια μεταβίβασης με τους ευνοϊκούς όρους και όχι με τις αυξημένες τιμές που θα ισχύσουν από το Ιανουάριο.

Δεν χάθηκε ο κόσμος μιας μεταβατικής περιόδου.

Και δεν πρέπει να παραβλεφθεί πως μετά από πολλά χρόνια χειμερίας νάρκης του λεγόμενου real estate, επιτέλους η αγορά ξαναζεσταίνεται. Υπάρχει ενδιαφέρον για αγορές και μεταβιβάσεις και γι αυτό έχουν ανέβει και οι εμπορικές τιμές. Μετά από πολλά χρόνια η οικοδομή πήρε μπροστά και βλέπουμε ανεγέρσεις νέων κτηρίων αλλά και απορρόφηση εργαζομένων στα επαγγέλματα της οικοδομής,

Αυτή την καλή επανεκκίνηση της οικοδομής και την αυξημένη ζήτηση θα πρέπει η κυβέρνηση να την ενισχύσει, απλοποιώντας τις διαδικασίες αγοραπωλησιών και καταργώντας την περιττή γραφειοκρατία. Είναι αδιανόητο το 2021 να απαιτείται ένα τρίμηνο για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, όταν πριν από χρόνια, τότε που γίνονταν όλα με το χέρι, αυτές οι πράξεις γίνονταν το πολύ σε 1-2 εβδομάδες.

Μια καλή ιδέα θα ήταν να ανατεθεί η μελέτη και η επίλυση του θέματος στον πετυχημένο Κυριάκο Πιερρακάκη που είναι επιφορτισμένος με την ψηφιακή μετάβαση. Αλλωστε έχει αποδείξει με επιτυχία πως με όποιο project καταπιάνεται το διεκπεραιώνει με τον καλύτερο τρόπο.

Και εν τέλει η οικοδομή συμμετέχει με υψηλό ποσοστό στην ανάπτυξη κι είναι κρίμα τώρα που το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο εσωτερικό αλλά και από χιλιάδες ξένους, να εμφανίζονται τριτοκοσμικές καταστάσεις σε αυτό τον κρίσιμο τομέα.