Ακόμα μια θλιβερή επίδοση για τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη ζώνη του ευρώ στην αρχή του τελευταίου τριμήνου του έτους, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομία της περιοχής μπορεί να βρίσκεται σε ύφεση, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της S&P Global επιβραδύνθηκε σε χαμηλό τριών ετών τον Οκτώβριο, πέφτοντας στο 46,5 – σαφώς κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρή βελτίωση στο 47,4.

«Στην ευρωζώνη, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο», σύμφωνα με τον Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγο της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου. «Δεν θα μας αιφνιδίαζε να δούμε μια ήπια ύφεση στην ευρωζώνη το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης».

Η οικονομία της περιοχής αντιμετωπίζει αρκετούς αντίξοους παράγοντες, όπως η εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της EKT και η επιβράδυνση της παγκόσμιας δραστηριότητας. Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή κινδυνεύουν να επιδεινώσουν τις δυσκολίες.

Οι τράπεζες στη ζώνη του ευρώ περιόρισαν περαιτέρω τα πιστωτικά πρότυπα το τρίτο τρίμηνο λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος, ανέφερε η ΕΚΤ σήμερα Τρίτη στην τριμηνιαία έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων.

Τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο -που αναμένεται να ανακοινωθούν σε μία εβδομάδα από τώρα- είναι πιθανό να δείξουν ότι η παραγωγή της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% την περίοδο αυτή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που συνέταξε το Bloomberg. Αυτή θα ήταν η πρώτη τριμηνιαία συρρίκνωση μετά την πανδημία, αν και η οικονομία επανειλημμένα δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει ανάπτυξη.

Αυτή η οικονομική αδυναμία μπορεί να τραβήξει την προσοχή των αξιωματούχων της ΕΚΤ που συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα. Μετά από έναν άνευ προηγουμένου κύκλο σύσφιξης  με 10 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δηλώσει ότι θα διατηρήσουν το κόστος δανεισμού σε αναμονή για κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν επί του παρόντος μια πρώτη μείωση τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, μια οικονομική ύφεση σε ολόκληρη την περιοχή μπορεί να αυξήσει τις εικασίες της αγοράς ότι αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει νωρίτερα.

Η πτώση του δείκτη PMI του Οκτωβρίου ήταν ευρείας βάσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη, δήλωσε η S&P Global. Οι δείκτες που βασίζονται σε έρευνες επιχειρήσεων στις δύο κορυφαίες οικονομίες του νομισματικού μπλοκ – τη Γαλλία και τη Γερμανία – παρέμειναν αρκετά κάτω από το όριο του 50 και η συρρίκνωση επηρέασε τη μεταποίηση καθώς και τις υπηρεσίες και στις δύο χώρες.

Το ευρώ διολίσθησε  έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας έως και 0,1% στα 1,0660 δολάρια. Τα ομόλογα διατήρησαν τα προηγούμενα κέρδη, γεγονός που έστειλε την απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου έως και 8 μονάδες βάσης χαμηλότερα στο 2,79%.

Και στην αγορά εργασίας, που ως τώρα αποτελούσε θετική εξαίρεση, η εικόνα είναι δυσμενής.

«Οι προσλήψεις των παρόχων υπηρεσιών σχεδόν σταμάτησαν», δήλωσε ο ντε λα Ρούμπια  της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου. «Οι μεταποιητικές εταιρείες δεν συνεχίζουν απλώς να μειώνουν το προσωπικό τους, αλλά εντείνουν τα σχέδια μείωσης θέσεων εργασίας. Αυτό οδήγησε για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2021 σε συνολική μείωση της απασχόλησης».

Τα στοιχεία δείχνουν μια νέα ύφεση στη Γερμανία και επιβεβαιώνουν την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι θα υποστεί επίσης συρρίκνωση για ολόκληρο το έτος, σύμφωνα με τον ντε λα Ρούμπια

«Η Γερμανία ξεκινάει το τελευταίο τρίμηνο στραβά», δήλωσε. «Η μεταποιητική παραγωγή συνεχίζει να μειώνεται με απότομο ρυθμό και η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών, η οποία αυξήθηκε τον περασμένο μήνα, γύρισε και πάλι στο κόκκινο».

Στη Γαλλία, η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε με ταχύτερο ρυθμό λόγω της αδύναμης ζήτησης και ένας δείκτης προσδοκιών στον τομέα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τρεισήμισι ετών, χωρίς «να διαφαίνεται ανακούφιση». Οι νέες παραγγελίες στον τομέα υπηρεσιών μειώθηκαν.

Τα γαλλικά στοιχεία για τις τιμές, εν τω μεταξύ, έδειξαν ότι είναι πολύ νωρίς για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ να κηρύξουν μια νίκη επί του πληθωρισμού.

Ο δείκτης για το Ηνωμένο Βασίλειο θα δείξει πιθανότατα σταθερή συρρίκνωση, ενώ τα στοιχεία για τις ΗΠΑ προβλέπεται να αποκαλύψουν στασιμότητα. Ένας δείκτης για την Ιαπωνία υποχώρησε νωρίτερα κάτω από το 50, ενώ η οικονομία της Αυστραλίας είχε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον Ιανουάριο του 2022.

Διαβάστε ακόμη

One & Only Aesthesis: Αυτό είναι το πετράδι στο στέμμα της Γλυφάδας – Επένδυση €300 εκατ.

Oι ξένοι έχουν αγοράσει ήδη περισσότερα και ακριβότερα εξοχικά φέτος στην Ελλάδα έναντι του 2022

Ο Μητσοτάκης στο Τελ Αβίβ, ο Stefanos, οι διαγραφές, η Λιζ Τρας και το μαρούλι, το deal της Alpha Bank, ο Τέλης και οι εφοπλιστές 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ