Η Γερμανία αντιτίθεται, όπως όλα δείχνουν, στην προσπάθεια επικαιροποίησης των κανόνων που διέπουν το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και η οποία αναμενόταν πως θα λάβει χώρα τον Μάρτιο. Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή ακύρωση του σχεδίου ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς των υπερχρεωμένων κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Το Βερολίνο αντιδρά στη σύναψη συγκεκριμένων συμφωνιών μεταξύ των υπερχρεωμένων κρατών και της Κομισιόν χωρίς τη χρήση εργαλείων τα οποία θα εξασφαλίσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία των χωρών αυτών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά το ονομαζόμενο και Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο θα απλοποιήσει τους δημοσιονομικούς κανονισμούς της Ευρωζώνης και θα άρει ορισμένους όρους οι οποίοι είχαν οδηγήσει πολλές υπερχρεωμένες χώρες στη λήψη δρακόντειων μέτρων για τη μείωση του δημόσιου χρέους τους.

Δεδομένων των επιδοτήσεων ύψους $368 δισ. της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς τις αμερικανικές εταιρείες μέσω του Inflation Reduction Act, το ευρωπαϊκό Σύμφωνο αποσκοπεί, επίσης, στην αύξηση των επενδύσεων προς τον ευρωπαϊκό τομέα πράσινης ανάπτυξης.

Οι όροι της Ε.Ε. αυτή τη στιγμή θέτουν πλαφόν του 60% και του 3% σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα των κρατών-μελών αντίστοιχα. Οι κανονισμοί αυτοί έχουν αρθεί από το ξέσπασμα της πανδημίας και αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους.

Η Κομισιόν αναζητά μία γενικότερη συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών πριν την λήψη δεσμευτικών αποφάσεων για την αλλαγή των κανονισμών. Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης αναμένεται να παρευρεθούν σε Σύνοδο Κορυφής για το συγκεκριμένο ζήτημα στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2024 χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους επικαιροποιημένους, χαλαρότερους κανονισμούς εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Κρίστιαν Λίντνερ, «η πρόταση της Κομισιόν δεν έχει λάβει υπόψη τα ερωτήματα που έχουμε εγείρει. Αμφιβάλλουμε πως η πρόταση αυτή θα οδηγήσει σε σταθερή μείωση του επιπέδου χρέους ορισμένων κρατών-μελών της Ευρωζώνης».

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να κρατήσει αμετάβλητους τους κανονισμούς της, η Κομισιόν προτείνει ορισμένες αλλαγές οι οποίες θα επιτρέψουν την επιβολή συγκεκριμένων μέτρων ανά χώρα τα οποία με τη σειρά τους θα μειώσουν το επίπεδο του δημόσιου χρέους χωρίς την ανάγκη λήψης επίπονων μέτρων λιτότητας.

Η πρόταση της Κομισιόν αυτή θεωρείται υπερβολικά ασαφής από τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Ερωτήματα προκάλεσε και η μεθοδολογία όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων για τα επίπεδα του βιώσιμου δημόσιου χρέους των εκάστοτε χωρών.

Η Κομισιόν ναι μεν δημοσίευσε εγκυκλίους βάσει των οποίων προσπάθησε να εξηγήσει το σκεπτικό της, αλλά το Βερολίνο συνεχίζει και αντιτίθεται στην πρόταση, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να ληφθούν ακόμα τα απαραίτητα μέτρα και να δημιουργηθούν εργαλεία για την εξασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας των υπερχρεωμένων οικονομιών.

«Θα θέλαμε να κρατήσουμε μία πολυμερή προσέγγιση βασισμένη σε συγκεκριμένους κανόνες αντί για διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ συγκεκριμένων κρατών-μελών και της Κομισιόν», τόνισε ο Λίντνερ, υπογραμμίζοντας πως η Κομισιόν θα έπρεπε πρώτα να έχει παραθέσει μία νομοθετική πρόταση για το Σύμφωνο αντί να προσπαθεί να επιτύχει μία συμφωνία χωρίς τις αναγκαίες νομικές προϋποθέσεις.

Πολλά στελέχη της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως, κατηγορούν το Βερολίνο πως κρατά «μυωπική» στάση, ενώ υπογραμμίζουν πως η Γερμανία μπλοκάρει την πρόταση αφού η γερμανική κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει να αποφασίσει κάποια συγκεκριμένη, ενοποιημένη προσέγγιση στο θέμα. Άλλοι κατηγορούν τις πολιτικές βλέψεις του Λίντνερ, αφού το κόμμα FDP έχει χάσει σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων μετά από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνεργασίας το 2021.

Ο Λίντνερ έχει πολλάκις καταφερθεί ενάντια στη χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων της Ε.Ε. και υποστηρίζει ανοιχτά το «φρένο χρέους» της γερμανικής οικονομίας. Έχει, επίσης, αντιτεθεί στην πρόταση Τζεντιλόνι για κοινό δανεισμό της Ε.Ε.

Διαβάστε ακόμη:

Οικογένεια Νίκα: Στις 8 Μαρτίου βγαίνει ξανά στο σφυρί το ακίνητο της Στησιχόρου (pic)

Σε αυτή τη χώρα οι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει αύξηση εδώ και 30 χρόνια

Ενεργειακή κρίση: Από το ρωσικό αέριο, στο αμερικανικό LNG