H Λιθουανία, η γρηγορότερα αναπτυσσόμενη χώρα fintech της ΕΕ, περνά μια “εξελικτική περίοδο” που την απομακρύνει από τον κλασικό τραπεζικό τομέα, λόγω της αύξησης του ηλεκτρονικού χρήματος και ηλεκτρονικών πληρωμών. 

Η χώρα της Βαλτικής, της οποίας η χρηματοοικονομική βιομηχανία βασίζεται σε σκανδιναβικά ιδρύματα όπως η SEB Bankas AB και Swedbank AB, εισέρχεται δυναμικά στην παγκόσμια προσπάθεια ανακατάταξης της παραδοσιακής τραπεζικής λειτουργίας, έχοντας -προ τετραετίας- προσφέρει απλουστευμένες διαδικασίες αδειοδότησης και στα 27 κράτη-μελη της ΕΕ.

Η πρωτοβουλία της Λιθουανίας έχει στεφθεί με επιτυχία. Η χώρα βρίσκεται στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των fintech χωρών. Ο αποχωρών επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Βίτας Βασιλιάουσκας ανέφερε πως οι fintech συναλλαγές έχουν αυξηθεί, αν και παραδέχτηκε πως υπάρχει ρίσκο ξεπλύματος χρήματος, μετά από τα παρόμοια σκάνδαλα στις γειτονικές Λετονία και Εσθονία.

«Το οικοσύστημα για τη fintech υπάρχει, οπότε μπορούμε να αναμένουμε αλλαγές στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες», ανέφερε ο Βασιλιάουσκας, ο οποίος είναι μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ. «Θα χρειαστούμε περισσότερο καιρό για μεγαλύτερες αλλαγές επειδή οι fintech υπηρεσίες και εταιρείες θα πρέπει να αναπτυχθούν. Παρόλα αυτά, στον τομέα των πληρωμών, χρόνο με τον χρόνο παρακολουθούμε μια εξελικτική μείωση του ρόλου των κλασσικών τραπεζών, με παράλληλη αύξηση των fintech».

Μέρος αυτής της εξέλιξης οφείλεται στην πανδημία, η οποία οδήγησε τους χρήστες στο να πραγματοποιούν μεγαλύτερο μέρος των αγορών τους διαδικτυακά, κάτι που παράλληλα βοήθησε και τον τομέα των μεταφορών της Λιθουανίας και προάσπισε την οικονομία της. Παρόλα αυτά η αύξηση οφείλεται και στην ανάπτυξη των παραγγελιών από εταιρείες όπως η Revolut Ltd η οποία μετακόμισε στη Λιθουανία από τη Βρετανία μετά το Brexit

Το μερίδιο των συναλλαγών μέσω fintech εταιρειών αυξήθηκε στο 27% πέρυσι από το προηγούμενο 11%, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα. Τριπλασίασε το συνολικό όγκο για πληρωμές και θεσμούς ηλεκτρονικών συναλλαγών στα 51 δισ ευρώ το τέταρτο τρίμηνο. Η χρήση του πλαστικού χρήματος αυξήθηκε κατά 32% κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αποτέλεσε το 64% των συνολικών συναλλαγών. 

H κεντρική τράπεζα, η οποία παρέχει τις άδειες fintech στα αγγλικά, έχει ήδη καταχωρήσει 132 εταιρείες συναλλαγών ενώ το 2021 αναμένει πως πρόκειται να προσθέσει μεγαλύτερο πλήθος σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.

Η επέκταση αυτή της Λιθουανίας έχει και ρίσκα. Αν και απέφυγε τα σκάνδαλα των δύο άλλων χωρών της Βαλτικής, η νέα βιομηχανία προσθέτει νέες προκλήσεις όσον αφορά τη διαφάνεια και την εποπτεία, σύμφωνα με τον Βασιλιάουσκας. 

Διαβάστε ακόμα:

Lockdown: Τι αλλάζει τις καθημερινές – Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο (vid)

Voucher 200 ευρώ για laptop ή tablet: Aνοιξε η πλατφόρμα – Πώς να κάνετε αίτηση (vid)

Νέο μοντέλο με ελαστικό 8ωρο και ψηφιακή κάρτα εργασίας