Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε ότι οι προοπτικές για την οικονομία της «ατμομηχανής της Ευρώπης» παρουσιάζουν σημάδια βελτίωσης, αν και μια ήπια ύφεση -με δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ- εξακολουθεί να είναι πιθανή.

«Η εξέλιξη των παρόντων οικονομικών και βασικών δεικτών στις αρχές του έτους δικαιολογεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία», ανέφεραν οι αξιωματούχοι του υπουργείου σε μηνιαία έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο Βερολίνο. Επικαλέστηκαν στοιχεία όπως η βιομηχανική παραγωγή, οι εργοστασιακές παραγγελίες και οι εξαγωγές για να στηρίξουν το εν λόγω σενάριο.

Οι εκθέσεις αυτές υποδηλώνουν καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις για τη μεταποίηση τον Ιανουάριο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Το κατά πόσον αυτό θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια ολόκληρου του τριμήνου και το πώς θα διαμορφωθεί η καταναλωτική κίνηση παραμένει αμφίβολο.

«Μια τεχνική ύφεση με δύο διαδοχικούς αρνητικούς τριμηνιαίους ρυθμούς δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί», ανακοίνωσετο υπουργείο, προσθέτοντας ότι «μια ευρεία και παρατεταμένη ύφεση δεν αναμένεται επί του παρόντος».

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι επιχειρηματικές προσδοκίες, όπως μετρήθηκαν από το ινστιτούτο Ifo με έδρα το Μόναχο, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση, ένας καλός οιωνός για τη μεταποίηση.

«Η απαισιοδοξία περιορίζεται και στους άλλους σημαντικούς τομείς της οικονομίας», ανέφεραν.

Διαβάστε ακόμη

Το σκληρό καταναλωτικό περιβάλλον έφερε μειωμένες πωλήσεις για την Deliveroo το 2022

Το μήνυμα του CEO της Credit Suisse στους υπαλλήλους της τράπεζας

Αναλυτές: H τραπεζική κρίση φέρνει το τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων (πίνακες)