Οι έμποροι άνθρακα οι οποίοι είχαν προμηθευτεί τόνους ολόκληρους για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης προσπαθούν να βρουν αγοραστές πριν το ορυκτό γίνει άχρηστο.

Δεδομένων των ανησυχιών όσον αφορά τις ενεργειακές ελλείψεις οι οποίες εξανεμίστηκαν λόγω του ηπιότερου από τον αναμενόμενο χειμώνα, ο εισαχθείς άνθρακας έχει πια προωθηθεί σε αγορές όπως το Μαρόκο, η Σενεγάλη και η Γουατεμάλα. 

Συνολικά, 1,12 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα έχουν εξαχθεί από τα ευρωπαϊκά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένου και κάργκο 145.000 τόνων άνθρακα προς την Ινδία τον περασμένο Απρίλιο. Τα μικρότερα πλοία έχουν αναλάβει διαδρομές οι οποίες κάποτε θεωρούνταν απίθανες.

«Μέρος του άνθρακα αυτού έχει παραμείνει αχρησιμοποίητος εδώ και ένα περίπου έτος και το κόστος της αποθήκευσης είναι υψηλό», τόνισε ο αναλυτής της Perret Associates, Γκιγιόμ Περέ. Σύμφωνα με το Bloomberg, όταν ο άνθρακας παραμένει ακινητοποιημένος σε εξωτερικούς χώρους για πολλούς μήνες, καταλήγει να γίνεται άχρηστος.

Η νέα δυναμική όσον αφορά την αγορά υποδεικνύει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη και των μέτρων τα οποία έλαβαν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία κατέληξαν να χρησιμοποιήσουν 11% λιγότερο άνθρακα σε σχέση με τον προηγούμενο χειμώνα, σύμφωνα με το think-tank Ember, λόγω της εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου και των ηπιότερων χειμερινών θερμοκρασιών.

Η αλλαγή από την έλλειψη στην υπερπροσφορά έχει οδηγήσει σε μείωση των τιμών στα $90/τόνο, 25% λιγότερο από το περσινό υψηλό.

Μετά από την περσινή πυρετώδη εξόρυξη άνθρακα, τα ορυχεία της Κολομβίας, της Νότιας Αφρικής και της Ινδονησίας τώρα πια δεν έχουν την επιλογή της Ευρώπης, αφού το ορυκτό καταλήγει να αποστέλλεται σε άλλους προορισμούς.

«Αυτό το οποίο αποτελεί έκπληξη είναι η ροή άνθρακα από την Ολλανδία προς το Μαρόκο και από την Ισπανία προς την Ινδία», τόνισε το στέλεχος της DBX Commodities, Άλεξ Κλοντ, υπογραμμίζοντας πως «πρόκειται για σημάδι πως υπάρχει μειωμένη έλλειψη στην Ευρώπη και αυξημένη στο εξωτερικό».

Η πώληση άνθρακα τον οποίον είχαν «χρυσοπληρώσει» οι έμποροι αυτοί μπορεί μεν να φαίνεται χάσιμο χρόνου και χρήματος, αλλά ορισμένοι έχουν «κλειδώσει» τιμές χρησιμοποιώντας swaps, μεταξύ άλλων, καταφέρνοντας να έχουν κέρδος.

Η εξαγωγή άνθρακα αυτή αποτελεί καλά νέα και για τις ενεργοβόρες Ινδία και Κίνα. Η Κίνα, μάλιστα, αποτελεί πάνω από το 50% της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα. Παρά τις επικαιροποιημένες και περιορισμένες εκτιμήσεις των αναλυτών όσον αφορά την ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, η Κίνα αναμένεται να εισάγει ποσότητες-ρεκόρ φέτος. 

Άγνωστες παραμένουν και οι ανάγκες της Ευρώπης. Οι τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες της Γερμανίας έχουν, πια, κλείσει, ενώ η Γηραιά Ήπειρος θα βασιστεί στη Νορβηγία για το φυσικό της αέριο και στην παγκόσμια αγορά για το LNG.

«Θα πρέπει να μην παρασυρθούμε και να μην προβούμε σε βιαστικές κινήσεις. Κανείς δε γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι», τόνισε ο Περέ.

Διαβάστε ακόμη

Το μεγάλο παρασκήνιο πίσω από το deal για την ΕΨΑ και οι επόμενες κινήσεις

Αναζητώντας «ψηφιακά ταλέντα»: Τι ζητάνε από τους εργοδότες οι εργαζόμενοι των νέων τεχνολογιών (πίνακας)

Οι φόροι κοστίζουν προεκλογικά, ο Μητσοτάκης για τους… μυστήριους, τα ξενοδοχεία της Goldman Sachs, η προετοιμασία για την Εθνική Τράπεζα και τα μερίσματα του μήνα

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ