Νέα ανησυχία για την κατάσταση του κλάδου της σκιώδους τραπεζικής στην Κίνα προκαλεί ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων της χώρας, μετά την αθέτηση πληρωμών σε πολλά επενδυτικά προϊόντα υψηλής απόδοσης.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι αναταράξεις στη Zhongzhi Enterprise, έναν χρηματοοικονομικό όμιλο που διαχειρίζεται περίπου 1 τρισ. γιουάν (138 δισ. δολάρια), εμφανίστηκαν όταν πολλοί από τους εταιρικούς πελάτες της αποκάλυψαν καθυστερημένες πληρωμές από μονάδα παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών.

Όπως αναφέρουν πηγές του Bloomberg, η τραπεζική ρυθμιστική Αρχή της Κίνας έχει συγκροτήσει μια ομάδα εργασίας, προκειμένου να εξετάσει τους κινδύνους στη Zhongzhi Enterprise, γεγονός που μαρτυρά ότι οι κινεζικές Αρχές ανησυχούν για πιθανή μετάσταση.

Παρόλο που δεν είναι αρκετά γνωστή έξω από την Κίνα, η Zhongzhi Enterprise είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στη χρηματοοικονομική βιομηχανία της χώρας, η οποία συνδυάζει χαρακτηριστικά εμπορικής και επενδυτικής τραπεζικής, ιδιωτικών κεφαλαίων και διαχείρισης περιουσίας.

Οι εταιρείες του κλάδου συγκεντρώνουν αποταμιεύσεις από πλούσιες οικογένειες και εταιρικούς πελάτες, προκειμένου να προσφέρουν δάνεια και να επενδύσουν σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δυσκολίες για τη Zhongzhi Enterprise εμφανίστηκαν σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη στιγμή για τους επενδυτές, πολλοί από τους οποίους ανησυχούν ήδη για την κατάσταση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και την αγορά ακινήτων της.

Η Zhongzhi, που έχει έδρα το Πεκίνο, ιδρύθηκε το 1995 από τον Xie Zhikun, ο οποίος κατάφερε να την επεκτείνει, μετατρέποντάς την σε αυτοκρατορία. Ο Xie πέθανε από καρδιακή προσβολή το 2021, όταν ο Covid-19 και τα lockdown επιβράδυναν την οικονομία της Κίνας, αυξάνοντας την αστάθεια στις κεφαλαιαγορές της.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΦΙΚΟ: Στα «γενέθλια» των 50 χρόνων βγαίνει σε διπλό σφυρί (pics)

Σαμ Μπάνκμαν Φριντ: Από «βασιλιάς των crypto», στη φυλακή του Μπρούκλιν

Πορτογαλία: Ξεπέρασαν τα 8 εκατ. οι ξένοι τουρίστες το α’ εξάμηνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ