Προ ημερών η Υπουργός Ενέργειας της Αυστρίας, Leonore Gewessler υποστήριξε πως η Αυστρία θα χρειαστεί χρόνια για να απεξαρτηθεί από το Ρωσικό φυσικό αέριο. Παράλληλα, υποστήριξε πως η ενίσχυση των στρατηγικών αποθεμάτων της χώρας θα χρειαστεί να βασιστεί στη Ρωσία. Επιπροσθέτως, η Υπουργός υποστήριξε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναγκάσει τη χώρα της να συμβιβαστεί με «σκληρές αλήθειες» τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από την Gazprom PJSC και το μονοπώλιό της: «Πρόκειται για μια τεράστια προσπάθεια και θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στο ότι θα πάρει πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί. Εάν χρειαστεί να ενισχύσουμε τα στρατηγικά αποθέματά μας, θα αναγκαστούμε να βασιστούμε στη Ρωσία».

Η Αυστρία θα προχωρήσει στην κήρυξη διαγωνισμού για την αγορά 12,6 τεραβατώρων φυσικού αερίου στις 10 Μαΐου, ποσοστό ισόποσο με τις ανάγκες της χώρας κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου όταν η ζήτηση βρίσκεται στο ζενίθ. Η χώρα είναι διατεθειμένη να ξοδέψει 5 δισ ευρώ για την ενίσχυση των αποθεμάτων της ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

Τα αποθέματα της Αυστρίας είναι και τα περισσότερο ελλειμματικά στην Ευρώπη, στο επίπεδο του 20%, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe. Η χώρα φαίνεται πως ακολουθεί την πορεία του 2017 και του 2018 αν και -προφανώς- η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία είναι πολύ πιο επισφαλής στην παρούσα φάση.

Η Αυστρία έχει και τις ιστορικότερες σχέσεις με το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ενώ το 2018 ανανέωσε το συμβόλαιό της μέχρι το 2040. Η κρατική OMV AG, η οποία είναι και η μεγαλύτερη εταιρεία υδρογονανθράκων της χώρας, δημιουργήθηκε μετά τη λήξη του Β’ ΠΠ. Η εταιρεία συμφώνησε στην παροχή φυσικού αερίου από την πρώην Σοβιετική Ένωση με αντάλλαγμα την αυστριακή ουδετερότητα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Σημειωτέον πως οι πρώτες ροές φυσικού αερίου προς την Αυστρία έλαβαν χώρα αμέσως μετά την εισβολή 250.000 Ρώσων στρατιωτών στην πρώην Τσεχοσλοβακία για την κατάπνιξη του δημοκρατικού κινήματος της Πράγας.

Σύμφωνα με την Αυστριακή Ενεργειακή Υπηρεσία, η χώρα θα μπορέσει να άρει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου σε πέντε χρόνια, μέσω της διαφοροποίησης των εισαγωγών, της παραγωγής συνθετικών καυσίμων και της αύξησης της αποδοτικότητας των εγκαταστάσεών της. Η Αυστρία εισάγει 63 τεραβατώρες ρωσικού φυσικού αερίου, καλύπτοντας τα 4/5 των ετήσιων αναγκών της.