Η Exxon Mobil βρίσκεται σε συνομιλίες για την εξαγορά της εταιρείας γεωτρήσεων σχιστολιθικού πετρελαίου Pioneer Natural Resources, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα, πλησιάζοντας στη μεγαλύτερη εξαγορά της των τελευταίων 20 ετών.

H συμφωνία θα μπορούσε να αγγίξει τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια και μπορεί να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν εμπόδια, σύμφωνα με την Wall Street Journal, η οποία ανέφερε για πρώτη φορά τις συνομιλίες την Πέμπτη.

Σε αυτό το μέγεθος, η συμφωνία θα ήταν η μεγαλύτερη παγκοσμίως φέτος, ξεπερνώντας την εξαγορά ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer της εταιρείας παραγωγής φαρμάκων κατά του καρκίνου Seagen που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο.

Θα ήταν επίσης η μεγαλύτερη εξαγορά της Exxon από τη συγχώνευσή της με τη Mobil το 1999 και θα έκανε τον ενεργειακό γίγαντα τον κορυφαίο παραγωγό στην πιο παραγωγική περιοχή πετρελαίου των ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Pioneer έκλεισαν στα 214,96 δολάρια την Πέμπτη, αποτιμώντας την εταιρεία στα 50,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Aν και οι συνομιλίες είναι προχωρημένες, η συμφωνία θα μπορούσε ακόμη να καταρρεύσει, δήλωσε πηγή. Απαντώντας σε αιτήματα σχολιασμού από το Bloomberg, τόσο η Exxon όσο και η Pioneer δήλωσαν ότι δεν σχολιάζουν “φήμες της αγοράς”.

Μια συμφωνία με την Pioneer θα ένωνε δύο από τους μεγαλύτερους κατόχους εκτάσεων στη λεκάνη Permian του Τέξας και του Νέου Μεξικού, καθιστώντας την Exxon μακράν τον μεγαλύτερο παραγωγό του πετρελαϊκού πεδίου με παραγωγή περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως – περισσότερο από πολλά κράτη του ΟΠΕΚ. Θα επεκτείνει επίσης το απόθεμα της Exxon σε κορυφαίες θέσεις γεώτρησης στη λεκάνη κατά δεκαετίες, παρέχοντας αργό πετρέλαιο χαμηλού κόστους και χαμηλού κινδύνου πολύ πέραν του 2050 για να τροφοδοτήσει το γιγαντιαίο δίκτυο διυλιστηρίων της στην ακτή του Κόλπου.

Η προσοχή έχει επικεντρωθεί στο μέλλον της Pioneer από τότε που ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Σκοτ Σέφιλντ δήλωσε τον Απρίλιο ότι σκοπεύει να αποσυρθεί στο τέλος του έτους. Ο Σέφιλντ εργάζεται στο Πέρμιαν από τη δεκαετία του 1970 και πιστώνεται ως αρχιτέκτονας της έκρηξης του σχιστόλιθου που έκανε τις ΗΠΑ πετρελαϊκή δύναμη.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Τα λάθη που φέρνουν ελέγχους μέχρι και 10 χρόνια μετά

Τα focus groups του Μαξίμου, το μηνυματάκι στον Syriza, η μαγεία της Δήμητρας, η ΔΩΔΩΝΗ, η CVC και η Δέλτα

Μirum: Πoυλάει με 12,5 εκατ. το 5άστερο ‘’The Island Concept’’ και ξεκινά τη μαρίνα του Elounda Ηills (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ