Βάσιμες ελπίδες για την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου γεννούν οι εξελίξεις στην Αυστραλία, όπου η αντιπαράθεση μεταξύ συνδικάτων και εταιρειών παραγωγής LNG δείχνει να εκτονώνεται.

Συγκεκριμένα, τα εργατικά συνδικάτα σταμάτησαν τα σχέδια για απεργία στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της Chevron Corp. στην Αυστραλία, τερματίζοντας μια διαμάχη που είχε αναστατώσει τις παγκόσμιες αγορές για το καύσιμο.

Οι εργαζόμενοι, όπως αναφέρει το Bloomberg, αποδέχθηκαν τον προτεινόμενο διακανονισμό της Chevron την Τρίτη σχετικά με τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας και δεν θα προχωρήσουν σε μια εργατική κινητοποίηση που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη, σύμφωνα με δήλωση του σωματείου Offshore Alliance.

Οι ανησυχίες για τις προοπτικές μείωσης των εξαγωγών φυσικού αερίου από έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στον κόσμο – καθώς και άλλες άσχετες διακοπές λειτουργίας – προκάλεσαν εκρήξεις τιμών στην Ευρώπη και την Ασία το καλοκαίρι. Πιο πρόσφατα, οι ανησυχίες για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού έχουν ενταθεί λόγω της εξελισσόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Η συμφωνία των εργαζομένων να αποδεχτούν τους όρους επιλύει ουσιαστικά μια διαφωνία που προκάλεσε απεργίες τον περασμένο μήνα στις εγκαταστάσεις της Chevron’s Gorgon και Wheatstone, οι οποίες αντιπροσώπευαν περίπου το 7% της παγκόσμιας προσφοράς LNG πέρυσι.

Πάντως στην ευρωπαϊκή αγορά τις προηγούμενες μέρες και υπό το βάρος των πολλαπλών κρίσεων, αλλά και της έναρξης της χειμερινής περιόδου, το φυσικό αέριο έκανε ράλι, ξεπερνώντας ακόμη και τα 55 ευρώ/MWh, για να ακολουθήσει μια μικρή αποκλιμάκωση.

Χθες στο σημείο αναφοράς του TTF, τα συμβόλαια παράδοσης τον Νοέμβριο έκλεισαν στα 49,15 ευρώ/MWh, ενώ τα συμβόλαια παράδοσης τον Δεκέμβριο στα 53,20 ευρώ/MWh και για τον Ιανουάριο στα 54,85 ευρώ/MWh.

Μένει να φανεί κατά πόσο η λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων στην Αυστραλία θα επιδράσει για την περαιτέρω μείωση των τιμών. Και τούτο καθώς από χθες το βράδυ, με το πολύνεκρο χτύπημα στο Γάζα, η πολεμική σύγκρουση στο Ισραήλ οδηγείται σε δραματική κορύφωση.

Διαβάστε ακόμη:

«Αποκαλυπτήρια» του σχεδίου νόμου για τράπεζες και servicers – Τα βασικά σημεία

Τα δραματικά γεγονότα στη Γάζα και η πιθανή αναβολή της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Ισραήλ, η «ύποπτη» Παρασκευή, ο υπουργός με το δρεπάνι και οι αλλαγές στην Εθνική Τράπεζα

«Ναυάγησε» η τετραμερής στην Ιορδανία μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα – Στο Ισραήλ ο Μπάιντεν (tweets)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ