Οι πλανήτες έχουν ευθυγραμμιστεί, όπως φαίνεται για το χρυσό, καθώς παραμένει η ανησυχία ότι η επιδημία του κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην παγκόσμια ανάπτυξη, να πλήξει τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου και να αυξήσει τις πιέσεις για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική τα οποία, σε συνδυασμό, προκαλούν ισχυρό παγκόσμιο κυνήγι για λύσεις όπως αυτή του χρυσού.

Οι ράβδοι χρυσού έφθασαν στο μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος για διάστημα μεγαλύτερο από έξι μήνες, καθώς οι τιμές άγγιξαν τα υψηλά επταετίας. Με τις αποδόσεις των ομολόγων σε υποχώρηση και τα πραγματικά επιτόκια των ΗΠΑ να βυθίζονται σε αρνητικό έδαφος, τα χρηματιστήρια στα οποία διαπραγματεύεται ο χρυσός κατέγραψαν ρεκόρ εισροών.

«Η αγορά ετοιμάζεται για ένα μακροοικονομικό περιβάλλον με όλο και περισσότερο χρυσό για πολλούς λόγους, που σχετίζονται με την επίδραση από την επιδημία του κορωνοϊού και τις οικονομικές επιπτώσεις της”, ανέφερε σε σημείωμα της η RBC Capital Markets.

Το παραδοσιακό αυτό καταφύγιο των επενδυτών έχει ανατιμηθεί κατά πάνω από 7% φέτος, λόγω του αυξανόμενου αισθήματος κινδύνου, παρά το γεγονός ότι το δολάριο ενισχύθηκε παράλληλα. Οι αγορές κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ κατέγραψαν την Πέμπτη ένα αγοραστικό κύμα, καθώς πολλοί επενδυτές ποντάρουν στην μείωση των επιτοκίων, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αναμένει από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να χαλαρώσει την πολιτική της δύο φορές το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς καθώς οι επιπτώσεις του κορωνοϊού απειλούν την παγκόσμια οικονομία.

“Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια (χρυσός) πηγάζει από τους φόβους για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, που συνδέονται με τον κορωνοϊό”, ανέφερε σε σημείωμα του ο Βίβεκ Νταρ, αναλυτής της CBA. «Ωστόσο, η ιστορία έχει δείξει ότι η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια σημαίνει μόνο προσωρινή άνοδο στην τιμή του χρυσού. Ο πιο ασφαλής οδηγός των τιμών του χρυσού μακροπρόθεσμα είναι η αρνητική σχέση μεταξύ των πραγματικών μακροπρόθεσμων αποδόσεων των ΗΠΑ και των τιμών του χρυσού»

Η τιμή του χρυσού στις χρηματαγορές αυξήθηκε κατά 0,8% κι έφθασε τα 1,632,67 δολ. η ουγγιά, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2013, ενώ άγγιξε τα 1,631,63 δολάρια στις 7:06 π.μ. στο Λονδίνο. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3% αυτή την εβδομάδα, κι η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη από την εβδομάδα που έληξε στις 9 Αυγούστου 2019.

Οι συμμετοχές σε χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) που συνδέονται με την πορεία της τιμής του χρυσού καταγράφουν εισροές για 22 συνεχόμενες ημέρες έως την Πέμπτη. Πρόκειται για την χρονικά μεγαλύτερη εισροή που καταγράφηκε ποτέ. Οι όγκοι ανήλθαν σε 2.610,95 τόνους, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.