Πολλαπλά μέτωπα έχει ανοικτά αυτή την περίοδο η DIMAND, που περιλαμβάνουν νέες στρατηγικές συνεργασίες για δύο μεγάλα projects, νέες αναπτύξεις σε Αττική και από τις αρχές του 2025 και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και διαπραγματεύσεις για πωλήσεις τριών από τα 5 υφιστάμενα έργα που παραδίδει η εταιρεία έως το τέλος του 2024.

Στα πλάνα αναφέρθηκε στο περιθώριο της χθεσινής γενικής συνέλευσης ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, επισημαίνοντας ότι αυτή την περίοδο η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τις πωλήσεις των projects του Πύργου Πειραιά στο λιμάνι, του ακινήτου του πρώην ΜΙΝΙΟΝ (σ.σ. για τα ¾ που αφορούν τους επαγγελματικούς χώρους δεδομένου ότι οι κατοικίες θα αρχίσουν να πωλούνται από το 2025) στην Ομόνοια αλλά και του πρώην κτιρίου της ΕΕΔΕ στα Πατήσια μισθωμένο στα ΕΛΤΑ. Στους ενδιαφερόμενους αγοραστές είναι εγχώρια θεσμικά κεφάλαια, δύο μεγάλοι ξένοι επενδυτές ακινήτων, αλλά και τρία μεγάλα family offices.

Υπενθυμίζεται ότι από τα πέντε συνολικά έργα που αναπτύσσει η εταιρεία και προορίζονται για παράδοση έως το τέλος του 2024 έχει συμφωνηθεί ήδη η πώληση για τα άλλα δύο, ήτοι το νέο κτίριο γραφείων με μισθωτή την PwC στο Μαρούσι και αγοραστή την Eurobank καθώς και το γραφειακό πάρκο ‘’Hub 26’’ το πρώτο αειφόρο επιχειρηματικό πάρκο της Θεσσαλονίκης, με 25.000 τ.μ. γραφείων και αγοράστρια την Prodea Ιnvestments ΑΕΕΑΠ, όπως έχει προ-συμφωνηθεί. Από τις συγκεκριμένες 5 πωλήσεις, η εταιρεία αναμένει ενίσχυση ρευστότητας με περίπου 100 εκατ. ευρώ έως τις αρχές του 2025 καθώς και διπλασιασμό των προ φόρων κερδών της το 2024, στα 35 εκατ. ευρώ.

«Μέχρι το Δεκέμβριο παραδίδονται σε χρήση 5 μεγάλα έργα», ανέφερε στο πλαίσιο της συνέλευσης ο κ. Ανδριόπουλος. «Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν τα εγκαίνια του Πύργου Πειραιά, ο οποίος χρησιμοποιείται από το 55%- 60% των μισθωτών. Εχουμε κλείσει μισθωτικές συμφωνίες για το σύνολο του Πύργου που θα είναι σε πλήρη λειτουργία έως το Δεκέμβριο και σε συνεννόηση με τους συνεταίρους μας στο έργο (Prodea Investment ΑΕΕΑΠ και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – EBRD) θα γίνει η πώληση του project.

Το δεύτερο έργο που παραδίδουμε φέτος είναι το ΜΙΝΙΟΝ συνολικής επιφάνειας 18.500 τ.μ.. Πλήν του ¼ του ακινήτου όπου με εκκίνηση το 2025 θα κάνουμε κατοικίες, τα υπόλοιπα ¾ είναι πλήρως μισθωμένα ως προς το εμπορικό κομμάτι στον όμιλο Inditex (Zara, Zara Home) και οι γραφειακοί χώροι για γραφεία της Inditex και τέσσερις επιπλέον ορόφους γραφείων στη ΔΕΗ. Τα εγκαίνια θα γίνουν το Δεκέμβριο γιατί θέλουμε να συνδέσουμε τη λειτουργία του ακινήτου με την ιστορία του, των προηγούμενων δεκαετιών, όταν λειτουργούσε το ΜΙΝΙΟΝ και ήταν ο πρώτος προορισμός για τα Χριστούγεννα», ανέφερε ο κ. Ανδριόπουλος συμπληρώνοντας ότι ήδη για τα 36 σχεδιαζόμενα διαμερίσματα του ΜΙΝΙΟΝ υπάρχει λίστα 120 ενδιαφερομένων.

«Το γραφειακό πάρκο HUB 26 στη Θεσσαλονίκη, 25.000 τ.μ. στη δυτική είσοδο της πόλης έχει μισθωθεί όλο σε μεγάλες εθνικές και πολυεθνικές και θα αρχίσει να παραδίδεται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο.

Το παλιό κτίριο της ΕΕΔΕ στα Πατήσια έχει μισθωθεί στα ΕΛΤΑ και θα παραδοθεί επίσης έως το Μάρτιο του 2025, ενώ το κτίριο της PWC στο Μαρούσι παραδίδεται σταδιακά από τώρα, τον Ιούνιο το πρώτο κτίριο, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου θα είναι σε πλήρη λειτουργία και το υπόλοιπο».

Oι νέες αναπτύξεις

Στις νέες αναπτύξεις που έχουν ξεκινήσει, περιλαμβάνονται το νέο δικαστικό μέγαρο του Πειραιά κοντά στα 30.000 τ.μ., η ανάπλαση του ακινήτου στο Βοτανικό, στο πρώην ακίνητο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας κόστους άνω των 150 εκατ. ευρώ με 48.000 τ.μ., το νέο γραφειακό συγκρότημα στο Μαρούσι των 12.000 τ.μ. ως αντιπαροχή του ΤΕΕ αλλά και στη Θεσσαλονίκη, η ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος ΦΙΞ στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, μία επένδυση εκτιμώμενης αξίας 180 εκατ. ευρώ, στην οποία συμμετέχει ως συνεπενδυτής η ELVIAL. «Στο Βοτανικό ήδη έχουμε προμισθώσει σε δύο εταιρείες 14.000 τ.μ. (σ.σ. εκ των οποίων η μία είναι η AVIS) και διαπραγματευόμαστε άλλα 11.000 τ.μ.. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις και για εκπαιδευτικό campus με δύο ενδιαφερόμενους φορείς του εξωτερικού», ανέφερε ο κ. Ανδριόπουλος συμπληρώνοντας ότι το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο διακριτές φάσεις με την πρώτη φάση να μην επηρεάζεται από τη λειτουργία της β’ φάσης. Επιπλέον υπεραξία για το εν λόγω ακίνητο δημιουργείται από το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το νέο γήπεδο στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης, ενώ τα πρώτα κτίρια θα παραδοθούν το φθινόπωρο του 2025.

Επιπλέον, μέχρι το τέλος Ιουνίου σκοπεύει να ανακοινώσει την πρώτη από τις δύο επιπλέον μεγάλες στρατηγικές συνεργασίες για νέα projects και έπεται και η δεύτερη από το φθινόπωρο και μετά. «Παρά το περιβάλλον προκλήσεων για τον κλάδο της κατασκευής, με αυξημένο κατασκευαστικό κόστος στη χώρα που δεν αναμένεται να αποκλιμακωθεί σύντομα και μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στα έργα, είμαστε αισιόδοξοι γιατί από το 2024 έως το 2026 προσθέτουμε καινούρια projects χαμηλού ρίσκου εξισορροπώντας την αστάθεια στην αγορά έχοντας κλείσει πωλήσεις ή μισθώσεις των ακινήτων εκ των προτέρων».

Ως προς την ολοκλήρωση του project Skyline, για την αγορά χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 437 εκατ. ευρώ από την Alpha Βank και τη δημιουργία ενός νέου φορέα με συμμετοχή 35% της Alpha και 65% του κοινού σχήματος των DIMAND (55%), Ρremia (25%) και EBRD (20%), ο διευθύνων σύμβουλος της DIMAND εκτίμησε ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει γίνει η μεταβίβαση του 50% των ακινήτων από το σύνολο των 600. Ερωτηθείς για την καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί στην όλη διαδικασία ανέφερε ότι οφείλεται στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που είναι αναγκαίες για τη μεταβίβαση των ακινήτων (βλ. ηλεκτρονική ταυτότητα κ.α.). Σημειωτέον ότι το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων οδεύει προς πώληση από το κοινοπρακτικό σχήμα και ήδη υπάρχει σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Διαβάστε ακόμη

Airbnb: Νέα φορο-μέτρα και χρονικά πλαφόν με μεταβατική περίοδο προσαρμογής

Viva Wallet: Μία δικαστική απόφαση, διαφορετικές ερμηνείες – Οι επόμενες κινήσεις Καρώνη και JP Morgan

Η «συμμαχία» Μέμου – Γεράρδου στη hoper και το στοίχημα του Ωνάση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ