Bloomberg

Ινδία: Oι νέοι παρατούν τις επενδύσεις σε χρυσό και ποντάρουν στα κρυπτονομίσματα

  • newsroom


Στην Ινδία, όπου τα νοικοκυριά έχουν αποθέματα 25.000 τόνων χρυσού, οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα αυξήθηκαν από περίπου $200 εκατ σε περίπου $40 δισ το 2021, σύμφωνα με την Chainalysis.

To μάντρα των ακολούθων των κρυπτονομισμάτων πως το Bitcoin είναι σαν τον ψηφιακό χρυσό φαίνεται πως βρίσκεται στα χείλη πολλών επενδυτών στο πολύτιμο μέταλλο.

Στην Ινδία, όπου τα νοικοκυριά έχουν αποθέματα 25.000 τόνων χρυσού, οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα αυξήθηκαν από περίπου $200 εκατ σε περίπου $40 δισ το 2021, σύμφωνα με την Chainalysis. Oλα αυτά τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα βρίσκεται αντίθετη στο όλο trend ενώ έχει προτείνει και πιθανή απαγόρευση του trading κρυπτονομισμάτων.

Η Ρίτσι Σουντ, 32χρονη επιχειρηματίας, είναι και μία από αυτούς που άλλαξε ρότα από τον χρυσό στα κρυπτονομίσματα. Από τον Δεκέμβριο κι έπειτα έχει επενδύσει 1 εκατομμύρια ρουπίες ($13.400) σε Bitcoin, Dogecoin και Ether

Eχει βγει κερδισμένη. Ρευστοποίησε τις τοποθετήσεις της σε Bitcoin όταν το κρυπτονόμισμα ξεπέρασε τα $50.000 τον Φεβρουάριο και επανεπένδυσε μετά από την πρόσφατη πτώση του, χρησιμοποιώντας τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει την διεθνή επέκταση της εκπαιδευτικής της startup, Study Mate India.

H Σουντ είναι μόνο ένα άτομο μεταξύ των 15 εκατομμυρίων Ινδών που τώρα επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, πλησιάζοντας το αντίστοιχο ποσοστό των 23 εκατομμυρίων Αμερικανών και έχοντας ξεπεράσει τα 2,3 εκατομμύρια των Βρετανών. 

Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται στη γενεά των 18-35, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της πρώτης επιχείρησης exchange κρυπτονομισμάτων της Ινδίας, ZebPay, Σαντίπ Γκοένκα. 

Ενα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αποτρέπει πολλούς από το να εισέλθουν στην αγορά κρυπτονομισμάτων είναι η αβεβαιότητα των ρυθμιστικών κινήσεων. Πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ακύρωσε απόφαση του 2018 για απαγόρευση χρήσης κρυπτονομισμάτων από τραπεζικές οντότητες, κάτι που προφανώς οδήγησε και στην αύξηση των επενδύσεων. 

Παρόλα αυτά, οι αρχές δε φαίνεται πως υποστηρίζουν τα κρυπτονομίσματα. Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας αναφέρει πως έχει «μεγάλους φόβους» όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα, ενώ πριν από έξι μήνες η κυβέρνησης της Ινδίας πρότεινε μια απαγόρευση στο trading των κρυπτονομισμάτων. 

Η Ινδία δεν είναι η μόνη χώρα η οποία έχει πάρει μέτρα κατά των κρύπτο. Οι ρυθμιστές της βρετανικής οικονομίας μόλις απαγόρευσαν την λειτουργία της Binance Markets Ltd. Η τάση αυτή των αρχών να προβαίνουν σε απαγορεύσεις έχει οδηγήσει πολλούς επενδυτές στο να μη μιλούν ανοιχτά για τις τοποθετήσεις τους. Ενας τραπεζίτης στον οποίο μίλησε το Bloomberg και ο οποίος έχει επενδύσει $1 εκατ σε κρύπτο χωρίς να έχει φορολόγηση φοβάται για αναδρομικές φορολογικές επιδρομές εάν κάτι τέτοιο αποφασιστεί άξαφνα. Ο ίδιος ανέφερε πως έχει ήδη σχέδια για τη μετακίνηση των επενδύσεών του σε τράπεζα της Σιγκαπούρης εάν κάτι τέτοιο συμβεί. 

Οπως και να ‘χει, η αξία των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα στην Ινδία αποτελεί μικρό ποσοστό των επενδύσεων σε χρυσό. Η ανάπτυξη της αγοράς όμως είναι ξεκάθαρη. 

Προς το παρόν η διάθεση των Ινδών προς επένδυση σε κρυπτονομίσματα είναι ξεκάθαρη στροφή προς το ρίσκο σε μια αγορά η οποία χαρακτηρίζεται από πολλά “παραθυράκια” ρυθμίσεων και “γκρίζες ζώνες”.

Διαβάστε ακόμη:

Νόμος Κατσέλη: «Άγγιξαν» τις 43.000 οι αιτήσεις – Στα 5,2 δισ. ευρώ τα δάνεια υπό νομική προστασία

Οι Ισπανοί της HIP επιμένουν ελληνικά – Προχωρούν σε νέες επενδύσεις

Amazon: Τι άλλαξε ο Άντι Τζάσι μόλις ανέλαβε τα ηνία του κολοσσού