Υποτίθεται πως θα αποτελούσε την απόλυτα σωστή μέτρηση του κατά πόσο “πράσινες” είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί αναλυτές της τραπεζικής βιομηχανίας υποστηρίζουν πως ο νέος δείκτης της ΕΕ έχει σαθρές βάσεις. 

Ο δείκτης Green Asset Ratio (αναλογία των “πράσινων” περιουσιακών στοιχείων), ο οποίος υποτίθεται πως θα αναδείκνυε τη δανειακή υποστήριξη των τραπεζών προς επιχειρήσεις φιλικές προς το περιβάλλον, φαίνεται πως θα παρουσιάσει μία διεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας, σύμφωνα με πρόσφατο γκάλοπ 20 μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών του Bloomberg. Οι επιχειρήσεις οι οποίες βασίζονται στους πελάτες τους για τον υπολογισμό του δείκτη υποστηρίζουν πως πολλές μικρομεσαίες ή πολυεθνικές εταιρείες απλά δε θα τους δώσουν τα αναγκαία δεδομένα.

Η Ευρώπη προχωρά γρηγορότερα από τις ΗΠΑ και την Ασία στην εφαρμογή νέων μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ πρόκειται να επιβάλλει ποινές σε οποιεσδήποτε εταιρείες δε συμπλέουν με τα νέα δεδομένα και αγνοούν την παγκόσμια απειλή. Οι τράπεζες οι οποίες εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζουν πως νοιάζονται για το περιβάλλον θα πρέπει τώρα να το αποδείξουν με απτά στοιχεία. Οι τράπεζες οι οποίες θα “μείνουν πίσω” κινδυνεύουν να χάσουν μεγάλη μερίδα των πελατών τους.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) η οποία συνέθεσε και τον συγκεκριμένο δείκτη, υποστηρίζει πως το Green Asset Ratio θα βοηθήσει τις τράπεζες στην βελτίωση των στρατηγικών τους για βιωσιμότητα και ανάπτυξη παράλληλα με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η ΕΑΤ πιστεύει πως η σωστή ανταλλαγή των δεδομένων μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων θα βοηθηθεί από ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο και από τα παρεχόμενα οικονομικά κίνητρα, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της. Οι τράπεζες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, θα μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιούν και εκτιμήσεις για τα δεδομένα των επιχειρήσεων.

Η ΕΑΤ αποκάλυψε τους πρώιμους υπολογισμούς της για το πόσο “πράσινα” είναι τα δάνεια των τραπεζών, τον περασμένο Μάιο. Υπολογίζει πως οι τράπεζες που αποτελούν το 50% του συνόλου της ΕΕ έχουν μέσο Green Asset Ratio μόνο 7,9%. Ο δείκτης αποτελεί το κύριο σκέλος των νέων στάνταρ της ΕΑΤ και ταξινομεί τα τραπεζικά assets βάσει της περιβαλλοντικής τους βιωσιμότητας. 

Οι τράπεζες που απάντησαν στο γκάλοπ του Bloomberg, από την πλευρά τους, αναφέρουν πως ο δείκτης δεν επιδεικνύει ολόκληρη την εικόνα αφού υπάρχει έλλειψη δεδομένων. Η UBS Group AG ήταν μία εξ αυτών των τραπεζών η οποία υποστήριξε πως δεν λαμβάνει δεδομένα από τους πελάτες της, αφού πολλοί εξ αυτών έχουν έδρα εκτός της ΕΕ. Αλλες τράπεζες ανέφεραν πως πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις – οι οποίες αποτελούν και τη βάση της ευρωπαϊκής οικονομίας – δεν θα υποχρεώνονται να παρέχουν τα δεδομένα αυτά βάσει των κανόνων. Η γερμανική Commerzbank AG ανέφερε πως τα Green Ratios μερικών τραπεζών μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερα αφού προσφέρουν συγκεκριμένες υπηρεσίες  σε συγκεκριμένες βιομηχανίες ή σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη.

Λάθος timing

Επιπροσθέτως, οι τράπεζες υποστήριξαν πως η ΕΕ αποφάσισε λανθασμένα να εφαρμόσει τους νέους κανόνες στο τέλος του 2022, ένα χρόνο πριν την  εφαρμογή των εταιρικών κανονισμών για την παροχή περιβαλλοντικών δεδομένων, προκαλώντας ασυμμετρία. Επιπλέον ανησυχία για τις τράπεζες προκαλεί και το γεγονός πως ο δείκτης δεν αναγνωρίζει τις προσπάθειές τους για δανεισμό σε επιχειρήσεις που χρειάζονται χρηματική βοήθεια για την μετατροπή τους σε περιβαλλοντικά βιώσιμες, ακόμη κι αν αυτά τα δάνεια δεν είναι στην πραγματικότητα “πράσινα”.

Η ΕΑΤ αναφέρει πως η επιλογή της για την εφαρμογή του δείκτη μέχρι το τέλος του έτους είναι «εύλογη και κατάλληλη, δεδομένου του περιεχομένου του χρονοδιαγράμματος των στόχων της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, ενώ προτείνεται μια σταδιακή προσέγγιση στην παροχή των δεδομένων αυτών». Η εκπρόσωπος της ΕΑΤ τόνισε πως οι τράπεζες θα πρέπει να παρέχουν διαφάνεια σε ό,τι αφορά τα πλάνα τους για την υποστήριξη της “πράσινης” οικονομίας. 

Σύμφωνα με την Svenska Handelsbanken AB «ένα κλιματικά βιώσιμο χαρτοφυλάκιο θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί αρχικά, αλλά μακροπρόθεσμα, μέσω του Green Asset Ratio και της διαφάνειας, μπορεί να μας προσφέρει τα σωστά δεδομένα και να βοηθήσει στη βελτίωση του προβλήματος».

Μια άλλη μεγάλη σουηδική τράπεζα, η Swedbank AB έχει ήδη «σταματήσει τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα και νές πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου», σηματοδοτώντας την ολοένα και διευρυνόμενη αλλαγή πλεύσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμα

Έτσι θα γίνει η μετάβαση του ΔΕΣΦΑ στην εποχή του υδρογόνου

Πώς θα πάρετε πίσω πινακίδες του Ι.Χ. σας για τις διακοπές του καλοκαιριού

Έρευνα: Πόσο πρόθυμοι είμαστε να αποκτήσουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα