«Πιστεύουμε ότι η ελληνική αγορά ακινήτων προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες και μεγάλες προοπτικές, παρά το όποιο πάγωμα προκάλεσε η πανδημία και στο real estate όπως σε όλους τους κλάδους της αγοράς».

Αυτό δηλώνει στο «business stories» o κ. Κυριάκος Ξύδης, διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties κι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα διεθνώς στον τομέα των αγοραπωλησιών ακινήτων αποφασίζει εν μέσω πανδημίας να επεκτείνει τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα.

Η Berkshire Hathaway Inc., εταιρεία συμμετοχών και ιδιοκτήτρια του σήματος Berkshire Hathaway HomeServices, ιδρύθηκε από τον Γουόρεν Μπάφετ, πρόεδρο και CEO του ομίλου.

Η Berkshire Hathaway HomeServices θεωρείται από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα δίκτυα franchise μεσιτικών γραφείων στον κόσμο, διαθέτοντας περισσότερους από 50.000 επαγγελματίες μεσίτες, περίπου 1.500 γραφεία στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στο Μεξικό, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, ενώ ο τζίρος της υπερβαίνει τα 138 δισ. δολάρια σε όγκο πωλήσεων ακινήτων.

Στην Ελλάδα η εταιρεία έρχεται μέσω της μετεξέλιξης της (πρώην) ENEA Real Estate με επικεφαλής τον κ. Ξύδη, ξεκινώντας από την Αθήνα και σχεδιάζοντας ήδη την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στο -βασικό- ερώτημα γιατί επιλέγει τώρα, σε αυτή τη συγκυρία, να έρθει η εταιρεία στη Ελλάδα, ο κ. Ξύδης θεωρεί πολύ σημαντικό το συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας ότι οι τιμές των ακινήτων, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι σε πολύ καλά επίπεδα, «ειδικά συγκρινόμενες με αυτές στην Ισπανία, στη νότια Γαλλία και την Ιταλία.

Κυριάκος Ξύδης

Κατά συνέπεια ο αγοραστής εκμεταλλεύεται το πολύ καλό κόστος ως προς την αξία που βρίσκει στην Ελλάδα. Η οικονομική δραστηριότητα και στη χώρα μας βρίσκεται σε φάση επανεκκίνησης σε ένα περιβάλλον που παρουσιάζει ομοιότητες αλλά και διαφορές με πριν.

Για παράδειγμα, υπάρχει ζήτηση για νεόδμητα ή και τεχνολογικά αναβαθμισμένα ακίνητα που να ανταποκρίνονται σε περιβαλλοντικές απαιτήσεις για καλύτερη ενεργειακή απόδοση. Σημαντική επίσης είναι και η ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες είτε από Ελληνες είτε από αλλοδαπούς, στο πλαίσιο της απόκτησης βίζας ή για μια παραθεριστική κατοικία η οποία σημείωσε δικαιολογημένη κάμψη το προηγούμενο έτος λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα, παραμένει σταθερή η ζήτηση για παλαιότερα ακίνητα και κατοικίες που απευθύνονται σε μεγαλύτερο εύρος οικονομικών δυνατοτήτων των αγοραστών. Τέλος, το προνομιακό γεωγραφικό προφίλ της χώρας, με τους πολλούς τουριστικούς προορισμούς σε κοντινή απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα και με τις μοναδικές κλιματικές συνθήκες που επικρατούν κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, σε συνδυασμό με το γενικότερο πλαίσιο κινητικότητας σε επενδύσεις και μεγάλα έργα υποδομών, την καθιστούν ιδανικό προορισμό και πολλά υποσχόμενη αγορά».

Σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος, η ελληνική αγορά ακινήτων εμφανίζει, σύμφωνα με τον κ. Ξύδη, μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, «ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς τη ραγδαία αλλαγή στις συνήθειες και τις ανάγκες ιδιωτών και εταιρειών τα τελευταία, κυρίως, χρόνια.

Υπάρχει, όμως, ακόμα και μεγάλο περιθώριο βελτίωσης στην προσέλκυση μεγαλύτερου ενδιαφέροντος από όσους έως τώρα δίσταζαν να εμπιστευτούν την ελληνική αγορά ακινήτων. Η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά ελκυστικό επενδυτικό προορισμό πολυτελών κατοικιών, αλλά και τουριστικών ακινήτων. Πιστεύουμε, όμως, ότι θα υπάρξει άμεσα αύξηση των αναγκών αλλά και της προσφοράς νέων -για την ελληνική αγορά- ειδών ακινήτων, όπως οι λεγόμενοι ευέλικτοι χώροι εργασίας.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Για να εκμεταλλευτεί όμως κάποιος το γεγονός αυτό, θεωρούμε ότι χρειάζεται την τεχνογνωσία και την καθοδήγηση των επαγγελματιών του χώρου, πρόσβαση σε όλα τα μεγάλα κέντρα του κόσμου και εκπροσώπηση από ένα μεγάλο και διεθνές brand name».

Πώς κινείται τώρα η αγορά

Ο επικεφαλής της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties αναμένει σημαντική αύξηση τόσο της ζήτησης όσο και των τιμών στο ελληνικό real estate.

«Το πολυτελές ακίνητο, τόσο στην Αττική όσο και σε βασικούς τουριστικούς προορισμούς, έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου. Το ίδιο θεωρούμε ότι ισχύει και για τις τιμές των ακινήτων που απευθύνονται στην ευρύτερη μεσαία τάξη.

Συνολικά, ανά κατηγορία ακινήτων οι βιομηχανικοί και ιδίως οι αποθηκευτικοί χώροι είναι ένας ακόμα τομέας που θα γνωρίσει άνθηση τα επόμενα χρόνια με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, κάτι που ήδη επιτάχυνε η πανδημία και το είδαμε με την εκτίναξη του συγκεκριμένου κλάδου και των αντίστοιχων αναγκών του σε κατάλληλους χώρους τόσο σε μέγεθος όσο και σε τοποθεσίες. Παράλληλα, αναμένουμε πολύ ικανοποιητικές προοπτικές για σύγχρονους, καλύτερα εξοπλισμένους γραφειακούς χώρους μεγαλύτερης κλίμακας που θα ανταποκρίνονται με ειδικό σχεδιασμό και προδιαγραφές στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του νέου εργασιακού περιβάλλοντος στη μετά την πανδημία εποχή.

Επίσης, βλέπουμε γενικότερα μεγάλη προοπτική για το επαγγελματικό ακίνητο, ενώ εξετάζουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την είσοδό μας και στον χώρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών (real estate advisory services).

Η εταιρεία διαχειρίζεται κυρίως οικιστικά ακίνητα στον νομό Αττικής, για τα οποία εμφανίζουν ενδιαφέρον τόσο εγχώριοι όσο και ξένοι επενδυτές. Το ενδιαφέρον αυτό δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς υπάρχει μια ομοιόμορφα αυξανόμενη ζήτηση σε όλη την περιοχή της.

Στην παρούσα φάση γεγονός είναι ότι τα νότια προάστια της Αττικής και το κέντρο της Αθήνας γνωρίζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Σταδιακά, όμως, αναμένεται επέκταση του ενδιαφέροντος των αγοραστών και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, π.χ. βόρεια προάστια, Πειραιάς, αλλά και της υπόλοιπης Αττικής, όπως στη Βορειοανατολική Αττική. Ο άμεσος στόχος μας είναι η επέκτασή μας και στα πολυτελή ακίνητα στην Αττική αλλά και στους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως η Κρήτη, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Μεσσηνία, η Ηλεία, η Πάρος, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Σκιάθος κ.ά. Ειδικά για αυτόν τον τομέα διαθέτουμε ένα αποκλειστικό πρόγραμμα μάρκετινγκ, το Luxury Collection, που φιλοξενεί τις πολυτελείς καταχωρήσεις.

Συμπληρωματικά, η πρόσβαση στα ενεργά δίκτυα συστάσεων και της Berkshire Hathaway HomeServices συνιστά ένα ακόμα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα χέρια της ομάδας μας στην Ελλάδα, ενώ το σημαντικότερο πλεονέκτημα για τους πελάτες είναι η δωρεάν καταχώριση και διαφήμιση των ακινήτων τους σε όλο τον κόσμο σε στοχευμένο πελατολόγιo, top στελέχη επιχειρήσεων, ιδιώτες επενδυτές ακινήτων κ.ά. των μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου (ενδεικτικά Σανγκάη, Ντουμπάι, Ντόχα, Λονδίνο, Μόσχα, Παρίσι, Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγκάρδη, Ελσίνκι κ.ά.)».

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο και πανδημία ξαναγράφουν τον χάρτη στην ακτοπλοΐα

Εννιακόσιοι νέοι ελεγκτές της Εφορίας «ξεσκονίζουν» τα νέα Ε9

Γιώργος Κουρλετάκης: Ο ηλεκτρολόγος που δημιούργησε την «Τεχνική Κάλυψη Ελλάδος»