Βαρίδι στις μετοχές της σοκολάτας παγκοσμίως η ξαφνική και απότομη άνοδος των τιμών του κακάο, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες ζαχαροπλαστικής εάν το κόστος του βασικού συστατικού παραμείνει αυξημένο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο έχουν υπερδιπλασιαστεί το 2024 και εκτινάχθηκαν πάνω από το πρωτοφανές ποσό των 10.000 δολαρίων ανά μετρικό τόνο αυτή την εβδομάδα. Το εμπόρευμα κατάφερε να ξεπεράσει ακόμη και τις εκθαμβωτικές επιδόσεις της αγαπημένης εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Nvidia Corp. και μάλιστα έγινε πιο ακριβό από τον χαλκό.

Αυτά είναι άσχημα νέα για εταιρείες όπως η Nestle και η Hershey. Ενώ οι κατασκευαστές αγοράζουν φασόλια μήνες πριν από το χρόνο, η Wall Street προβλέπει ότι οι εταιρείες αυτές θα μπορούσαν να αγωνιστούν να μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος στους καταναλωτές για να υπερασπιστούν τα περιθώρια κέρδους τους, εάν οι τιμές του κακάο παραμείνουν υψηλές.

«Η ισχύς των τιμών έχει τα όριά της», δήλωσε ο John Plassard, διευθυντής της Mirabaud Group. Προσθέτει ότι η ραγδαία άνοδος των τιμών του κακάο «θα επηρεάσει αναμφίβολα τα περιθώρια κέρδους και τις πωλήσεις όλων των παραγωγών του κλάδου».

Οι μετοχές που σχετίζονται με τη σοκολάτα σε όλο τον κόσμο αισθάνονται ήδη τη ζέστη. Η ελβετική Nestle, η εταιρεία παραγωγής σοκολάτας Cadbury και Milka, η Mondelez International Inc. και η Barry Callebaut AG, ο μεγαλύτερος παραγωγός χύμα σοκολάτας στον κόσμο, έχουν υποχωρήσει φέτος, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η άνοδος του κακάο οδηγεί τον πληθωρισμό των εισροών μεταξύ αυτών των εταιρειών και οι παραγωγοί σοκολάτας χρειάζονται υψηλότερες τιμές φέτος από αυτές που υποθέτουν σήμερα οι αναλυτές προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις στο περιθώριο κέρδους. Για παράδειγμα, η Bloomberg Intelligence εκτιμά ότι το κόστος του κακάο αποτελεί περίπου το 10% των πωλήσεων της Lindt & Spruengli AG και συνήθως χρειάζονται 6-12 μήνες για να φιλτραριστεί λόγω της αντιστάθμισης κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων που αγοράζονται σε χαμηλότερες τιμές.

Εν τω μεταξύ, η Wall Street είναι η λιγότερο αισιόδοξη για την Hershey εδώ και χρόνια. Η BNP Paribas Exane ήταν η τελευταία που υποβάθμισε τη μετοχή, μειώνοντας την αξιολόγησή της σε ουδέτερη την Τρίτη λόγω της πρόσφατης αύξησης των τιμών του κακάο. Ο αναλυτής Max Gumport μείωσε την εκτίμησή του για τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή του 2025 για τη Hershey κατά 9%, δεδομένου του υψηλότερου κόστους.

Οι κακές καιρικές συνθήκες και οι ασθένειες έχουν πλήξει τη σοδειά κακάο στη Δυτική Αφρική, όπου καλλιεργείται το μεγαλύτερο μέρος του εμπορεύματος. Επιπλέον, οι κακοπληρωμένοι αγρότες στην Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα δεν έχουν το κίνητρο να επεκτείνουν την παραγωγή τους και οι νέοι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να αυξήσουν το κόστος για τους κατασκευαστές.

«Δεν είναι σπουδαίο να είσαι παραγωγός σοκολάτας αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Evgenia Molotova, ανώτερη διευθύντρια επενδύσεων στην Pictet Asset Management. «Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό και τις ασθένειες, αλλά φέτος η συγκομιδή έχει επηρεαστεί σοβαρά, οπότε η μείωση αυτών των αποθεμάτων έχει πιθανώς περαιτέρω δρόμο» σύμφωνα με το Bloomberg.

Ωστόσο, αυτό είναι ένα πρόβλημα που κάποια συσκευασμένα τρόφιμα κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τα τελευταία χρόνια, λένε ορισμένοι επενδυτές.

Η Mondelez θα πρέπει να είναι σε θέση να μετακυλήσει τις υψηλότερες τιμές στους καταναλωτές, δήλωσε ο Kevin Dreyer, συνδιευθυντής επενδύσεων αξίας της Gabelli Funds, η οποία κατέχει μετοχές της εταιρείας. Είπε ότι η Mondelez χειρίστηκε το πληθωριστικό περιβάλλον των τελευταίων ετών «τόσο καλά όσο κανένας άλλος στη βιομηχανία τροφίμων».

Διαβάστε ακόμη

Citi: Υψηλότεροι στόχοι για Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική

Πατέλης: Οι μισθοί θα αυξηθούν ταχύτερα του πληθωρισμού

Bloomberg: Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να ανάψει πράσινο φως στις ελληνικές τράπεζες για το πρώτο μέρισμα από το 2008

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ