Η ευχάριστη εξέλιξη, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, είναι ότι δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι δυσοίωνες προβλέψεις για ύφεση που θα σάρωνε την παγκόσμια οικονομία. Οπωσδήποτε είναι πολύ νωρίς για να σχηματίσουμε μια σχετικά ασφαλή εκτίμηση για το τι μας επιφυλάσσει το 2023 και ταυτόχρονα δεν πρέπει να υποτιμούμε τις πληθωριστικές πιέσεις που, κατά τους αναλυτές, θα επιμείνουν αλλά με ηπιότερους ρυθμούς. Άλλωστε και στα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι μεγάλες εταιρίες στις ΗΠΑ είναι αισθητές οι επιπτώσεις από την επιβράδυνση της οικονομίας, ενώ συνεχώς ανακοινώνονται περικοπές προσωπικού, κυρίως μεγάλων τεχνολογικών ομίλων.

Ασφαλώς δεν είμαστε σε ανέφελη οικονομικά περίοδο, αλλά το σενάριο μιας ισχυρής ύφεσης, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ, δείχνει να απομακρύνεται. Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα κινούνται στην κατεύθυνση πως ακόμη κι αν υπάρξει συρρίκνωση του ΑΕΠ, θα είναι ένα βραχύβιο «επεισόδιο» το οποίο γρήγορα θα αντιμετωπιστεί. Πρόσφατη έρευνα του Bloomberg, μεταξύ 80 ειδικών, κατέληξε με τους περισσότερους να εκτιμούν πως η οικονομία των ΗΠΑ το 2023 θα αυξηθεί 0,4%, παρά την οριακή συρρίκνωση στο γ’ και στο δ’ τρίμηνο του 2022. Η εκτίμηση πως τα πράγματα μπορεί να μην εξελιχθούν όσο άσχημα πιστεύαμε στα τέλη του προηγούμενου έτους, επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν τώρα πως η Fed, στην προσεχή συνεδρίαση της 1ης Φεβρουαρίου, θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, κι όχι 50 ή 75 μονάδες βάσης, όπως μας είχε συνηθίσει μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, η γερμανική κυβέρνηση αναμένει φέτος ανάπτυξη στο 0,2%, μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη από συρρίκνωση 0,4% που προέβλεπε έως πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών. Και ο καγκελάριος Σολτς, μιλώντας στο Bloomberg, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Γερμανία θα αποφύγει την ύφεση. Η πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου βοηθά καθοριστικά τις ευρωπαϊκές οικονομίες, με τη UBS να αναφέρει σε έκθεσή της πως μαζί με τη δημοσιονομική στήριξη που παρείχαν οι κυβερνήσεις, αποτράπηκαν τα χειρότερα. Η ελβετική τράπεζα περιμένει τους επόμενους μήνες να επιταχύνει η ευρωπαϊκή οικονομία και εκτιμά περαιτέρω ανάκαμψη για το β’ και στο γ’ τρίμηνο του 2023.

Το σενάριο μιας ομαλής προσγείωσης της οικονομίας κερδίζει έδαφος. Η αισιοδοξία αυτή έκανε τον αμερικανικό δείκτη φόβου, τον VIX, να εμφανίζει διψήφια πτώση από τις αρχές του έτους. Η αλλαγή των προοπτικών προς το καλύτερο είναι το καύσιμο που κινεί ανοδικά τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς οι αγορές πάντα προεξοφλούν τις εξελίξεις.