Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει τις συνομιλίες για την παροχή βοήθειας προς την Uniper SE και έδωσε σήμα ότι τα εργαλεία διάσωσης που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τη διάσωση μεγάλων εταιρειών όπως η Lufthansa είναι και πάλι στο τραπέζι.

«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης, αναπτύξαμε πολύ ακριβή εργαλεία – και το προώθησα αυτό ως υπουργός Οικονομικώνπροκειμένου να στηρίξουμε εταιρείες που δέχθηκαν πιέσεις από περιστάσεις για τις οποίες δεν ευθύνονται», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Η Uniper, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, δήλωσε την Τετάρτη ότι συζητά πιθανή αύξηση των δανείων με κρατική εγγύηση ή ακόμη και τη λήψη μετοχικών επενδύσεων για την εξασφάλιση ρευστότητας.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αφού η απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και οι κινήσεις της Ρωσίας να μειώσει τις παραδόσεις έφεραν σε δύσκολη θέση την εταιρεία με έδρα το Ντίσελντορφ.

Η Uniper είναι «μια μεγάλη εταιρεία και είπαμε ότι θα συνεργαστούμε με την εταιρεία για να δούμε τι μπορεί να γίνει», δήλωσε ο Σολτς.

Οι ροές μειώθηκαν κατά 60%

Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να θωρακίσει τόσο τους προμηθευτές όσο και τους καταναλωτές από την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου που ακολούθησε τη μείωση των ροών φυσικού αερίου κατά περίπου 60% μέσω ενός βασικού αγωγού από τη Ρωσία.

«Είναι σημαντικό να είμαστε ενεργοί και στα δύο πεδία. Το κάνουμε ήδη αυτό, παρεμπιπτόντως, τα πολλά δάνεια που διαθέτουμε για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται ως προμηθευτές σε αυτόν τον τομέα συμβάλλουν στο να διασφαλιστεί ότι οι τιμές δεν θα αυξηθούν», δήλωσε ο Σολτς.

Όσον αφορά στην Uniper, ο Σολτς πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «συζητά πολύ στενά με την εταιρεία ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο δεν θα εμφανίζει προβλήματα μόνο και μόνο επειδή μια πολύ σημαντική εταιρεία δεν είναι πλέον σε θέση να συνεχίσει τις δραστηριότητές της».

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου κοστίζει στην Uniper 30 εκατ. ευρώ ημερησίως. Εάν η κυβέρνηση έβαζε αρκετά χρήματα για να διασώσει την Uniper για ένα χρόνο, αυτό θα μεταφραζόταν σε κόστος περίπου 11 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Το «καυτό» ημερολόγιο του Ιουλίου για την ελληνική κυβέρνηση

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Όλες οι πληρωμές για επιδόματα μέχρι τις 8 Ιουλίου

 

Shimao: Αθέτηση πληρωμών από την κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων