Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αντιταχθεί στη διανομή μερίσματος από τις ελληνικές τράπεζες εφόσον αυτές πληρούν όλες τις εποπτικές απαιτήσεις ακόμη αυτές του δυσμενούς σεναρίου, δήλωσε ο Ανδρέα Ενρία, επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism – SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Εάν οι τράπεζες «είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις εποπτικές μας απαιτήσεις και τα αποθέματα ασφαλείας, δεν θα είχαμε, γενικά, αντίρρηση στην καταβολή ορισμένων μερισμάτων» δήλωσε ο Ενρία σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο τη συνέντευξη ο επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού μετά τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα, δήλωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι σίγουρη για την «κερδοφορία τους, την επάρκεια των πόρων τους τα επόμενα χρόνια αλλά και την προοπτική των κεφαλαίων τους ώστε να προχωρήσουν στην ανταμοιβή των μετόχων τους».

Η Ελλάδα, όπως αναφέρει το πρακτορείο,  έχει ξεπεράσει μια δεκαετή κρίση χρέους που δημιούργησε ένα τεράστιο ποσό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει δραστικά τον δείκτη NPLs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά ακόμα δεν έχουν φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο τραπεζικός τομέας συνολικά βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση από ό,τι ήταν στο παρελθόν, είπε ο Ενρία, προσθέτοντας ότι «η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών είναι πολύ ισχυρή».

Επιπλέον ο επικεφαλής του SSM αναφέρθηκε στα οφέλη από τις συγχωνεύσεις τραπεζών ως έναν τρόπο για να επιταχυνθεί η «ριζική επανεξέταση του επιχειρηματικού μοντέλου» καθώς ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να διαθέτει «πλεονάζουσα ικανότητα».

«Οι τράπεζες που ακολούθησαν αυτόν τον δρόμο ήταν περισσότερο αποτελεσματικές στην αναμόρφωση των IT υποδομών τους, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους αλλά και στη κερδοφορία τους», κατέληξε ο κ. Ενρία.

Διαβάστε ακόμη:

Tα νέα projects που φέρνει το 2023 στην Αττική Ριβιέρα (pics)

JPMorgan: Γιατί οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει δραστικά (διάγραμμα)

Πώς η Μεσσηνία έγινε γη πολυτελούς real estate – 8 εντυπωσιακές κατοικίες υψηλού design δίπλα στη θάλασσα