Απίθανη θεωρεί την επίτευξη συμφωνίας, την ερχόμενη εβδομάδα, για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι. Αυτό σημαίνει πως η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει το χρονικό όριο που έχει θέσει για τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

«Υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να φτάσουμε σε συμφωνία, οπότε οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν» σχολίασε ο Ιταλός υπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση στη Ρώμη την Παρασκευή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. «Έχουν γίνει κάποια βήματα μπροστά, αλλά όχι προς την κατεύθυνση της ιταλικής θέσης» επεσήμανε.

Το πρόσφατο Ecofin, παρά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις, δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για τους νέους κανόνες που θα διέπουν το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα, οπότε οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν στη διεξαγωγή μιας τηλεδιάσκεψης την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο Ιταλός υπουργός σχολίασε καυστικά και το ραντεβού της τηλεδιάσκεψης δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω κάτι εναντίον των τηλεδιασκέψεων, όμως για μένα το να κλείσω μια συμφωνία που θα θέτει προϋποθέσεις για την Ιταλία τα επόμενα χρόνια μέσω τηλεδιάσκεψης, δεν είναι ιδανικό».

Παρά το συνεχιζόμενο… παζάρι, τόσο τεχνικά και νομικά όσο και πολιτικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.

Για παράδειγμα, η Γερμανία επιμένει σε αυστηρότερα όρια στις δαπάνες, παρά το γεγονός ότι επικρίνεται στο εσωτερικό για τα δικά προβλήματα που επιβάλλει το λεγόμενο «φρένο του χρέους», ενώ η Γαλλία και η Ιταλία πιέζουν να διατηρήσουν περιθώρια ελιγμών σύμφωνα με τους νέους κανόνες, κάτι που έχει προτείνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επιφυλακτική είχε φανεί και η ίδια η Τζόρτζια Μελόνι, μιλώντας στις Βρυξέλλες μετά το ευρωπαϊκό συμβούλιο. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε συμφωνία, όμως δεν μπορώ να πω πως έχουμε φτάσει για την ώρα σε συμφωνία, διότι οι θέσεις μας εξακολουθούν να είναι μακριά».

Διαβάστε ακόμη

Ισχυρό ενδιαφέρον για το πρώτο data center της Microsoft – Ποιοι κατέθεσαν προσφορές

Morgan Stanley: Οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών για το 2024 – Top pick η Alpha Bank (γραφήματα)

Καταπακτές, «τυφλές πόρτες», υπόγειο καταφύγιο – Τι φοβάται ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και χτίζει luxury συγκρότημα για το τέλος του κόσμου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ