H Foxconn Technology Group αναμένεται να επενδύσει περίπου $700 εκατομμύρια για την κατασκευή μίας νέας εργοστασιακής μονάδας στην Ινδία, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, κάτι το οποίο υποδεικνύει την διαφοροποίηση της βιομηχανικής παραγωγής της πέραν της Κίνας, δεδομένων των τεταμένων σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.

Η ταϊβανέζικη εταιρεία η οποία έγινε γνωστή στο ευρύτερο κοινό λόγω της συνεργασίας της με την Apple, αναμένεται να κατασκευάσει τη νέα μονάδα παρασκευής iPhone σε οικόπεδο 300 στρεμμάτων κοντά στο αεροδρόμιο της Μπενγκαλούρου στη νότια πολιτεία Καρνατάκα της Ινδίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το εργοστάσιο ενδέχεται να παρασκευάζει τα smartphones αλλά και άλλα επιμέρους στοιχεία της νεοφυούς εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων της.

H κίνηση αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες, έως τώρα, επενδύσεις της Foxconn στην Ινδία.  Παράλληλα, υποδεικνύει τον κίνδυνο τον οποίο διατρέχει η Κίνα η οποία ενδέχεται να χάσει την πρωτοκαθεδρία της στην παγκόσμια αγορά παραγωγής ηλεκτρονικών προϊόντων.

Τόσο η Apple όσο και πολλές άλλες αμερικανικές εταιρείες ασκούν, πια, πίεση στις κινεζικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται για την μεταφορά των βιομηχανικών τους μονάδων σε χώρες όπως η Ινδία ή το Βιετνάμ. 

Η νέα τάση αυτή πρόκειται για κάτι το εξαιρετικά ανατρεπτικό για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα η οποία μεταμορφώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και καλείται να μεταλλαχθεί περαιτέρω λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων που έχουν δημιουργηθεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η νέα μονάδα παραγωγής της Foxconn στην Ινδία αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Σημειωτέον πως ο μέσος όρος των απασχολούμενων εργαζομένων της «πόλης του iPhone» της Foxconn στην Τσεντσόου κυμαίνεται στα 200.000 χιλιάδες άτομα, αν και ο αριθμός αυτός αυξάνεται δραματικά κατά τη διάρκεια της σεζόν αυξημένης παραγωγής.

Η παραγωγή στο εργοστάσιο αυτό είχε μειωθεί αισθητά λόγω των lockdowns για την πανδημία, εξαναγκάζοντας την Apple να επαναπροσεγγίσει την εφοδιαστική της αλυσίδα. Η απόφαση της Foxconn ενδέχεται να αποτελέσει εφαλτήριο για παρόμοιες αποφάσεις από άλλες εταιρείες του κλάδου.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του πρακτορείου, τα πλάνα του κολοσσού μπορεί να αλλάξουν, αφού η Foxconn βρίσκεται ακόμα στα τελευταία στάδια του προγραμματισμού του όλου πρότζεκτ και της τεράστιας επένδυσης.

Επίσης, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το εάν η Foxconn πρόκειται να μεταφέρει μέρος της βιομηχανικής της παραγωγής από την Κίνα στην Ινδία ή εάν απλά επεκτείνεται.

Η απόφαση της Foxconn αποτελεί εξαιρετικά νέα και για την κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ο οποίος αποσκοπεί στη μείωση του τεχνολογικού χάσματος της χώρας με την Κίνα, τη στιγμή που οι επιχειρηματικές σχέσεις της Δύσης με το Πεκίνο έχουν επιδεινωθεί.

Η Ινδία έχει προσφέρει πολλά κίνητρα σε εταιρείες όπως η Foxconn η οποία πρωτοξεκίνησε την παραγωγή των iPhone τελευταίας γενιάς σε μικρότερη μονάδα της χώρας πέρυσι. Οι ανταγωνιστές Wistron Corp. και Pegatron Corp. έχουν επίσης αυξήσει την παρουσία τους στην Ινδία, ενώ η Jabil Inc. έχει ήδη αρχίσει να παράγει επιμέρους κομμάτια των ακουστικών AirPods στη χώρα.

Διαβάστε ακόμα

Τραγωδία στα Τέμπη: Οι 4 συμβάσεις που ερευνά η Οικονομική Εισαγγελία

Απεργία την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 για τα Τέμπη: Ποιοι συμμετέχουν – Ποια μέσα μεταφοράς δεν θα λειτουργήσουν

Morgan Stanley: «Βλέπει» βραχυπρόθεσμο ράλι στις αμερικανικές αγορές (γράφημα)