Κάτι αλλάζει στην ΕΚΤ – τουλάχιστον στο ύφος της επικοινωνίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας του Ευρώ.

Η διπλωματική αύρα της νέας προέδρου φαίνεται να στρογγυλεύει τις γωνίες των αντιπολιτευόμενων μελών:

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, εμβληματικός εκπρόσωπος της σχολής των γερακιών – που τάσσονται υπέρ μιας σφιχτής νομισματικής πολιτικής, κόντρα στη Σχολή Ντράγκι που μοιάζει να συνεχίζει και η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται έναν «κατανοητό, προοδευτικό και ρεαλιστικό» στόχο για τον πληθωρισμό στην επικράτειά της, αλλά όχι κατ’ ανάγκην υψηλότερο», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.

Ο Γερμανός αξιωματούχος κατέγραψε τη θέση του στο πιο σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής αναθεώρησης της ΕΚΤ, για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε την αξιολόγηση τον περασμένο μήνα η νέα πρόεδρος.

Η ίδια βρισκόταν στο ακροατήριο το βράδυ της Δευτέρας στο γερμανικό Χρηματιστήριο, καθώς ο Βάιντμαν εμφανίστηκε ανοικτός στο να αλλάξει τα επόμενα χρόνια η συνεχιζόμενη αδυναμία της ΕΚΤ να επιτύχει τον στόχο που είχε θέσει για τον πληθωρισμό, δηλαδή «κάτω, αλλά κοντά στο 2%».

Η συμβολή του θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για την τελική έκβαση της προσπάθειας για τη «στρατηγική αναθεώρηση», η οποία αναμένεται για αργότερα φέτος.

Ήταν ένας βασικός αντίπαλος της ριζοσπαστικής πολιτικής κινήτρων που έθεσε σε εφαρμογή ο προκάτοχός του Λαγκάρντ, ο Μάριο Ντράγκι, και η νέα πρόεδρος δήλωσε ότι επιθυμεί να γεφυρώσει τις διαφορές στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο είναι το όργανο που καθορίζει αυτές τις πολιτικές.

Οι διάφορες προτάσεις που ως τώρα έχουν κατατεθεί, συμπεριλαμβάνουν την αποτύπωση του στόχου σε ένα απλό 2%, πιθανώς με μια ζώνη ανοχής γύρω από αυτό.

Τουλάχιστον ένας υπεύθυνος για τη χάραξη πολιτικής, ο διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Ρόμπερτ Χόλτζμαν, τάσσεται υπέρ της μείωσης του στόχου του πληθωρισμού ώστε να αντικατοπτρίζει τις καθοδικές πιέσεις των τιμών από παράγοντες όπως η παγκοσμιοποίηση, οι οποίες είναι πέρα από τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας.

Εκτός της ΕΚΤ, ορισμένοι ακαδημαϊκοί διατύπωσαν την πρόταση οι κεντρικές τράπεζες να θέσουν τους στόχους τους πάνω από το 2% προκειμένου να έχουν μεγαλύτερα περιθώρια παρεκκλίσεων.

Οι υποστηρικτές αυτής της στρατηγικής είναι ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όταν η Λαγκάρντ ήταν υπεύθυνη για το ίδρυμα αυτό. Ο Βάϊντμαν διαφώνησε με αυτό το επιχείρημα.