Μαζικό sell-off στη χειρότερη πτώση του 2019, χάθηκε $1 τρισ. μέσα σε μια μέρα – Στο κόκκινο και οι 11 κλάδοι της Wall Street – Οι ευρωπαϊκοί κλάδοι που θα χτυπηθούν περισσότερο από τον εμπορικό πόλεμο – Η ΕΕ έτοιμη να απαντήσει σε πιθανούς δασμούς Τραμπ στα αυτοκίνητα – Θα υπάρξει τελικά συμφωνία ή… μας κοροιδεύουν;

Την μεγαλύτερη βουτιά του 2019 κατέγραψαν σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται πλέον σε εξαιρετικά επικίνδυνο βαθμό.

Πάνω από 1 τρισ. δολάρια «έκαναν φτερά» σήμερα από τις αγορές, με τον παγκόσμιο MSCI All-Country να υποχωρεί κατά 2%.

Και οι 11 κλάδοι της Wall Street βρίσκονται στο κόκκινο, με σχεδόν 500 μετοχές του S&P 500 να υποχωρούν, αφότου η Κίνα ανταπέδωσε στα εμπορικά «πυρά» των ΗΠΑ βάζοντας στο στόχαστρο ορισμένους από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της χώρας.

Ενδεικτικά, βαριά «χαρτιά» όπως Boeing, Caterpillar και Apple βούτηξαν περισσότερο από 5%, ενώ ο Dow Jones έχασε 620 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις -700 μονάδες.

Όμως και η Ευρώπη, η οποία μέχρι τώρα σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές έχει καταγράψει πιο περιορισμένες απώλειες από τους εμπορικούς κραδασμούς (με εξαίρεση τις αυτοκινητοβιομηχανίες), ένιωσε σήμερα τον «πόνο» των δασμών με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 1,2% σε χαμηλό δύο μηνών στις 372,58 μονάδες.

Η ΕΕ ανακοίνωσε πως έχει οριστικοποιήσει τη λίστα με τα αμερικανικά προϊόντα που θα στοχεύσει, σε περίπτωση που ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

1trillionlostt.png

Ποιες ευρωπαϊκές μετοχές θα χτυπηθούν περισσότερο από τον εμπορικό πόλεμο

Αυτοί είναι οι ευρωπαϊκοί κλάδοι με τη μεγαλύτερη έκθεση στην αγορά της Κίνας:

–Μεταλλευτικές/κλάδος εξόρυξης όπως η βρετανική Kaz Minerals με 66% των πωλήσεών στην Κίνα

–Πολυτελή αγαθά: Οι Κινέζοι λατρεύουν εταιρείες όπως Kering, LMVH Moet Hennessy Lousi Vuitton και Cie Financiere Richemont

–Αυτοκινητοβιομηχανίες: Τόσο οι αμερικανικές όσο και οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι όλο και πιο εξαρτημένες από την κινεζικά αγορά, καθώς η ζήτηση σε Ευρώπη και ΗΠΑ φθίνει

–Ημιαγωγοί: Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κατασκευάστρια μικροτσίπ, Infineon Technologies, οφείλει 40% των εσόδων της στην Κίνα

–Βιομηχανικά Χημικά προϊόντα: Η κινεζική αγορά θα καταλαμβάνει τις μισές πωλήσεις των βιομηχανικών χημικών προϊόντων του πλανήτη έως το 2030, σύμφωνα με την BASF.

–Φαρμακευτικές όπως η βρετανική AstraZeneca και η δανέζικη Novordisk με έκθεση 18% και 10% στην κινεζική αγορά αντίστοιχα

Μερικά ακόμη ευρωπαϊκά ονόματα, σύμφωνα με το Bloomberg:

SEB (με έκθεση 25% στην Κίνα), DKSH (24%), Andritz (18%), Abcam (17%), Philips (13%), Siemens (12%), Nokia (8.6%), Ericsson (8.6%), Hennes & Mauritz AB (8.5%)

135agoress.PNG

Ο MSCI αναδυόμενων αγορών βούτηξε 1,7%. Σχετική σταθεροποίηση στην αγορά συναλλάγματος με το ευρώ στο 1,1232 EUR/USD, ελαφρά άνοδο στο δολάριο και υψηλότερα κέρδη 0,7% στο ιαπωνικό γιεν στα 109 JPY/USD, το οποίο κερδίζει έδαφος ως ασφαλές καταφύγιο.

Οι επενδυτές σπεύδουν και στην ασφάλεια του χρυσού, που ενισχύεται κατά 1% αγγίζοντας και πάλι τα 1.300 δολ/ουγγιά, ενώ υποχωρούν σημαντικά οι αποδόσεις των ισχυρών ομολόγων όπως αμερικανικό και γερμανικό 10ετές, με το τελευταίο μάλιστα να διαπραγματεύεται με αρνητικό επιτόκιο.

Αντιθέτως «τσιμπάνε» οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου, με το ελληνικό 10ετές στο 3,582%.

Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη Σύνοδο των G20 στα τέλη Ιουνίου στην Ιαπωνία, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζιπίνγκ, είναι πιθανό να συναντηθούν και να συνομιλήσουν για θέματα που αφορούν το εμπόριο, όπως δήλωσε την Κυριακή ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow.

commo135555.PNG

Θα υπάρξει τελικά συμφωνία ή… μας κοροιδεύουν;

«Το ότι οι Κινέζοι απάντησαν τόσο γρήγορα είναι ξεκάθαρο σινιάλο πως δεν θα δεχτούν νταηλίκια από τον Τραμπ», δήλωσε χαρακτηριστικά η Samantha Azzarello, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγορών της JP Morgan ETFs.

Η αλήθεια είναι πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη δε χαρίζει ούτε χαρίζεται εύκολα, και ειδικά σε ό,τι αφορά τις μπίζνες οι Κινέζοι αποχωρούν δίχως σκέψη από συμφωνίες που δεν τους ικανοποιούν.

Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της αγοράς που πλέον έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν πως θα υπάρξει εμπορική συμφωνία. Δεν αποκλείεται άλλωστε από μεριάς Τραμπ ή Σι, ενώ ταυτόχρονα η Wall Street έχει ήδη αρχίσει να αποτιμά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Φυσικά η διόρθωση θα είναι πιο βίαιη, εφόσον ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο κοιτώντας τη «μεγάλη εικόνα», τι βλέπουμε; Τον τελευταίο χρόνο οι αγορές χορεύουν στο ρυθμό του εμπορικού πολέμου, με τα tweets Τραμπ (άλλοτε πανηγυρικά, άλλοτε απαισιόδοξα) να διαμορφώνουν το σκηνικό.

Το εμπόριο είναι αδιαμφίσβητητα ο ισχυρότερος καταλύτης της Wall Street (και του υπολοίπου κόσμου) εδώ και πολλούς μήνες. Όταν ο Τραμπ λέει «πάμε καλά», οι μετοχές ανεβαίνουν, όταν αλλάζει ύφος και απειλεί τους Κινέζους, οι μετοχές υποχωρούν.

Όλο αυτό το διάστημα η Wall Street βιώσε πολλά και μεγάλα σκαμπανεβάσματα, με τη μεταβλητότητα (volatility – βλέπε VIX) στα ύψη. Τον «κόκκινο» Οκτώβρη διαδέχθηκε ένας βαρύς χειμώνας με συνολικές απώλειες 20%. Έκτοτε η αισιοδοξία για εμπορική συμφωνία εκτόξευσε τις αποτιμήσεις και πάλι, με την αγορά να ανακάμπτει από τα χαμηλά.

Τώρα, διανύουμε τις δύο χειρότερες εβδομάδες του έτους, με τις αγορές ήδη όπως φαίνεται να αποτιμούν το ενδεχόμενο μη εμπορικής συμφωνίας. Στο μεταξύ, οι παίχτες της Wall Street βγάζουν λεφτά, είτε ποντάροντας σε συμφωνία και ράλι, είτε σορτάροντας.

«Bulls make money, bears make money. Pigs get slaughtered», λέει ένα σοφό ρητό των αγορών.

Και αυτό ακριβώς βλέπουμε να συμβαίνει και τώρα, όωπς συμβαίνει πάντα άλλωστε. Η εμπορική συμφωνία μπορεί να έρθει ή να μην έρθει, όμως για κάποιους αυτό δεν έχει στην τελική καμία σημασία -ίσως και για τον ίδιο τον Τραμπ, άλλωστε οι μεγαλύτεροι παίχτες της Wall Street είναι… φιλαράκια του-, αφού ο σκοπός επετεύχθη: Ένας καταλύτης να ανεβοκατεβάζει την αγορά, μεταβλητότητα και… κέρδος (για τους λίγους).

Ωστόσο οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία θα είναι υπαρκτές, και σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία θα δεχτούν το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω της έκθεσης στο εμπόριο μέσω των αυτοκινητοβιομηχανιών.

trampsi.jpg

Αναλυτικά η εικόνα στις αγορές

ΕΥΡΩΠΗ

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,21% κι έκλεισε στις 372,57 μονάδες, με τον κλάδο αυτοκινήτων να καταγράφει βουτιά 2,7%.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε και ο κλάδος πρώτων υλών, λόγω της έκθεσής του στην Κίνα, με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει πτώση 2,5%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX διολίσθησε κατά 1,52% κι έκλεισε στις 11.876,65 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε πτώση 0,55% στις 7.163,68 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 1,22% στις 5.262,57 μονάδες. Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 1,35% κι έκλεισε στις 20.593,72 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη η μετοχή της Daimler υποχώρησε κατά 3,3%, της BMW σημείωσε πτώση 1,2% και της Volkswagen κατέγραψε απώλειες 1,3%, ενώ η Τhyssenkrupp σημείωσε «βουτιά» 8,7%, λόγω της κατάρρευσης των συνομιλιών συγχώνευσης με την Tata Steel, ύψους 13 δισ. δολ.

ΗΠΑ

Ο Dow Jones υποχώρηε 2,38% στις 25.325 μονάδες, ο S&P 500 είχε πτώση 2,40% στις 2.812 μονάδες , ενώ ο Nasdaq κινήθηκε -3,41% χαμηλότερα στις 7.647 μονάδες.

Με τις σημερινές απώλειες, οι Dow Jones και S&P 500 βρίσκονται σε τροχιά να καταγράψουν το χειρότερο ξεκίνημα για τον μήνα Μάιο από το 1970, σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones Market Data, σημειώνοντας απώλειες 4,7% και 4,5% -αντίστοιχα- από την αρχή του μήνα, ενώ ο Nasdaq, με πτώση 5,3%, οδεύει προς το χειρότερο ξεκίνημα από το 2000.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο τεχνολογικός κλάδος, με την Apple να καταγράφει βουτιά 5,3%, την Amazon να σημειώνει πτώση 3%, τη Microsoft να καταγράφει απώλειες 2,4%, το Facebook να υποχωρεί κατά 3% και την Alphabet να διαπραγματεύεται στο -2,7%.

Οι μετοχές των Caterpillar και Boeing, δύο εταιρειών «ευαίσθητων» σε θέματα εμπορίου, λόγω της έκθεσής τους στο εξωτερικό, καταγράφουν απώλειες 5% και 4,4% αντίστοιχα.

Οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραψαν βαριές απώλειες την περασμένη εβδομάδα, μετά τις απειλές του Trump για αύξηση των δασμών σε κινεζικά αγαθά.

Ο S&P 500 και ο Nasdaq κατέγραψαν πτώση 2,2% και 3% αντίστοιχα, στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας -η χειρότερη εβδομαδιαία τους επίδοση από τον Δεκέμβριο.

Ο Dow Jones κατέγραψε τη χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο, υποχωρώντας κατ 2,1%.

ssspworstsday.png

Νέα αντιστροφή στην καμπύλη των ομολόγων

«Ράλι» καταγράφει, εν τω μεταξύ, η αγορά αμερικανικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί σε χαμηλά έξι εβδομάδων, καθώς η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας απομακρύνει τους επενδυτές από τα πιο ριψοκίνδυνα assets και τους στρέφει στα ασφαλή καταφύγια.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει πτώση 5,5 μονάδων βάσης στο 2,40%, ενώ νωρίτερα είχε διολισθήσει στο 2,389% -το χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Μαρτίου 2019.

Εν τω μεταξύ, με ανησυχία παρακολουθούν οι επενδυτές τη νέα αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων για τα αμερικανικά ομόλογα 3 μηνών και 10 μηνών, που εκπέμπει «σήμα» για μία πιθανή ύφεση στην αμερικανική οικονομία.

Η αντιστροφή της καμπύλης ερμηνεύεται από επενδυτές και αναλυτές ως προπομπός μίας κρίσης, καθώς αντικατοπτρίζει αυξημένη ανησυχία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων υπερβαίνων αυτές των μακροπρόθεσμων. Ειδικότερα, η απόδοση του 3μηνου ομολόγου υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,409%.

Υπενθυμίζεται πως η καμπύλη αποδόσεων μεταξύ των δύο ομολόγων αντιστράφηκε τον περασμένο Μάρτιο για πρώτη φορά από το 2007 -όταν ακολούθησε η άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση.