Περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν διατεθεί φέτος για την αγορά επαγγελματικών ακινήτων που στεγάζουν επιχειρήσεις οι οποίες σχετίζονται με επαγγέλματα υγείας, βιοεπιστήμης και έρευνας. Το εν λόγω χρηματικό ποσό αντιπροσώπευε, μέχρι το Μάιο, περίπου το 4% όλων των εμπορικών συναλλαγών στην αγορά ακινήτων παγκοσμίως, ποσοστό που διπλασιάστηκε μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Και καθώς τα δεδομένα αλλάζουν, η χρηματοδότηση του ιατρικού κλάδου και κυρίως των ερευνών στο συγκεκριμένο τομέα, αναμένεται να οδηγήσει στην εκτόξευση της ζήτησης περισσότερων και μεγαλύτερων επαγγελματικών ακινήτων, ιδίως στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως άλλωστε ήταν λογικό, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η επιβολή των καθολικών lockdown εκκένωσε τα κτίρια στα οποία στεγάζονταν επιχειρήσεις. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη συγκεκριμένη αγορά. Ωστόσο, όσον αφορά τώρα στα κτίρια που στεγάζουν επιστήμονες και ερευνητές, εκεί τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Σε αντίθεση με τους εργαζόμενους σε συμβατικά γραφεία, πολλοί επιστήμονες δεν εργάστηκαν ούτε μια μέρα εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η αναχρηματοδότηση ανήλθε περίπου στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, σύμφωνα με την Eastdil Secured. Για ένα μόνο συγκρότημα γραφείων στο Σαν Φρανσίσκο που αναμένεται να αξιοποιηθεί από εταιρεία του ιατρικού κλάδου, η KKR πλήρωσε σχεδόν 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το Μάρτιο. Αλλά και πριν από την πανδημία τα πράγματα για τη συγκεκριμένη αγορά ακινήτων δεν ήταν άσχημα. Τα τελευταία πέντε χρόνια η ζήτηση για ενοικίαση τέτοιων χώρων αυξήθηκε κατά 90% στο Σαν Φρανσίσκο σε σύγκριση με το 20% για τους συμβατικούς χώρους γραφείων.

Οι επενδυτές βλέπουν τα υψηλότερα ενοίκια να μεταφράζονται σε υψηλότερες αξίες ακινήτων. Ο κίνδυνος όμως της υπερπροσφοράς καραδοκεί δήλωσε ο Jeffrey Langbaum, αναλυτής του Bloomberg Intelligence. Ένας ακόμη κίνδυνος που ελλοχεύει σχετίζεται με το γεγονός ότι η κατασκευή χώρου – κατάλληλου για να στεγάσει επιστήμονες και τον εξοπλισμό τους – μπορεί να κοστίσει έως και 15% περισσότερο σε σύγκριση με τα συμβατικά γραφεία. 

Κτίρια με αυτές τις προδιαγραφές διαπραγματεύονται με ποσοστά κεφαλαιοποίησης, ένα μέτρο απόδοσης για επενδυτές, μικρότερο από 4%, το οποίο είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με αυτό των πολυκατοικιών και άλλων ιδιοκτησιών.

Όσον αφορά στην ανάκαμψη των παραδοσιακών γραφείων, όλα δείχνουν πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος καθώς ακόμη και σήμερα πολλοί από τους εργαζομένους εξακολουθούν να εργάζονται εξ αποστάσεως. Και μετά το τέλος της πανδημίας, όμως όταν οι εργαζόμενοι θα έχουν επιστρέψει πλέον πίσω στα γραφεία τους, τα νέα υβριδικά μοντέλα εργασίας που πρόκειται να υιοθετηθούν από τις επιχειρήσεις αυξάνουν την αβεβαιότητα για το μέλλον της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες του real estate έρχεται τώρα την Ελλάδα

Ήταν συμμαθητές, τώρα είναι δισεκατομμυριούχοι των Crypto

Γιώργος Κουρλετάκης: Ο ηλεκτρολόγος που δημιούργησε την «Τεχνική Κάλυψη Ελλάδος»