Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ο ιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της Κίνας και στη γραφειοκρατία του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Τότε λίγοι άνθρωποι θα μπορούσαν να προβλέψουν το καθοδικό σπιράλ στο οποίο εισήλθε ο κινεζικός γίγαντας.

Ωστόσο, έπειτα από έναν χρόνο, ο τίτλος του τεχνολογικού κολοσσού έχει χάσει 344 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια σε αξία μετοχών παγκοσμίως σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο.

Λίγο μετά την ομιλία του Μα, το Πεκίνο «φρέναρε» την εισαγωγή της Ant Group στο χρηματιστήριο της Σανγκάης και έκτοτε ακολούθησε μια ευρεία διαδικασία λήψης και εφαρμογής αυστηρών μέτρων στους πλέον σημαντικούς τομείς της χώρας – προκαλώντας την πτώση των κινεζικών μετοχών.

Οι μετοχές της Alibaba κατέρρευσαν από το υψηλό όλων των εποχών εκείνο τον μήνα σε ιστορικό χαμηλό πριν από τρεις εβδομάδες στο Χονγκ Κονγκ, καθώς το Πεκίνο ενέτεινε τον έλεγχο στην εταιρεία και προέτρεψε την εταιρεία να προχωρήσει στην αναδιάρθρωσή της δραστηριοτήτων της στον κλάδο fintech.

Παρά την ανάκαμψη κατά 30% από τις 5 Οκτωβρίου, η τιμή της μετοχής εξακολουθεί να είναι κατά 43% χαμηλότερη από το υψηλό ρεκόρ τον Οκτώβριο του 2020.

Διαβάστε ακόμα:

Ενεργειακή κρίση: Έως 170% εκτινάχθηκε η τιμή του ρεύματος το τελευταίo τρίμηνο

Έλον Μασκ: Αποκάλυψε τα κρύπτο που αγοράζει και «γκρέμισε» εκείνο που δημιούργησε εκατομμυριούχους σε μια νύχτα