H Αpple Inc. φαίνεται πως έχει ζητήσει από τις βιομηχανίες παραγωγής των iPhone 15 να κρατήσουν τον αριθμό των συσκευών σχετικά σταθερό, φέτος, παρά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία και την αναμενόμενη συρρίκνωση της γενικότερης αγοράς των smartphones.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές του Bloomberg, ο τεχνολογικός κολοσσός αναμένεται να έχει αυξημένα έσοδα αφού μελετά, παράλληλα, την αύξηση των τιμών των μοντέλων Pro. 

Από την επιχειρηματική πορεία της Apple, η οποία είναι και η εταιρεία με την μεγαλύτερη αξία κεφαλαιοποίησης του κόσμου, κρίνεται και η αντίστοιχη χιλιάδων εταιρειών με τις οποίες συνεργάζεται όπως και η απασχόληση εκατομμυρίων εργαζομένων από τις ΗΠΑ, μέχρι την Κίνα και το Βιετνάμ. Σημειωτέον πως η τιμή της μετοχής της έχει καταγράψει φετινή αύξηση της τάξης του 40%, μεγεθύνοντας την αξία κεφαλαιοποίησης της εταιρείας στα $3 τρισ. 

Η Apple και οι ανταγωνιστές της βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντική μείωση της ζήτησης για ηλεκτρονικές συσκευές και smartphones, τη στιγμή που τόσο οι εταιρείες όσο και οι ιδιώτες καταναλωτές ανιτμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα κόστους διαβίωσης και αυξημένο πληθωρισμό τα οποία αυξάνουν την οικονομική τους αβεβαιότητα.

Στις ΗΠΑ, η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της αυτή την εβδομάδα, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, Κίνα, κατέγραψε επιβράδυνση το β’ τρίμηνο του έτους.

Το πρόγραμμα παραγωγής της Apple παρακολουθείται από κοντά από τους αναλυτές λόγω της μεγάλης επιρροής της εταιρείας στην ευρύτερη οικονομία. Από τη Samsung μέχρι την TSMC και τη Foxconn, ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου βασίζονται στα iPhones για την ανάπτυξη και τα περιθώρια κέρδους τους.

Σημειωτέον πως η Αpple ανακοίνωσε πως θα σταματήσει να δημοσιεύει τα ακριβή δεδομένα παραγωγής από το 2018.

Φέτος, η εταιρεία αναγκάστηκε να περιορίσει την παραγωγή των φθηνότερων μοντέλων της κατά 2 εκατομμύρια συσκευές, λόγω προβλήματος στην παραγωγή των CMOS αισθητήρων εικόνας, αλλά αντιστάθμισε τον αριθμό αυτό αυξάνοντας τις παραγγελίες για iPhone Pro.

Παράλληλα, υπάρχει και μία μικρή καθυστέρηση με τις νέες οθόνες των iPhones η οποία αναμένεται να επιλυθεί μέσα σε μία με δύο εβδομάδες και δε θα επηρεάσει τη γενικότερη παραγωγή.

Οι εκτιμήσεις της εταιρείας για την παραγωγή 85 εκατομμυρίων συσκευών φέτος είναι σχετικά μικρότερη από την αντίστοιχη περσινή των 90 εκατομμυρίων, αν και η αμερικανική εταιρεία δεν είχε καταφέρει να επιτύχει τον προηγούμενο στόχο της λόγω της έλλειψης μικροτσίπ και των εκτεταμένων lockdowns στην Κίνα το 2022.

Η σχετικά σταθερή πορεία της Apple είναι διαμετρικά αντίθετη με αυτή άλλων εταιρειών smartphones οι οποίες κατασκευάζουν Android τηλέφωνα.

Οι πωλήσεις των κινητών έχουν μειωθεί για 8 συνεχόμενα τρίμηνα, συμπεριλαμβανομένης μείωσης του 8% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα της Counterpoint Research. Οι κινεζικές Vivo και Xiaomi κατέγραψαν μείωση της τάξης άνω του 10%. 

Οι αντίστοιχες πωλήσεις της Apple έχουν μειωθεί μόλις 2% το περασμένο τρίμηνο, αλλά το μερίδιο αγοράς της αυξήθηκε στο 17% λόγω της ανάπτυξης της αγοράς ακριβότερων κινητών με τιμή άνω των $600. 

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης: Είμαστε σε πόλεμο με τις φωτιές – Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις (vid)

Αδιανόητη πρόταση 300 εκατ. ευρώ από τους Άραβες για τον Κίλιαν Μπαπέ

Νέο έργο για την ΕΚΤΕΡ στο «Ελ. Βενιζέλος» – Στα 7,3 εκατ. ευρώ το ποσό της σύμβασης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ