Η άνοιξη βρίσκεται προ των πυλών στο βόρειο ημισφαίριο, κάτι που σημαίνει ότι η συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου είναι πιθανό να συνεχιστεί. Στις αγορές μεταλλευμάτων, η υπεροχή του παλλάδιου έναντι της πλατίνας εξασθενεί, ενώ στη γεωργία, η πτώση των τιμών των λιπασμάτων περιορίζει τα κέρδη των εταιρειών αυτών.

Ιδού πέντε γραφήματα στα οποία θα βασιστούν οι αναλυτές όσον αφορά τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg:

Φυσικό αέριο

Παρά το πρόσφατο κύμα ψύχους στις ΗΠΑ το οποίο προκάλεσε χιονοπτώσεις  στα βορειοανατολικά, υπάρχει πιθανότητα μίας πρόωρης άνοιξης. Οι προβλέψεις για υψηλότερες θερμοκρασίες τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου μειώνουν τις προβλέψεις για τη ζήτηση και πιέζουν καθοδικά τις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου στην αγορά της Νέας Υόρκης, σε νέα χαμηλά από το 2020.

Τα αποθέματα κυμαίνονται πάνω από τον μέσο όρο πενταετίας για αυτή την εποχή, προσθέτοντας περαιτέρω πιέσεις στις τιμές, ενώ οι έμποροι αναμένουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί. Ένα παρόμοιο σενάριο διαδραματίζεται στην Ευρώπη. Μακροπρόθεσμα, η Goldman Sachs Group Inc. προβλέπει ότι ένα νέο κύμα προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου θα προκαλέσει ανισορροπία, περιορίζοντας τιμές από το 2025 και μετά.

Λιπάσματα

Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν απομακρυνθεί από τα υψηλά ρεκόρ του 2022, αλλά εξακολουθούν να είναι αυξημένες σε ιστορική βάση. Αυτό συμβάλλει στην αύξηση του πληθωρισμού των τροφίμων, καθώς οι αγρότες πληρώνουν περισσότερα για να διατηρήσουν τις καλλιέργειες υγιείς.

Οι εταιρείες Mosaic Co. και Nutrien Ltd. πρόκειται να ανακοινώσουν τα εταιρικά αποτελέσματά τους την Τετάρτη, παρέχοντας στους επενδυτές νέες λεπτομέρειες σχετικά με τις προοπτικές για το 2024.

Οι μετοχές και των δύο εταιρειών διαπραγματεύονται κοντά σε πολυετή χαμηλά επίπεδα. Η CF Industries Holdings Inc., ο μεγαλύτερος παραγωγός αζωτούχων λιπασμάτων στον κόσμο που χρησιμοποιούνται για το καλαμπόκι και άλλες καλλιέργειες, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα χαμηλότερα τριμηνιαία κέρδη και πωλήσεις εν μέσω της πτώσης των τιμών.

Πυρηνική ενέργεια

Οι περιορισμένες παγκόσμιες προμήθειες και η ανάπτυξη του ενδιαφέροντος για την πυρηνική ενέργεια συμβάλλουν στην άνοδο των τιμών ουρανίου, οι οποίες διαπραγματεύονται κοντά στις υψηλότερες τιμές από το 2007.

Παρά τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας, ο συνδυασμός του υψηλότερου ενεργειακού κόστους και της επείγουσας ώθησης για μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας με μηδενικές εκπομπές ρύπων ωθεί έθνη όπως η Ιαπωνία, η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο στην αναβάθμιση ή επέκταση των πυρηνικών τους σταθμών.

Στην Ιαπωνία, 12 από τους 33 πυρηνικούς αντιδραστήρες βρίσκονται και πάλι σε λειτουργία, αφού είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα το 2011.

Μεταλλεύματα

Δύο βασικά μεταλλεύματα τα οποία χρησιμοποιούνται στους καταλύτες ανταγωνίζονται το ένα το άλλο όσον αφορά τις τιμές τους. Το παλλάδιο, το οποίο έχει ιστορικά είχε υψηλότερη τιμή σε σχέση με την πλατίνα, πρόσφατα κυμαινόταν χαμηλότερα για πρώτη φορά από το 2018.

Η δραματική πτώση της τιμής του παλλάδιου έλαβε χώρα καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται όλο και περισσότερο προς τη φθηνότερη εναλλακτική λύση. Αυτό, βέβαια, μπορεί να αλλάξει αν η τιμή των δύο μετάλλων παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα μακροπρόθεσμα, μειώνοντας τα κίνητρα για αλλαγή σε μια προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Το παλλάδιο θα εξακολουθήσει να πλήττεται περισσότερο από τις αυξανόμενες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων τα οποία δεν το χρησιμοποιούν, δεδομένου ότι η πλατίνα έχει αυξημένη ζήτηση λόγω των ηλεκτρονικών και των κοσμημάτων. Η Anglo American Plc, η οποία παράγει και τα δύο μεταλλεύματα, ανακοινώνει τα επικαιροποιημένα εταιρικά αποτελέσματά της την Πέμπτη.

Ηλιακή ενέργεια

Το αβέβαιο ρυθμιστικό τοπίο και η επιβράδυνση της ζήτησης λόγω των υψηλότερων επιτοκίων συνέβαλαν στην πτώση των μετοχών ορισμένων εκ των κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών ηλιακής ενέργειας.

Η SolarEdge Technologies Inc., η Sunnova Energy International Inc. και η Sunrun Inc. πρόκειται να ανακοινώσουν τα εταιρικά αποτελέσματά τους αυτή την εβδομάδα, παρέχοντας στους επενδυτές μία επικαιροποιημένη όψη όσον αφορά την κατάσταση του κλάδου. Η Enphase Energy Inc., κατασκευαστής ηλιακού εξοπλισμού και, κατά πολλούς, ένδειξη της ευρύτερης πορείας του κλάδου, προσέφερε μια αχτίδα ελπίδας νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν προέβλεψε πως τα χειρότερα ενδέχεται σύντομα να περάσουν.

Αν και βρισκόμαστε ακόμα στις αρχές του έτους, οι μετοχές και των τεσσάρων εταιρειών κυμαίνονται χαμηλότερα, με τις Sunnova και Sunrun να υποχωρούν την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: «Κλειδί» για τις Ευρωεκλογές η συμμετοχή – Μέτσολα: Σημαντικά βήματα για την ισότητα στην Ελλάδα (upd)

Χατζηδάκης: Η διασύνδεση POS με τις ταμειακές μηχανές θα προχωρήσει «βρέξει – χιονίσει» (pics)

Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Σπαρτιάτες από την Εξεταστική για τα Τέμπη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ