search icon

Bloomberg

Αυξάνονται τα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη – Θετική εξαίρεση στον κανόνα, υποστηρίζουν αναλυτές

Συνεχίζεται η ανοδική τροχιά παρά την δεινή μακροοικονομική κατάσταση - Η αύξηση των επιτοκίων δίνει ώθηση στον τραπεζικό τομέα - Η αντίθετη άποψη της Goldman που «βλέπει» ύφεση

Μοναδική εξαίρεση στον παγκόσμιο κανόνα αποτελεί η Ευρώπη, όπου σε γενικές γραμμές τα εταιρικά κέρδη συνεχίζουν να αυξάνονται, σύμφωνα με τους αναλυτές της Sanford C. Bernstein. 

Οι αναλυτές αναμένουν κέρδη-ρεκόρ για το τρέχον έτος, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, παρά τη διπλή απειλή του πολέμου στην Ουκρανία και της αύξησης των επιτοκίων προς καταπολέμηση του πληθωρισμού.

«Η αυξημένη ανάπτυξη των εταιρικών κερδών οδηγεί τους αναλυτές στο “πάγωμα” της επικαιροποίησης των προβλέψεών τους», ανέφεραν οι Sarah McCarthy και Mark Diver. 

Η δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων της τρέχουσας σεζόν θα αποτελέσει καταλύτη για τις ευρωπαϊκές μετοχές οι οποίες συνεχίζουν να λιμνάζουν λόγω των ανησυχιών για το μακροοικονομικό περιβάλλον. Σημειωτέον πως ο δείκτης Stoxx Europe 600 Index έχει καταγράψει μείωση της τάξης του 17% από το ρεκόρ Ιανουαρίου. 

«Οι τράπεζες βρίσκονται στην πρώτη θέση των αναμενόμενων εταιρικών κερδών, ξεπερνώντας ακόμα και τις εταιρείες ενέργειας», ανέφεραν οι αναλυτές, προσθέτοντας πως «αυτό θεωρείται λογικό, δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ που θα ωφελήσει τα έσοδα των τραπεζικών ιδρυμάτων, αν και φέτος ο Stoxx 600 Banks Index έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 11%».

Οι αναλυτές της Bernstein τόνισαν, τέλος, πως η μόνη σημαντική «κρίση κερδοφορίας» στην Ευρώπη έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης.

Από την άλλη, αρκετές επενδυτικές υποστηρίζουν πως η αισιοδοξία για τα έσοδα θα εξαφανιστεί όταν οι αναλυτές λάβουν υπόψη την πιθανότητα ύφεσης. Οι αναλυτές της Goldman Sachs, για παράδειγμα, πρόσφατα μείωσαν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών μετοχών.

Διαβάστε ακόμα:

Το «καυτό» ημερολόγιο του Ιουλίου για την ελληνική κυβέρνηση

Σολτς: Σηματοδοτεί διάσωση για την Uniper με «μοντέλο Lufthansa»

 

Shimao: Αθέτηση πληρωμών από την κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων

Exit mobile version