Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα οδήγησε την τουρκική λίρα να γνωρίσει τις μεγαλύτερες απώλειες στις αναδυόμενες αγορές. Οι επενδυτές πάντως που στοιχηματίζουν στο νόμισμα εκτιμούν ότι υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της χώρας αύριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου η λίρα χάνει πάνω από 8% και διαχειριστές κεφαλαίων όπως ο Paul Greer της Fidelity International περιμένουν από τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Naci Agbal να αυξήσει τα επιτόκια προκειμένου να αντιμετωπίσει την πτώση, ενισχύοντας την ελκυστικότητα του νομίσματος.

Με βάση την υπόθεση ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν και οι αγορές των ομολόγων θα συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά, «περιμένουμε κάποια χρήματα να επιστρέψουν στη λίρα και πάλι στα υφιστάμενα επίπεδα», αναφέρει.

Το ράλι της λίρας που ακολούθησε την αναμόρφωση του οικονομικού επιτελείου από τον πρόεδρο Ερντογάν το 2020 χτύπησε τοίχο στα μέσα του Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να επανέλθουν στο προσκήνιο οι φωνές για νέα στήριξη από την κεντρική τράπεζα με αύξηση των επιτοκίων. Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών τον προηγούμενο μήνα, ο διοικητής Agbal αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο repo μιας εβδομάδας κατά 100 μονάδες βάσης στο 18% την Πέμπτη.

Από τον διορισμό του ο Agbal έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 675 μονάδες βάσης, ικανοποιώντας τους επενδυτές με την επιστροφή της κεντρικής τράπεζας σε πιο επιθετική πολιτική για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Αυτό βοήθησε τη λίρα να γίνει το καλύτερο νόμισμα για συναλλαγές carry-trade αυτό το έτος, πίσω από το ρωσικό ρούβλι.

Η αύξηση των επιτοκίων θα δώσει “περισσότερα στοιχεία ότι η Τουρκία έχει αλλάξει πορεία και είναι σοβαρή στην επανεξισορρόπηση της οικονομίας της”, αναφέρει ο Hans Gustafson της Swedbank ο οποίος βλέπει άνοδο περίπου 15% για τη λίρα για να κλείσει το έτος στο 6,50 ανά δολ.

Η λίρα χάνει περίπου 0,2% σήμερα στο 7,5075 έναντι του δολαρίου.

Από την πλευρά του ο Henrik Gullberg, macro strategist της Coex Partners Ltd, εκτιμά ότι το νόμισμα θα επιστρέψει σε επίπεδα πιο ισχυρά από το 6,9 ανά δολ. και σημειώνει ότι η εκτίναξη των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα που έπληξε την όρεξη για ανάληψη κινδύνων θα περάσει. “Η άνοδος στις πραγματικές αποδόσεις στις ΗΠΑ δεν είναι διατηρήσιμη”, αναφέρει ο Gullberg. “Όταν φτάσει στο τέλος της, το ράλι στα νομίσματα με ευαισθησία στον κίνδυνο, όπως η λίρα, θα επαναληφθεί”.

Το βέβαιο είναι πως η τουρκική οικονομία κατέβασε ρυθμούς τα τελευταία χρόνια από τα μέσα επίπεδα αύξησης κατά 5% του ΑΕΠ που σημειωνόταν τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η αύξηση του ΑΕΠ έκανε βουτιά κατά 9,9% σε ετήσια βάση κατά το β’ τρίμηνο του 2020, έκανε ωστόσο ιχυρό ριμπάουντ κατά 6,7% το γ’ τρίμηνο.

Σε κάθε περίπτωση, αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν ότι τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια -εν πολλοίς- τεχνητή εικόνα, καθώς η ανάπτυξη βασίστηκε κυρίως στα «πέτσινα» δάνεια της κυβέρνησης Ερντογάν από τις κρατικές τράπεζες, που σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τον συνήθη μέσο όρο.

Διαβάστε ακόμα: 

Παράταση 10 μηνών ισχύος ειδικών αδειών οδήγησης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτων 

Βitcoin: «Καμπανάκι» κινδύνου για τους επενδυτές από την ESMA 

Κομισιόν: Υιοθετείται η πρόταση για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού