Σταθεροποιούνται οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, καθώς οι έμποροι αξιολογούν τον αντίκτυπο του χτυπήματος του Ισραήλ στο Ιράν.

Τα συμβόλαια αναφοράς αυξήθηκαν έως και 4,7% την Παρασκευή, προτού εξαλείψουν τα κέρδη αυτά. Οι τιμές παραμένουν σε ανοδική τροχιά για δεύτερη εβδομάδα.

Το χτύπημα ήρθε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά το μπαράζ πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους. Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης φάνηκε να υποβαθμίζουν τον αντίκτυπο και οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι επρόκειτο για μια “συμβολική επίθεση” που δεν θα αναγκάσει το Ιράν να απαντήσει επιθετικά, δήλωσε ο Ισραηλινός στρατηγός εν αποστρατεία Ισραέλ Ζιβ στο κανάλι 12 της χώρας.

Παρόλα αυτά, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις – από τις επιθέσεις της Ρωσίας στους χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας έως την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή – θέτουν το φυσικό αέριο στο επίκεντρο, καθώς η Ευρώπη εξαρτάται περισσότερο από ποτέ από τις παγκόσμιες ροές του καυσίμου. Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο παρουσιάζουν τώρα οριακή αύξηση από την αρχή του έτους, αφού διολίσθησαν τον Φεβρουάριο, όπως γράφει το Bloomberg.

Η τελευταία εξέλιξη θέτει επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το Στενό του Ορμούζ, το οποίο αποτελεί δυνητικά ένα βασικό σημείο ασφυξίας για τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ.
«Οι μεγάλες διακοπές διέλευσης στα Στενά του Ορμούζ αποτελούν έναν κίνδυνο ουράς που θα μπορούσε να αναστατώσει τον εφοδιασμό, απειλώντας την ισχυρή δημιουργία αποθηκευτικών χώρων στην ΕΕ-27», δήλωσε ο Πατρίτσιο Άλβαρεζ, ανώτερος αναλυτής του κλάδου στο Bloomberg Intelligence.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Energy Aspects Ltd. δήλωσε ότι μια κίνηση του Ιράν να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ ήταν “πολύ απίθανη”, προσθέτοντας ότι μια διακοπή των εξαγωγών του Κατάρ για ένα μήνα θα μείωνε την παγκόσμια προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά 6 εκατομμύρια τόνους.
«Οποιαδήποτε διακοπή θα έπληττε περισσότερο την Ασία, καθώς οι περισσότερες εξαγωγές του Κατάρ αποστέλλονται σε αγορές ανατολικά του Σουέζ», ανέφεραν οι αναλυτές.

Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης κυμαίνονται ήδη κάτω από τους εποχικούς μέσους όρους, καθώς η ασιατική όρεξη για το υπερψυγμένο καύσιμο αυξήθηκε. Η Energy Aspects μείωσε την πρόβλεψή της για τις εισαγωγές LNG για την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου, την περίοδο κατά την οποία πραγματοποιούνται οι εγχύσεις σε υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια του πρώτου μήνα, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς φυσικού αερίου, αυξήθηκαν κατά 0,0340% στα 32,32 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 9:37 π.μ. στο Άμστερνταμ. Αυτό οδήγησε το κέρδος αυτής της εβδομάδας σε σχεδόν 6%.

Διαβάστε ακόμη

Σε επαγρύπνηση οι διεθνείς αγορές για την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Φόβοι για ενεργειακή κρίση εξαιτίας της σύγκρουσης Ισραήλ – Ιράν (χάρτης)

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο – Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ