Ο πληθωρισμός στην Ισπανία μειώθηκε κατακόρυφα, καθώς το κόστος ενέργειας υποχώρησε. Ωστόσο,  οι επίμονες πιέσεις στις τιμές αντανακλούν το δίλημμα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως προς την αύξηση των επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 3,1% – από 6% τον Φεβρουάριο και πολύ χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση του 3,7% των οικονομολόγων του Bloomberg.

Ωστόσο, ο βασικός πληθωρισμός- ο οποίος εξαιρεί ευμετάβλητα αγαθά όπως τα καύσιμα και τα φρέσκα τρόφιμα – υποχώρησε λίγο μόνο, στο 7,5%, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το στατιστικό ινστιτούτο.

Τα γερμανικά διετή ομόλογα – τα οποία είναι από τα πιο ευαίσθητα στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής – υποχώρησαν έως και 14 μονάδες βάσης στο 2,52%, ενώ οι αγορές χρήματος περιόρισαν τα στοιχήματα για το ανώτατο επιτόκιο στο 3,40% από 3,49% την Τετάρτη.

Η κατάσταση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη είναι παρόμοια με αυτή της Ισπανίας, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και τον δομικό πληθωρισμό να κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις. Αυτό θολώνει την πορεία της νομισματικής πολιτικής εν μέσω της ήδη πιο επιθετικής πορείας σύσφιγξης στην ιστορία της ΕΚΤ.

Το έργο των αξιωματούχων στη Φρανκφούρτη περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα διεθνώς απειλεί με φρένο την οικονομική ανάπτυξη.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Πίτερ Καζιμίρ δήλωσε την Τετάρτη ότι ενώ η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ίσως θα πρέπει να το κάνει πιο αργά, επικαλούμενο έναν «πραγματικό κίνδυνο» να περιορίσουν οι τράπεζες τον δανεισμό μετά την πρόσφατη αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και πρέπει να τον μειώσουμε», δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου στην εφημερίδα El Pais σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Τα στοιχεία για την Ισπανική οικονομία προσφέρουν μια πρώτη γεύση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, με τα στοιχεία από τη Γερμανία – τη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου – να αναμένονται αργότερα εντός της ημέρας, ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσουν τα στοιχεία από την Ευρωζώνη.

Διαβάστε ακόμη

Λιγότερα απούλητα ρούχα για την H&M – Κέρδη – έκπληξη από την πλατφόρμα μεταχειρισμένων

Toyota: Αύξηση 1,4% της παραγωγής – Ανακάμπτουν οι πωλήσεις

Τεκτονικές αλλαγές προ των πυλών για την πιο σημαντική τιμή πετρελαίου στον κόσμο (γραφήματα)