Μέσα σε δύο μόλις ημέρες, το μέλλον των δυτικών εταιρειών σίτου στη Ρωσία έχει αλλάξει δραματικά. Ο κολοσσός της αγοράς, Viterra, ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα σταματήσει να εξάγει σιτηρά από τη Ρωσία τον ερχόμενο Ιούλιο, ενώ ενδέχεται να προχωρήσει σε πώληση των περιουσιακών του στοιχείων στη χώρα, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg. Μία ημέρα πριν την ανακοίνωση της Viterra, η Cargill Inc. ανακοίνωσε από την πλευρά της πως θα σταματήσει να εξάγει σιτηρά από τη Ρωσία, αν και θα συνεχίσει την αγορά φορτίων από άλλες εταιρείες στα λιμάνια. 

Οι δύο αυτές αποφάσεις φόβισαν τις αγορές αλλά και τις εταιρείες, με την Archer-Daniels-Midland Co. να μελετά εκ νέου τη βιωσιμότητα σημαντικής επένδυσής της στη Ρωσία.

Αν και πολλές εταιρείες της Δύσης οδηγήθηκαν σε μαζική έξοδο από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οι περισσότεροι κολοσσοί των σιτηρών έχουν παραμείνει στη χώρα λόγω της σημασίας της αντιμετώπισης της πιθανής επισιτιστικής κρίσης. Αν και τα γεωργικά προϊόντα, όμως, δεν υπόκεινται στις κυρώσεις της Δύσης, ο πόλεμος έχει προκαλέσει προβλήματα στο διεθνές εμπόριο, ενώ πολλές ξένες εταιρείες δέχονται σημαντική πίεση από το Κρεμλίνο για να φύγουν από τη χώρα.

Η Viterra τόνισε πως η αναστολή των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στη Ρωσία οφείλεται στη μακροπρόθεσμη στρατηγική την οποία επιλέγει η εταιρεία, ενώ υπογράμμισε πως μελετά την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων σε ρωσικές εταιρείες.

Oι ρωσικές εταιρείες οι οποίες έχουν την υποστήριξη του Κρεμλίνου έχουν αυξήσει το μερίδιο αγοράς τους στη χώρα τα τελευταία χρόνια, δεδομένου του πλάνου επέκτασης της κυβερνητικής επιρροής στον συγκεκριμένο τομέα. Το Υπουργείο Γεωργίας της Ρωσίας υπογράμμισε πως η έξοδος της Viterra από την αγορά δε θα επηρεάσει τον όγκο εξαγωγών ρωσικών σιτηρών.

Σύμφωνα με τον Εντουάρντ Ζερνίν, επικεφαλής του Russian Union of Grain Exporters, η ρωσική ομάδα της Viterra πρόκειται να οργανωθεί σε δική της, ξεχωριστή οντότητα και να ξεκινήσει τη δική της εταιρεία εξαγωγών.

Διαβάστε ακόμη

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην Wall Street – Χτύπησε το κουδούνι για το «πράσινο» fund (pics)

Σαμπάνια των 220.000€ και Caviar Dreams για δισεκατομμυριούχους από τον Έλληνα που κάνει θραύση σε Κάννες και St. Barth

VORIA: Τα σημεία- κλειδιά της επένδυσης των €200 εκατ. στο Μαρούσι