Στην Κίνα, οι κορυφαίοι εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου εξετάζουν προσεκτικά το ενδεχόμενο να αγοράσουν από τη Ρωσία

Την ίδια ώρα που, οι χώρες της Ευρώπης και της Δύσης γυρνούν την πλάτη στη Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η Κίνα, ετοιμάζεται να επωφεληθεί από τις χαμηλές τιμές.

Κινεζικές κρατικές εταιρείες, όπως η Sinopec και η PetroChina, βρίσκονται σε συζητήσεις με προμηθευτές προκειμένου να αγοράσουν φορτία καυσίμων από τη Ρωσία, σε πολύ χαμηλό κόστος. Ορισμένοι εισαγωγείς σκέφτονται μάλιστα, να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς αγοράς LNG μέσω ρωσικών εταιρειών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία παρατείνεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει την πίεση κατά της Μόσχας. Οι περισσότεροι εισαγωγείς LNG στον κόσμο δεν είναι πρόθυμοι να αγοράσουν από τη Ρωσία, καθώς φοβούνται για μελλοντικές κυρώσεις. Από την άλλη πλευρά, οι κινεζικές εταιρείες παρουσιάζονται πρόθυμες να αναλάβουν το ρίσκο αυτό.

Η εν λόγω τακτική από πλευράς Κίνας μοιάζει αρκετά με εκείνη που έχουν υιοθετήσει τα κινεζικά διυλιστήρια πετρελαίου, αρκετό καιρό τώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Bloomberg, αγοράζουν διακριτικά φθηνό ρωσικό αργό το οποίο ο υπόλοιπος κόσμος δεν θέλει.

Αρκετή ποσότητα LNG είχε ήδη, αγοραστεί από Κινέζους εισαγωγείς τις τελευταίες εβδομάδες. Το ρωσικό LNG διαπραγματεύεται με έκπτωση άνω του 10% στις συνήθεις αποστολές της Βόρειας Ασίας. Οι τιμές σημείωσαν άνοδο – ρεκόρ τον περασμένο μήνα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος δημιουργεί σημαντικές ελλείψεις.

Είναι γεγονός ότι η Κίνα δεν έχει άμεση ανάγκη από LNG καθώς οι καλές καιρικές συνθήκες και η νέα έξαρση της Covid-19 έχουν περιορίσει τη ζήτηση. Ωστόσο, το ρωσικό αέριο με μεγάλη έκπτωση υπόσχεται να «φουλάρει» τις δεξαμενές αποθήκευσης στην Κίνα, προτού οι τιμές αυξηθούν και πάλι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι αγοραστές LNG από την Κίνα αναζητούν να αγοράσουν φορτία μέσω διμερών συζητήσεων προκειμένου να διατηρήσουν χαμηλό προφίλ στην εν λόγω αγορά. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες εταιρείες παραμένουν επιφυλακτικές, αγοράζοντας μικρές ποσότητες.

Διαβάστε ακόμη:

Το πολιτικό παιχνίδι άνοιξε, το Ερρίκος Ντυνάν δεν πουλήθηκε, το έξυπνο deal του Σουηδού και τα χαμένα λεφτά της Globo

REX Hotel: Θα αλλάξει χέρια το ιστορικό ξενοδοχείο της Καλαμάτας;

Αegean: Ξεκινά το θερινό πρόγραμμα – Συνολικά 156 προορισμοί εσωτερικού – εξωτερικού σε 42 χώρες (pics)