Σε πρόσφατο συνέδριό τους στο Καζακστάν, οι crypto miners της Κίνας αναζητούσαν «ζεστασιά και θαλπωρή» από το κρύο στο οποίο τους άφησε η κινεζική κυβέρνηση όταν έκλεισε την παροχή ρεύματος στα γεμάτα με υπολογιστές κτίριά τους.

«Ηλεκτρικός πυρετός»

Εχοντας χάσει την πρόσβαση στο φτηνό ρεύμα των τεράστιων βιομηχανιών παραγωγής ενέργειας της Κίνας, με τεράστια ποσά να διακυβεύονται, οι Κινέζοι crypto miners έχουν αρχίσει να μελετούν τη μετακίνησή τους στο γειτονικό Καζακστάν, όπως κάποτε έκαναν οι χρυσωρύχοι κατά τη διάρκεια του χρυσού πυρετού” στις ΗΠΑ όταν μετανάστευσαν μαζικά στην Καλιφόρνια και την Αλάσκα. Ο επόμενος προορισμός των crypto miners έχει -προφανώς- τεράστιες επιπτώσεις τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την οικονομία της χώρας.

Οπως καταλαβαίνουμε όλοι, το crypto mining δεν εξορυγνύει κάτι από τα έγκατα της γης. Οι υπολογιστές, κλεισμένοι σε τεράστια κτίρια, προχωρήσουν σε επίλυση των αλγορίθμων των κρυπτονομισμάτων, και όταν τις λύσουν, ανταμείβονται με κρυπτονομίσματα όπως Bitcoins. Πέρυσι, περίπου το 65% του παγκόσμιο crypto mining έλαβε χώρα στην Κίνα. Tώρα, το Καζακστάν θέλει να αρπάξει τα σκήπτρα από την γείτονο χώρα του η οποία έχει αρχίσει και “κυνηγάει” όλους τους crypto miners. Με τιμή 3 σεντ (USD) ανά κιλοβατώρα, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Ιβάνοφ της Energix LLC του Αλμάτι, η χώρα αποτελεί ιδανική επιλογή, αφού έχει τεράστιες βιομηχανίες παραγωγής ενέργειας μέσω καύσης άνθρακα και αερίου. Το Καζακστάν έχει κι άλλο ένα πλεονέκτημα, αφού είναι πολύ πιο κρύο από την Κίνα, κάτι που σημαίνει πως δεν χρειάζεται και μονάδες ψύξης για την αποφυγή υπερθέρμανσης των υπολογιστών.

Οι πελάτες της Energix, σύμφωνα με τον Ιβάνοφ θα ξεκινήσουν τη μεταφορά 10.000 υπολογιστών crypto mining από την Κίνα στο Καζακστάν αεροπορικώς. Η επίγεια μεταφορά θα ήταν πιο φθηνή, αλλά υπάρχει το πρόβλημα του εκτελωνισμού στα σύνορα, ο οποίος πολλές φορές διαρκεί πολλές εβδομάδες.

Παρ’ όλα αυτά, η ενέργεια του Καζακστάν δεν είναι ατέλειωτη. Το δίκτυο ηλεκτροδότησης έχει προσθέσει μόλις 3 γιγαβάτ τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του BloombergNEF, κάτι που δεν επιτρέπει τεράστια αύξηση των κέντρων crypto mining.

«Πράσινη» ενέργεια

Γι αυτό το λόγο, πολλοί crypto miners επίσης μελετούν και το μέλλον της βιομηχανίας τους. Με έναν από τους κύριους λόγους της καταστολής των κινεζικών αρχών κατά των crypto miners να βασίζεται στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι ειδικοί των κρυπτονομισμάτων τώρα προσπαθούν να “καθαρίσουν” την καθ’ όλα “βρώμικη” διαδικασία του crypto mining. Μία πρόσφατη συμφωνία, ονομαζόμενη Crypto Climate Accord φέτος προσπάθησε να δώσει λύσεις και υποσχέθηκε να βοηθήσει τη βιομηχανία στη μεταστροφή τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προφανώς δεν είναι το κλίμα που ανησυχεί τους κερδοσκόπους, αλλά αποφάσεις εταιρειών όπως η Tesla του Ελον Μασκ, οι οποίες έχουν παύσει να δέχονται bitcoins ως πληρωμή για τα αγαθά τους, υποστηρίζοντας σοφά πως το crypto mining έχει τεράστιες επιπτώσεις στην κατανάλωση ενέργειας και δη αυτής που προέρχεται από την καύση υδρογονανθράκων.

Φοβού τους ρυθμιστές

Οι crypto miners θέλουν, επίσης και διαβεβαιώσεις από τις κυβερνήσεις των νέων τους χωρών πως δε θα ξυπνήσουν μια μέρα και θα μάθουν πως το crypto mining απαγορεύτηκε ξανά, όπως έγινε στην Κίνα. Ακόμη και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ όπου αρκετά “ορυχεία’ crypto mining έχουν μετακομίσει, διαφορετικές πολιτείες έχουν διαφορετικούς  κανονισμούς. Για παράδειγμα, το Τέξας και το Οχάιο αποτελούν πολύ πιο θελκτικούς προορισμούς σε σχέση με την πολιτεία της Νέας Υόρκης όπου έχει ήδη τεθεί επί τάπητος πρόταση για τον περιορισμό του crypto mining στα σύνορά της. Το περιβάλλον παίζει -επίσης- μεγάλο ρόλο. Οι crypto miners θέλουν να εγκατασταθούν σε κρύα μέρη χωρίς σκόνη. Οι θερμοκρασίες που φτάνουν οι υπολογιστές είναι πολύ μεγάλες και χρειάζονται ψύξη. Επίσης, τα φίλτρα αέρα μπορεί να γεμίσουν με σκόνη σε πολιτείες όπως το Τέξας ή η Αριζόνα.

Αλλο μέλημα αποτελεί και η σταθερότητα των κυβερνήσεων. Αν και το Ελ Σαλβαδόρ πρόσφατα ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει να δέχεται τα Bitcoin ως νόμιμα νομίσματα, η κατάσταση στη χώρα είναι ασταθέστατη παρά την άπλετη ενέργεια που προσφέρεται από τα γεωθερμικά εργοστάσια του ηφαιστείου της χώρας. Πολλοί, όμως, υποστηρίζουν πως η υπόσχεση του Ελ Σαλβαδόρ θα αντέξει οποιασδήποτε αλλαγής κυβέρνησης.

Οι μεγάλοι παίκτες

Επηρεάζεται, προφανώς και ένας άλλος τομέας. Οι power brokers, μεγάλοι παίκτες στο “παιχνίδι” των κρυπτονομισμάτων όπως ο Τιμ Κέλι, CEO της BitOoda που παρέχει έρευνα και επενδυτικές συμβουλές, μεταξύ άλλων, στους crypto miners είναι σημαντικότατοι στην μεταστροφή και μετανάστευση αυτή, αφού παίζουν το ρόλο του ενδιάμεσου. Ο Κέλι, σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο συνομιλεί με εταιρείες παροχής ενέργειας και γαιοκτήμονες στις ΗΠΑ και τους crypto miners για την επίτευξη συμφωνιών. Ο Κέλι υπολογίζει πως η ενέργεια που χρησιμοποιείται από τους crypto miners θα ξεπεράσει τα προ-καταστολής επίπεδα, το 2023. 

Διαβάστε ακόμα:

Επιδεινώνεται η χαοτική κατάσταση στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες

Ο άγνωστος μεγιστάνας που αγόρασε πολυτελή loft αξίας $157 εκατ. στο Μανχάταν

Greenpeace: 7 μύθοι και 7 αλήθειες για τις φωτιές στην Ελλάδα