Ο «φουσκωμένος» λογαριασμός ενέργειας της Ευρώπης ξεπέρασε πια τα €700 δισ., τη στιγμή που πολλές χώρες αναγκάζονται να αντισταθμίσουν τα ολοένα και αυξανόμενα ενεργειακά κόστη λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας.

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν χρηματοδοτήσει την προσπάθεια προστασίας των πολιτών από την ενεργειακή κρίση με €600 δισ. από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με το think tank Bruegel. Παράλληλα, τα μέτρα που έχουν ληφθεί στη Νορβηγία και τη Βρετανία ξεπερνούν τα €105 δισ.

Τα επικαιροποιημένα αυτά στοιχεία αναμένεται να αυξήσουν την πίεση προς την Ε.Ε. ως προς τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Σύμφωνα, μάλιστα, με την υπηρεσία πρόγνωσης Maxar, οι θερμοκρασίες στη βόρεια Ευρώπη τον φετινό χειμώνα θα είναι «εξαιρετικά κρύες για την εποχή».

Το κόστος αυτό είναι παρόμοιο με το αντίστοιχο του προγράμματος έκδοσης ομολόγων της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το Bruegel έκανε έκκληση προς την Ε.Ε. για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μέσω της δημιουργίας ενός κοινού ταμείου το οποίο θα ενισχύσει και θα στηρίξει τα κράτη στη νέα αυτή προσπάθειά τους.

«Οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές, αυξάνοντας τις ανησυχίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ πολλές είναι οι κυβερνήσεις οι οποίες θα βρεθούν σε αδιέξοδο κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους για στήριξη των νοικοκυριών», τόνισε ο αναλυτής Σιμόνε Ταλιαπέτρα, προσθέτοντας πως «η κρίση αυτή ενδέχεται να εμβαθύνει και το χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών εάν οι πλουσιότερες οικονομίες προχωρήσουν σε λήψη μονομερών αποφάσεων για την προστασία των βιομηχανιών τους».

Η Ιταλία είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης αυτής τον προηγούμενο μήνα, αφού η νέα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει κατανείμει 2/3 εκ των €30 δισ. του ιταλικού προϋπολογισμού για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση.

Τα έξοδα αυτά προστίθενται στα €75 δισ. που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της ιταλικής οικονομίας μέσω φοροαπαλλαγών και φορομειώσεων.

Σημειωτέον πως οι Υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. καλούνται να αποφασίσουν άμεσα για νέο πακέτο μέτρων το οποίο θα περιορίσει την πίεση που ασκούν οι υψηλές τιμές ενέργειας, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο το οποίο θα τεθεί σε ισχύ σε λίγες μόλις ημέρες.

Διαβάστε επίσης

Ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο και ο «σοφός γέρων», η Motor Oil παίρνει ΑΠΕ, η HIG τον Βεϊνόγλου και… ο Σπύρος τη Λίνα!

Επένδυσες στο bitcoin; Έχασες! (πίνακες + γραφήματα + χάρτης)

10 σπουδαία ελληνικά κόκκινα κρασιά για τις κρύες γιορτινές νύχτες