Υπερδιπλάσιο αριθμό θέσεων εργασίας, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, κατέγραψαν οι ΗΠΑ, αποτυπώνοντας την ισχυρή αγορά εργασίας που δεν δέχεται πίεση από τα επιτόκια της Fed.

Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα η αμερικανική οικονομία προσέθεσε 353.000 νέα μισθολόγια εκτός αγροτικού τομέα μετά τα 333.000 του Δεκεμβρίου, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν ότι οι προσλήψεις θα παρουσιάσουν σημαντική κάμψη υποχωρώντας στις 180.000.

Μάλιστα τα 333.000 νέα μισθολόγια του Δεκεμβρίου προέκυψαν από την αναθεωρημένη μέτρηση σήμερα, καθώς αρχικά είχαν εκτιμηθεί σε μόλις 216.000.

Σε αυτό το κλίμα, το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε αμετάβλητο στο 3,7% έναντι τις πρόβλεψης της αγοράς για μικρή αύξηση στο 3,8%, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Γενικότερα, η τάση στις νέες θέσεις εργασίας παραμένει πολύ υψηλότερα από τις περίπου 100.000 ανά μήνα που απαιτούνται για να συμβαδίζει η αγορά εργασίας με την αύξηση του πληθυσμού.

Σε κάθε περίπτωση το μομέντουμ στην αγορά εργασία έχει επιβραδυνθεί από τους ισχυρούς ρυθμούς του 2022 λόγω των ισχυρών αυξήσεων επιτοκίων που έκανε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, αλλά ακόμα και έτσι η αύξηση των θέσεων εργασίας εμφανίζεται υπεραρκετή για να συντηρήσει την πορείας της οικονομίας μέσω ισχυρών καταναλωτικών δαπανών.

Κάτι που αποτυπώθηκε άμεσα και στις αγορές, οι οποίες δείχνουν να εκτιμούν ότι μετά την εξαιρετικά ισχυρή έκθεση απομακρύνεται χρονικά ο ορίζοντας των μειώσεων επιτοκίων που έχει προαναγγείλει η Fed.

Στα ομόλογα οι αποδόσεις έχουν σημειώσει άνοδο, με εκείνη του αμερικανικό 10ετές που υποχωρούσε έως και το 3,869% το πρωί να ξεπερνά πλέον το 4%, ενισχυμένη κατά περισσότερες από 140 μονάδες βάσης.

Παρομοίως, το 2ετές ΗΠΑ βλέπει τη δική του να σημειώνει άνοδο 180 μονάδων βάσης με ράλι 4,3%.

Στο ίδιο πλαίσιο στην προθεσμιακή αγορά των ΗΠΑ τα futures των δεικτών υποχωρούν κατακόρυφα μετά την ανακοίνωση της έκθεσης, με εκείνα του Dow Jones να έχουν περάσει σε αρνητικό έδαφος με -0,3%, του S&P 500 να περιορίζουν τα κέρδη του στο +0,15% και του Nasdaq που σημείωναν άλμα άνω του 1% να μένουν πλέον στο +0,4%.

Διαβάστε ακόμη

Σε κλοιό πιέσεων οι servicers – Οι πωλήσεις assets και θυγατρικών στο εξωτερικό και οι νέοι κανόνες στην Ελλάδα

Λας Βέγκας: Τίτλοι τέλους για το ξενοδοχείο-ορόσημο «Tropicana Las Vegas» (tweets – pic)

Εβδομαδιαία πτώση για το πετρέλαιο παρά τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ+

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ