H τελευταία δεκαετία έχει σηματοδοτήσει τη χειροτέρευση των σχέσεων μεταξύ της Γερμανίας και των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Στο ζενίθ της οικονομικής κρίσης, όλοι θυμόμαστε τα πλακάτ των ελλήνων διαδηλωτών που απεικόνιζαν τη Μέρκελ με το μουστάκι του Χίτλερ.

Κάποτε η Ελλάδα και η Γερμανία επεδείκνυαν το χάσμα που είχε δημιουργηθεί στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, ο ρόλος της Ελλάδας έχει περάσει στη γείτονο Ιταλία, λόγω του τεράστιου χρέους της δεύτερης. Κατά τη διάρκεια του αρχικού κύματος της πανδημίας, οι σχέσεις μεταξύ του Βερολίνου και της Ρώμης χειροτέρευσαν, με τους ιταλούς πολιτικούς να κατηγορούν τους γερμανούς ομολόγους τους για έλλειψη αλληλεγγύης τη στιγμή μιας καταστροφικής κρίσης.

Ευτυχώς για όλους, υπάρχουν σημάδια που υποδεικνύουν πως αυτό το χάσμα έχει αρχίσει να κλείνει. Η Γερμανία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό τη βοήθεια πολλών ασθενών εκτός των συνόρων της και να επιδιορθώνει την πληγείσα εικόνα της. Η Μέρκελ έχει μετατραπεί σε μία εκ των σημαντικότερων συμμάχων της Ιταλίας και δη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά από την επιτυχία της ως προς τη σύσταση του ταμείου ανάκαμψης για την πανδημία, παρά τις αντιδράσεις κρατών όπως η Αυστρία και η Ολλανδία.

Παρόλα αυτά, η πληγή αργεί ακόμη να επουλωθεί. Από την σύσταση της ευρωζώνης κι έπειτα, η Γερμανία είναι αυτή που οδηγεί τη δημοσιονομική αυστηρότητα στο μπλοκ.

Στο συμβούλιο της ΕΚΤ, η Bundesbank είναι αυτή που ασχολείται περισσότερο με την απειλή του πληθωρισμού, ενώ αντιμετωπίζει τις ανορθόδοξες λύσεις όπως η αγορά ομολόγων με περίσσιο σκεπτικισμό, οδηγώντας του πολιτικούς της νότιας Ευρώπης σε κατηγορίες για άκρατη επιβολή λιτότητας.

Αρχικά, αυτές οι κριτικές γιγαντώθηκαν λόγω της πανδημίας. Ο Τζουζέπε Κόντε, πρωθυπουργός της Ιταλίας είχε μιλήσει στη γερμανική τηλεόραση, απαιτώντας ένα πανευρωπαϊκό πλάνο αντιμετώπισης της πανδημίας. Τον Μάιο, στο ζενίθ της καταστροφικής μανίας του κορωνοϊού στη γειτονική χώρα, μια δημοσκόπηση έδειχνε πως η εμπιστοσύνη των ιταλών για τη διαχείριση των γερμανικών αρχών είχε μειωθεί από το 42% του Ιανουαρίου στο 26% του Απριλίου.

Η κατάσταση, βέβαια, έχει αλλάξει από τότε. Η σκληρή στάση της γερμανικής κοινή γνώμη προς μία συνολική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, έχει μαλακώσει. Οι δραματικές εικόνες από τη Ιταλία, με τα φορτηγά γεμάτα με νεκρούς έχουν αλλάξει τη στάση μιας χώρας που -τουλάχιστον τότε- δεν είχε επηρεαστεί τόσο από την πανδημία. Η γερμανική κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει ελικόπτερα για αεροδιακομιδές ασθενών από τις ιταλικές ΜΕΘ στη Λομβαρδία, μεταφέροντάς τους στη Γερμανία.

Η μεγαλύτερη βελτίωση στις σχέσεις των χωρών έλαβε χώρα τον Ιούλιο, όταν η Μέρκελ και οι ευρωπαίοι ομόλογοί της αποφάσισαν τη δημιουργία ταμείου ανάκαμψης για παροχή δανείων και ομολόγων στις χώρες της ΕΕ που το χρειάζονται. Η Καγκελάριος κατάφερε να πείσει ακόμη και τις τέσσερις χώρες (Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία) που συνήθως βάζουν τέλος σε οποιεσδήποτε ελπίδες για δημοσιοοικονομική χαλάρωση. Τον Δεκέμβριο η Μέρκελ κατάφερε ακόμη και να έρθει σε συμφωνία με την Ουγγαρία, η οποία έχει προκαλέσει ουκ ολίγα προβλήματα για την ενότητα της ΕΕ. Για την Ιταλία, ο μεγαλύτερός της εχθρός έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο σύμμαχο.

Η ιταλική κοινή γνώμη έχει αλλάξει και για τη Μέρκελ, λόγω των καλών χειρισμών της κατά της πανδημίας. Το Δεκέμβριο, νέα δημοσκόπηση έδειχνε πως οι ιταλοί τη θεωρούν ως την καλύτερη ηγέτη στην πανδημία.

Οι σχέσεις της Γερμανίας και της νότιας Ευρώπης θα παραμείνουν μπερδεμένες. Η μελλοντική πορεία του ταμείου ανάκαμψης και η χρήση των κεφαλαίων του για την αποκατάσταση της κανονικότητας μετά την πανδημία θα αποτελέσουν και τα δύο σημεία τριβής μεταξύ των δύο χωρών. Παρόλα αυτά, προς το παρόν, η ενότητα μεταξύ της Ρώμης και του Βερολίνου είναι ένα καλό σημάδια για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ενότητα.

Ασταμάτητο το bitcoin: Ξεπερνά τα $22.000 – Τώρα προβλέπουν άνοδο ως και τα $400.000

ΥΠΟΙΚ: Διαγράφονται τα πρόστιμα για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014

Brexit: Δικαίωμα για tax free αγορές στην Ελλάδα για τους ταξιδιώτες από το Ην. Βασίλειο