Νέους τρόπους αύξησης των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου μελετά η Κομισιόν, προετοιμάζοντας πρόσφορο έδαφος για τον επόμενο χειμώνα σε μια προσπάθεια αποφυγής μιας νέας ενεργειακής κρίσης

Οι προτάσεις της Κομισιόν συμπεριλαμβάνουν κίνητρα και συμβολαιακές υποχρεώσεις που θα αυξήσουν τα αποθέματα του φυσικού αερίου. Αναμένεται να παρουσιαστούν επισήμως τον επόμενο μήνα. Οι προτάσεις θα συμπεριλαμβάνουν τη θέσπιση κατώτατου ορίου αποθεμάτων για καθένα από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2022.

Η ενεργειακή κρίση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι -τουλάχιστον- το 2023. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να αυξήσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία και να προστατεύσει τις αγορές της, ιδιαίτερα κατά τη μεταβατική περίοδο του ευρωπαϊκού Green Deal το οποίο βασίζεται κυρίως στο φυσικό αέριο.

«Ο ρόλος του φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά σημαντικός στη μετάβασή μας προς τις καθαρές μορφές ενέργειας», ανέφερε  σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, προσθέτοντας πως «τα αποθέματα του φυσικού αερίου πρέπει να βρίσκονται σε συγκεκριμένα επίπεδα έτσι ώστε να προστατευθεί η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ε.Ε., εν μέσω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και κατά τη διάρκεια της περιόδου αυξημένης ζήτησης το χειμώνα».

Το πρόγραμμα της Κομισιόν ενδέχεται να συμπεριλάβει πιλοτικό πλάνο για τη συνεργασία ιδιωτικών επιχειρήσεων και κρατών-μελών ως προς την αγορά φυσικού αερίου και εκπλήρωση των αποθεματικών τους υποχρεώσεων. 

Διαβάστε ακόμα:

Στα σπίτια ιδιωτών «εισβάλλει» το Δημόσιο – To μπλόκο από το Κτηματολόγιο και η λύση που εξετάζεται

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος εξαγοράζει τις εταιρείες «Έδεσμα» και «Αμβροσία»

Σιλβεστρίδης: «Τέλος εποχής» για τη γνωστή εταιρεία επίπλων – Βγήκε στο σφυρί και άλλαξε χέρια το ακίνητο στη Μεταμόρφωση