BLOOMBERG

Εμπορεύματα: Oι προβλέψεις για τις τιμές και 5 γραφήματα-κλειδιά (πίνακες)

Αλιεία, καύσιμα αεροσκαφών, μεταλλεύματα και πετρέλαιο το κύριο μέλημα των αναλυτών για αυτή την εβδομάδα - Τα προβλήματα και οι ευκαιρίες 

H επισιτιστική ασφάλεια αποτελεί καίριο ζήτημα τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου πραγματοποιεί τη 13η υπουργική του σύνοδο στο Άμπου Ντάμπι αυτή την εβδομάδα. Η ζήτηση καυσίμων αεροσκαφών στις ΗΠΑ αυξάνεται, ενώ η άνοδος της τιμής του πετρελαίου ενδέχεται να έχει τελειώσει.

Ιδού πέντε γραφήματα στα οποία θα βασιστούν οι αναλυτές όσον αφορά τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg:

Καύσιμα αεροσκαφών

Ο κυλιόμενος μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων για τη ζήτηση αεροπορικών καυσίμων στις ΗΠΑ βρίσκεται στο υψηλότερο εποχικό επίπεδο από τότε που η πανδημία προκάλεσε την κατάρρευση των αεροπορικών ταξιδιών το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Energy Information Administration.

Παράλληλα, οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών ακολουθούν χαμηλότερη πορεία. Παρόμοια τάση παρατηρείται σε όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια ζήτηση καυσίμων τέτοιου είδους αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 6% φέτος, καθώς τα αεροπορικά ταξίδια συνεχίζουν να ανακάμπτουν, όπως προβλέπει η εταιρεία διύλισης Phillips 66.

Επισιτιστική ασφάλεια, εμπόριο και κλίμα

Στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών του ΠΟΕ βρίσκεται η προσπάθεια επικύρωσης της συμφωνίας για τις επιδοτήσεις στην αλιεία, η οποία εγκρίθηκε σε συνάντηση τον Ιούνιο του 2022. Την περασμένη εβδομάδα, η Αϊτή έγινε το 61ο μέλος του ΠΟΕ που αποδέχθηκε επίσημα το σύμφωνο.

Η συμφωνία θέτει νέους δεσμευτικούς κανονισμούς για τον περιορισμό των επιβλαβών επιδοτήσεων (μεταξύ άλλων για καύσιμα), οι οποίες αποτελούν βασικό παράγοντα της εκτεταμένης εξάντλησης των παγκόσμιων ιχθυαποθεμάτων και έχουν επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. 

Σημειωτέον πως τα 2/3 των 164 μελών του ΠΟΕ πρέπει να υπογράψουν τη συμφωνία έτσι ώστε να μπορέσει να επικυρωθεί. Άλλα θέματα που θα συζητηθούν είναι η γεωργία, το εμπόριο και η βιώσιμη ανάπτυξη όπως και τα μορατόρια του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Μεταλλεύματα

Τα βασικά μεταλλεύματα έχουν καταγράψει πτωτική πορεία από τότε που σημείωσαν υψηλό ρεκόρ τον Μάρτιο του 2022, αλλά η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Ο δείκτης LMEX, ο οποίος συμπεριλαμβάνει τα έξι κύρια μέταλλα που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange, έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 4% από το χαμηλό στις αρχές του μήνα.

Πετρέλαιο

Το ράλι στις αρχές του μήνα φαίνεται πως χάνει τη δυναμική του. Ενώ οι ανοδικές πιέσεις που δημιούργησε η αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή και η χαμηλότερη παραγωγή του ΟΠΕΚ+ βοήθησαν στην άνοδο των προθεσμιακών συμβολαίων, οι ανησυχίες σχετικά με την υποτονική κατανάλωση στον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα αντιστάθμισαν τα κέρδη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate σημειώνουν άνοδο μικρότερη του 1% τον Φεβρουάριο, ενώ το Brent είδε τη μηνιαία πρόοδό του να εξαλείφεται την Παρασκευή.

Πολύτιμα μέταλλα

Ενώ ο χρυσός έχει προσελκύσει το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος λόγω του ράλι-ρεκόρ του, το ασήμι έχει περιοριστεί σε ένα στενό εύρος τιμών φέτος. Στα σχεδόν 23 δολάρια ανά ουγγιά, βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά του 1980 και διαπραγματεύεται κάτω από δύο βασικούς κινητούς μέσους όρους.

Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα μπορεί σύντομα να αλλάξουν. Τα hedge funds έχουν αλλάξει στάση από απαισιόδοξη (bearish) σε αισιόδοξη (bullish), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της US Commodity Futures Trading Commission.

Διαβάστε ακόμη

Πουλήθηκε το ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ – Από τη βρετανική L+R στον όμιλο Χατζηλαζάρου (pic) (upd)

DBRS: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία – Σημαντική πηγή ανάπτυξης οι επενδύσεις, μάστιγα η ακρίβεια στα ακίνητα (γράφημα)

EE: Η τιμή στο ελαιόλαδο αυξήθηκε 50% σε έναν χρόνο – Ποια χώρα ξεπερνά την Ελλάδα σε ακρίβεια (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""