Το «πράσινο φως» από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ έλαβε η Grayscale Investments LLC, για το λανσάρισμα του πρώτου bitcoin ETF στη χώρα, κάτι το οποίο αποτελεί ορόσημο για την βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων και την πρόσβασή της σε δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων καθημερινών επενδυτών. Η είδηση πυροδότησε μίνι ράλι στα κρυπτονομίσματα, με την τιμή του Bitcoin να ενισχύεται κατά 7% έως και στα 27.911 δολάρια.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο αποδέχτηκε την έφεση της Grayscale εναντίον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) η οποία είχε αρνηθεί τη δημιουργία του ETF.

H Grayscale παρουσίασε στοιχεία βάσει των οποίων το προϊόν το οποίο προσφέρει είναι παρόμοιο με τα bitcoin futures ETFs στα οποία η SEC έχει δώσει άδεια λειτουργίας. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Bloomberg, και τα δύο περιουσιακά στοιχεία αυτά είναι στενά συνδεδεμένα, ενώ η εποπτεία των assets στη Chicago Mercantile Exchange είναι ίδια.

Η Grayscale υποστηρίζει πως η μετατροπή σε ένα ETF θα τη βοηθήσει να αποκτήσει πρόσβαση σε κεφάλαια $5,7 δισ. από το trust των $16,2 δισ., διευκολύνοντας την δημιουργία και εξαργύρωση μετοχών.

Τον Ιούνιο του 2022, η SEC είχε απορρίψει το αίτημα της Grayscale, υποστηρίζοντας πως ένα ETF το οποίο βασίζεται σε bitcoin τα οποία πωλούνται σε αγορές οι οποίες δεν υπόκεινται εποπτείας, δεν είχε ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο θα αποτρέπει τις απάτες.

Η Grayscale προχώρησε σε έφεση και μήνυσε την SEC αφού η Επιτροπή είχε ήδη δώσει το «πράσινο φως» στα παρόμοια bitcoin future ETFs.

Η εταιρεία επέλεξε να δημιουργήσει ένα ETF αφού το «κλειστό» πλαίσιο του trust της δεν επιτρέπει σε επενδυτές να εξαργυρώσουν μετοχές όταν οι τιμές τους καταγράψουν μείωση. Ως ETF, θα μπορεί να δημιουργεί και να εξαργυρώνει μετοχές οι οποίες θα συμβαδίζουν με την αυξομείωση της ζήτησης.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίας του δικαστηρίου τον περασμένο Μάρτιο, το πάνελ των δικαστών έλαβε το μέρος της Grayscale όσον αφορά την απόφαση της SEC.

Σύμφωνα με την δικηγόρο της SEC, Έμιλι Τρου Παρίς, σε αντίθεση με τα spot bitcoin, τα futures συναλλάσσονται σε μία δημόσια αγορά η οποία υπόκειται σε εποπτεία, με καλύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο. Η Παρίς υποστήριξε πως η Grayscale δεν έχει παρουσιάσει αρκετά στοιχεία με τα οποία μπορεί να υποστηρίξει τις απόψεις της όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα αποφύγει ή θα καταπολεμήσει τις απάτες.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Οι νέες τιμές στόχοι σε ΗΠΑ και Ευρώπη δείχνουν ότι έρχεται σημαντική πτώση

Πέντε πράγματα που μάθαμε για τον Stefanos που πάει για αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ (vid)

Ο πιο «βρώμικος» σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη θα απαλλαγεί από τον άνθρακα σε 7 έτη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ